Inloggen

banner 4jubileum

bannergrutto

Fuut

De fuut, wetenschappelijk benoemd als Podiceps cristatus, is een van de 23 soorten uit de familie Podicipedidae (de futen), waarin zich naast het geslacht Podiceps nog vier andere geslachten bevinden. Deze familie bestaat uit watervogels die zich doorgaans ophouden in meren en rivieren. Naast de fuut komen in Nederland de dodaars, de geoorde fuut, de roodhalsfuut en tijdens de trek ook regelmatig de kuifduiker voor. Het zijn allemaal goed geoefende duikers, met een lichaamsbouw die zich ook goed leent voor het onder water voedsel zoeken. Doordat de poten, overigens zonder zwemvliezen, tamelijk achteraan het lijf zitten kunnen ze zich goed voortstuwen in het water en navigeren; maar op het land kunnen ze daardoor slechts moeizaam uit de voeten. Ik geloof niet dat ik zelfs ooit een fuut op het land heb gezien, wat ik ook niet zo gek vind gezien het onhandige gestuntel als ik ze alleen al hun nest zie beklimmen. Het eigenlijke nest bevindt zich aan de waterkant, een drijvend plateau van waterplanten, waarin doorgaans drie tot vier eieren worden gelegd.

fuutTijdens de baltsperiode wordt eerst een soort liefdesnestje gebouwd. Die balts is een prachtig stukje synchroon ballet, de borsten hoog uit het water, de koppen naar elkaar gericht met lang gerekte hals en de dan felgekleurde kragen opgezet. In de winter verdwijnt de kraag, waardoor een tamelijk witte kop resteert, met een donkere kruin en een witte streep boven het oog.

De jongen hebben een zwart wit gestreept boevenpakje aan. Koddig is het altijd weer om een fuut langs te zien zwemmen en dan in ene een klein kopje onder de veren te zien uit steken, en dan nog een, en plots weer een. Als de kleintjes wat groter worden zie je zo’n ouder vogel plots als een kiepauto omhoog uit het water komen en tuimelen de jongen pardoes in het water, vaak fervent proberend weer op de rug omhoog te klauteren. Maar dat lukt ze alleen als de ouder het ook toestaat. Ongelooflijk ook om te zien hoe die kleintjes in staat zijn flinke vissen naar binnen te werken en er ook niet voor terug deinzen voor te kruipen en te proberen een visje van de ander af te pakken.

Evolutionair plaatsen de futen de wetenschappers nog steeds voor vraagtekens. Sybley-Ahlqvist veronderstelde een hoge mate van verwantschap van de futen met de ooievaarachtigen, maar volgens later onderzoek is dat niet het geval. Volgens Hackett is er zelfs geen enkele sprake van verwantschap met de groep van de 'watervogels' (Aequornithes), wat wel het geval is met bijvoorbeeld de zeeduikers, maar is er vooral verwantschap met de flamingo’s en, weliswaar in mindere mate, met de zandhoenders en de duiven.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Oktober 2017
ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
9
10
12
13
14
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
30
31

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

  Eempoldertelling

bruinekiekendiefAl 40 jaar worden de vogels in de Eempolder geteld. Jan Mooij schrijft interessante artikeltjes over het voorkomen en verspreiding van de verschillende soorten.De laatste artikelen gaan over de Bergeen, Bruine Kiekendief en Kuifeend. Alle monografien zijn hier te lezen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan 5 maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:09-10-2017 09:00

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:22-10-2017 16:43

 

IJsvogel grotebontespecht koekoek
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel184022-10-2017 11:48
Grote Bonte Specht75816-08-2017 13:32
Koekoek11304-08-2017 17:24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Dick Jonkers ontvangt Gouden Lepelaar

  Jelle Harder 18.10.2017 18:11
  Beste Dick, Van harte gefeliciteerd met deze waardering! Groet, Jelle Harder

  Lees meer ...

   
 • Potjeslatijn voor vogelaars

  Tom Damm 14.10.2017 12:04
  Leuke lijst! Bij diagonaal doorkijken zag ik een paar dingetjes: spatie na komma achter aegyptiacus assimilis ...

  Lees meer ...

   
 • Verdwijnt de merel uit het Gooi door Usutu virus?

  vos 06.10.2017 12:41
  geen merel meer te bekennen in mijn Hilversumse wijk - 1213LM. Het virus heeft hier keihard toegeslagen.

  Lees meer ...