Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzeearend

NaarderengDe Naarder Eng is een aantrekkelijk coulissenlandschap tussen de de bebouwde kom van Huizen en het Gooimeer. Het Goois Natuurreservaat (GNR) houdt bij het beheer rekening met vogels onder andere door het gewas op een aantal akkers in het najaar niet te oogsten. Door enkele leden van onze vereniging is onderzoek gedaan naar het effect van dit vogelvriendelijke beheer. Gedurende de periode van 2013 t/m 2016 is het voorkomen van vogels op de door het GNR beheerde akkers gemonitord en vergeleken met dat van enkele referentie akkers. De conclusie is dat deze vorm van beheer zijn vruchten afwerpt. Het aantal vogels is op de vogelvriendelijke akkers bijna een factor 20 hoger.

De soort die veruit het meest profiteert is de Vink. 75% van 4763 waargenomen vogels waren Vinken Het gevarieerde engenlandschap is bij uitstek geschikt voor deze soort, omdat hij graag in de nabijheid van boszomen foerageert, zodat hij zich snel kan terugtrekken bij de nadering end van een roofvogel. Andere soorten, zoals Geelgors en Grauwe Gors komen niet voor, omdat de soort tegenwoordig niet meer voorkomt in het Gooi.

 

grafiek naarder Eng

 

Geadviseerd wordt om het vogelvriendelijke beheer te continueren en daarbij te proberen het soortenspectrum te verbreden met name door de aanplant van besdragende struiken. De natuurlijke uitstraling  van het gebied wordt nadelig beïnvloed door het niet naleven van de toegangsregels die gelden voor het uitlaten van  honden. Het volledige rapport is pdfhier te lezen.

 

Dirk Prop

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

  Eempoldertelling

bruinekiekendiefAl 40 jaar worden de vogels in de Eempolder geteld. Jan Mooij schrijft interessante artikeltjes over het voorkomen en verspreiding van de verschillende soorten.De laatste artikelen gaan over de Bergeen, Bruine Kiekendief en Kuifeend. Alle monografien zijn hier te lezen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan 5 maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:14-02-2018 15:56

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:04-02-2018 18:15

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel188021-02-2018 14:27
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk311-02-2018 18:24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.