Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzeearend3

ParelduikerVanmorgen ging om half zes de wekker want het was om zeven uur verzamelen bij station Bussum-Zuid voor een rondje Zeeland. Na alles ingepakt en gecheckt te hebben ging ik op pad.

Tegen zeven uur kwamen Wouter en Michel, de excursieleiders van deze excursie, aangereden en kwamen er steeds meer mensen aan. Om zeven uur vertrokken we in vier auto’s, 14 man/vrouw sterk, richting Zeeland.

Stellendam was onze eerste stop en nadat we de buiten haven afgespeurd hadden (o.a. Kluten, Bonte Strandlopers, Rosse Grutto in zomerkleed, Goud- en Zilverplevieren) gingen we naar de binnen haven waar al een paar dagen een Parelduiker zich prachtig liet zien. Daar aangekomen hadden we hem al snel in het vizier en op nog geen 10 meter afstand zwom en dook de Parelduiker rond. Wat een prachtig beest en wat groot. Na heel wat foto’s, bewonderende blikken en nog meer foto’s vertrokken we richting Brouwersdam.

Parelduiker

Bij het haventje van de Brouwersdam begon onze volgende speurtocht. Een mannetje IJseend zwom vlak langs de kant en een Zeekoet stond heerlijk te zonnen op de basaltblokken. Heel veel Middelste Zaagbekken en Roodkeelduikers zwommen achter de basaltblokken van het haventje en in de kom van de haven zwom een Geoorde Fuut. Alleen wat waren ze allemaal vreselijk duikerig en waar komen ze dan weer boven ??

Rotganzen

Rotganzen liepen aan de kant en Eidereenden vlogen langs.

Na alles grondig afgespeurd te hebben ging onze stoet verder richting spuisluis. Daar was het al gezellig druk met andere vogelaars en na onze telescopen weer neergezet te hebben, begon de volgende speurtocht. Een groepje Scholeksters stond aan de kant met daartussen wat Steenlopers en een Paarse Strandloper. Een Kuifduiker zwom redelijk dichtbij en met de volgende blik over het water zagen we plotseling de Zwarte Zeekoet en tegelijk met Wouter gaf ik een brul.

Zwarte Zeekoet

Maar tja, zwart is hij nu helemaal niet, hij is grijs/wit met wat zwarte strepen, maar dat mocht de pret niet drukken want wat een leuk/mooi beestje!

We hadden nu de smaak te pakken en al snel werd er ook een Roodhalsfuut gevonden. Na een tip dat de IJsduiker naast de gele paal te zien was, liepen we naar de punt om beter over het water te kunnen kijken en werd de IJsduiker snel gevonden, wat een bakbeest. Hij zwom samen met een aantal Roodkeelduikers zodat we heel goed het grootte verschil konden zien. Geweldig gezicht was dat.

Zwarte en Grote zee-eenden vlogen op grote afstand langs en zo af en toe kwam het kopje van een zeehond nieuwsgierig boven water.

Met een heerlijk zonnetje en niet al te veel wind was het prima toeven daar op de Brouwersdam, maar onze excursieleiders hadden nog meer op het programma staan dus was het tijd om weer verder te gaan. Er was een Kaspische Plevier gezien en dat was ons volgende doel. Al vogelend langs de Plompe toren waar we nog twee Kleine Zilverreigers en een Zwarte Ruiter tussen een groepje Tureluurs zagen, gingen we richting Wissenkerke. Een aantal vogelaars tipte ons waar “hij” zat en al rap konden we aanschuiven bij de groep die er al stond en waren ze zo vriendelijk ons het beestje te wijzen, want hij stond als een standbeeld tussen de kleipollen. Zo af en toe werd er gedraaid maar verder zat er niet veel beweging in het beestje. Maar door de telescoop toch goed te zien.

Kaspische Plevier

De tijd gaat altijd snel als je het naar je zin hebt en na nog een stop waar 10 jaar geleden 60 Dodaarsjes gezeten hadden, nu kon ik er met veel moeite 5 ontdekken, gingen we naar onze laatste stop, Grevelingen, voor de Flamingo’s.

Door mooie dorpjes en akkers ging onze tocht die kant op en daar aangekomen besloot Wouter dat het tijd was voor een survival tocht, hij nam de meeste van onze groep mee door een drassig (lees drijfnat) stuk weiland om zo op de dijk te komen van waar je de Flamingo’s kon zien. Gelukkig was ik samen met wat andere slim genoeg om niet als makke schaapjes achter de leider aan te gaan maar gewoon over een opstapje de dijk (met droge voeten) op te stappen en zo op het uitkijkpunt te komen. De Flamingo’s stonden vlak bij de kant, 43 stuks! De meeste Chileense met daartussen één Caribische en 7 of 8 “gewone”. Wat een grappig gezicht is dat toch om die knal roze/oranje beesten in ons kikkerlandje te zien staan. Druk foeragerend, poetsend en suffend konden we ze goed bekijken en ook mooi de verschillen zien tussen de soorten.

Flamingos

Na een stief kwartiertje was het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. Het was een heerlijke vogeldag, met waanzinnig mooie soorten, totaal 78 als ik goed geteld heb.

Wouter en Michel bedankt voor de mooie route die jullie bedacht hadden en iedereen voor de gezellige dag.

Conny Leijdekker