Inloggen

banner 3origineel20170118

bannervisarend

knobbelzwaanJan Nijhof is atijd met taal en vogels bezig. Dit maal is het onderwerp de knobbelzwaan.

Knobbelzwaan = Cygnus olor =Deens: Knopsvane = Duits: Höckerschwan =Engels: Mute swan= Frans: Cygne tuberculée= Fries: Knobbelswan = Noors: Knoppsvane = Portugees: Cisne vulgar = Spaans: Cisne vulgar = Zweeds: Knölsvan

De vogel heet bij ons en in het Deens, Duits, Frans, Fries, Noors en Zweeds knobbelzwaan naar de zwarte bobbel op de snavel.. Knobbel, knop, knopp en knöll horen in een groep woorden die met kn beginnen en duiden op iets afgeronds , gedrongens. Zwaan, svane, Schwan, swan, svan zijn duidelijk verwant en gaan terug op woorden die “klank” betekenen. Er is onenigheid of deze naam is gegeven vanwege het fluitende geluid van de vleugels van de knobbelzwaan of naar aanleiding van de luide roep van de wilde zwaan.

Cygnus komt van het Griekse woord voor zwaan en cygne en cisne stammen daarvan af, olor is de Latijnse naam van de zwaan.

De vogel mag dan in het Engels mute (stom = geen geluidmakend) heten, ze sissen en grommen echter wel en bovendien maken ze nog dat geluid bij het vliegen.

Tuberculé komt van het Latijnse tuberculum: een kleine bult of zwelling.

Op het Iberisch schiereiland vinden ze hem “gewoon“.

 

Jan Nijhof.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:03-06-2018 10:19

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel192417-06-2018 19:30
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

  • Cetti's zanger koloniseert Gooi en Vechtplassen

    Sytze Poelstra 18.06.2018 19:38
    De Cetti's zanger aan de Gooimeerkust ter hoogte van de Eukenberg horen zingen vanaf 26 april jl. en ...

    Lees meer ...