Inloggen

banner 4jubileum

bannergrutto

Veldleeuwerik

De veldleeuwerik, met als wetenschappelijke naam Alauda arvensis, behoort tot de orde van de zangvogels en zoals te verwachten tot de familie van de leeuweriken.

Het is het vogeltje dat je op de Gooise heidevelden nog prachtig luid, helder en energiek kunt horen zingen, niet alleen vanaf de grond, maar ook vanuit de lucht. Tussen de heidestruiken blijft deze vogel vaak goed verborgen, maar dat gaat niet meer op als de vogel al zingend steeds hoger vliegt en vaak geruime tijd in de lucht fladderend blijft hangen, alvorens stilzwijgend weer af te dalen. veldleeuwerikZe zijn dan van verre hoor- en zichtbaar. Mijn indruk dat het wel elk jaar wat stiller wordt op die heide zie ik bevestigd in de trendgegevens; de aantallen van de veldleeuwerik dalen in Nederland snel, want in de laatste 40 jaar kromp de populatie met ongeveer 90%. De heidevelden weten blijkbaar nog redelijke aantallen vast te houden, in veel graslanden is het treurig gesteld met de veldleeuwerik. Dat valt eigenlijk pas echt op als je tijdens de buitenlandreizen in gebieden rondloopt waar je nog zo ongeveer struikelt over de veldleeuweriken en horen en zien je vergaat als er regelmatig een aantal tegelijk in de lucht hun territorium aan het afbakenen zijn. Ze houden van een ruim en open landschap met lage vegetatie; verruiging van heiden en duinen is in hun nadeel, evenals de neiging in ons land om al in de loop van het voorjaar weilanden kort te maaien en buizerds, reigers en kraaien te trakteren op fijngemalen leeuwerikjes. Ook worden er nog steeds veel leeuweriken tijdens de trek in zuidelijker landen uit de lucht geschoten.

Toen ik mijn eerste veldleeuwerik in de Eempolder zag dacht ik eerst een kuifleeuwerik in beeld te hebben. Ik vind dat kuifje van de veldleeuwerik namelijk best verwarrend. Kort erna kon ik op Lesbos constateren dat de kuif van de kuifleeuwerik toch duidelijk groter is dan die van zijn neef.

De veldleeuwerik is in ons land standvogel, maar een deel van ‘onze’ vogels overwintert meer zuidwaarts, terwijl vogels uit noordelijker streken een zachtere winter weer bij ons kunnen doorbrengen. In voor- en najaar trekken vele veldleeuweriken vaak groepsgewijs via ons land.

Ze zoeken hun voedsel bestaande uit insecten en zaden op de grond.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Oktober 2017
ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
9
10
12
13
14
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
30
31

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

  Eempoldertelling

bruinekiekendiefAl 40 jaar worden de vogels in de Eempolder geteld. Jan Mooij schrijft interessante artikeltjes over het voorkomen en verspreiding van de verschillende soorten.De laatste artikelen gaan over de Bergeen, Bruine Kiekendief en Kuifeend. Alle monografien zijn hier te lezen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan 5 maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:09-10-2017 09:00

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:22-10-2017 16:43

 

IJsvogel grotebontespecht koekoek
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel184022-10-2017 11:48
Grote Bonte Specht75816-08-2017 13:32
Koekoek11304-08-2017 17:24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Dick Jonkers ontvangt Gouden Lepelaar

  Jelle Harder 18.10.2017 18:11
  Beste Dick, Van harte gefeliciteerd met deze waardering! Groet, Jelle Harder

  Lees meer ...

   
 • Potjeslatijn voor vogelaars

  Tom Damm 14.10.2017 12:04
  Leuke lijst! Bij diagonaal doorkijken zag ik een paar dingetjes: spatie na komma achter aegyptiacus assimilis ...

  Lees meer ...

   
 • Verdwijnt de merel uit het Gooi door Usutu virus?

  vos 06.10.2017 12:41
  geen merel meer te bekennen in mijn Hilversumse wijk - 1213LM. Het virus heeft hier keihard toegeslagen.

  Lees meer ...