Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzeearend

Op padOp zondag 14 september gingen de excursieleiders samen op stap. Uitgangspunt was het verenigen van het aangename en het nuttige. Als excursiedoel fungeerde het Balgzand bij Den Helder. Dit terrein maakt deel uit van het Waddengebied. Bij hoog water verzamelen zich daar op de schorren tegen de dijk en in het waterrijke gebieden daarachter grote groepen steltlopers, ganzen en eenden om er te overtijen.

Bij het Natuur Informatiecentrum ‘t Kuitje stonden twee excursieleiders van Landschap Noord-Holland klaar om ons te begeleiden.

Bij de ontvangst met koffie was gelijk een leermoment. In bakken met water en een zandbodem bevonden zich diverse soorten zeevissen, garnalen en schelpdieren, waar een van de gidsen over vertelde. Veel daarvan zijn stapelvoedsel voor wad- water en zeevogels. Heel nuttig voor de uitbreiding van de kennis over deze organismen, die we kunnen gebruiken wanneer excursies door ons worden geleid op de Waddeneilanden.

Hierna volgde een wandeling achter de dijk naar kijkschermen op de dijk. Op de schorren foerageerden onder meer veel bontbekplevieren, kanoeten en groenpootruiters, af en toe liet zich een zwarte ruiter horen. Ook een jagende slechtvalk was ons deel.

Op pad

Tijdens de lunch werden het Jaarplan 2015 en het Concept excursierooster voor 2015 besproken. Hierna volgde nog een bezoek aan het waterberginggebied bij Twisk. Ook hier weer een jagende slechtvalk. Leerzaam was de discussie over snavelvormen en voedselzoekstrategie. De 64 waargenomen vogelsoorten leverden veel uitwisseling van informatie op, waar de leden van de Vogelwerkgroep weer baat bij kunnen hebben.

Dick Jonkers
Foto's: Frank v.d. Weijer en Woute Rohde

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

  Eempoldertelling

bruinekiekendiefAl 40 jaar worden de vogels in de Eempolder geteld. Jan Mooij schrijft interessante artikeltjes over het voorkomen en verspreiding van de verschillende soorten.De laatste artikelen gaan over de Bergeen, Bruine Kiekendief en Kuifeend. Alle monografien zijn hier te lezen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan 5 maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:14-02-2018 15:56

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:04-02-2018 18:15

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel187820-02-2018 09:41
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk311-02-2018 18:24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Cursussen

  Gwendolyn Braun 24.01.2018 12:50
  welke zoom? Of maakt dat niet uit?

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Bakker, Francis 23.01.2018 18:58
  Wat je nodig hebt voor de excursies is een verrekijker. Voorlopig geen boeken. Op de tweede cursusavond ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Gwendolyn Braun 23.01.2018 13:33
  Vraagje: heb je nog iets nodig voor deze cursus? Bepaalde boeken?

  Lees meer ...