Inloggen

banner 4jubileum

bannergrutto

Over vogels schrijven bevalt me altijd wel, maar een stukje mogen schrijven over de brandgans (Branta leucopsis) verheugt me enorm. Want het is met ruime voorsprong mijn favoriete gans; op de tweede en derde plaats, op enige achterstand weliswaar, volgen in mijn top drie dan de rotgans en de roodhalsgans. Heeft het er wellicht mee te maken dat ze alle drie behoren tot het geslacht Branta, de zwarte ganzen? Ik weet het niet, de ook tot dit geslacht behorende Canadese gans kan me nou net weer minder bekoren. Heeft het te maken met de combi van geringe grootte en een leuk geluid? Waarschijnlijk is dat wat ze voor mij een hoge aaibaarheidsfactor geeft. Van die volgens mij altijd veel te hard gakkende grauwe ganzen kan ik nou niet zo in bekoring raken. Wel dus van die compacte brandgansjes, met hun lengte van 60-70 centimeter en een spanwijdte van ongeveer het dubbele daarvan. Deze vogel is ook altijd in het veld en in de lucht zo lekker gemakkelijk te determineren vanwege die mooie opvallende witte kop, omzoomd door veel zwart en met zo’n koket zwart snaveltje dat meestal met een leuk frivool eyelinerstreepje mooi verbonden is met het oog. Ze lopen en staan altijd zo stoer rechtop, met een soort van onverschrokkenheid. Of ga ik nu in mijn lyrische exposé voor de objectieve lezer toch wel wat te ver?

brandgansBR

Daarom nu nog maar wat feitjes. De brandgans nestelt vooral rond de poolcirkel, maar de laatste 30 jaar broedt een steeds groter aantal ook in Nederland. Dat zijn er nu al zeker 8000 paartjes per jaar. Ook het aantal brandganzen dat in ons land overwintert groeit gestaag; ondertussen zijn dat er al zeker 300.000. Vooral de populatie van Nova Zembla schijnt bijna in zijn geheel in Nederland te overwinteren. Ze trekken met de vorstgrens mee naar zuidelijker regionen, doorgaans in groepen van meerdere families bij elkaar. Het merendeel belandt op of in de nabijheid van de kusten van Ierland, Schotland, Duitsland en Nederland. Ze broeden de drie tot zeven eieren in 3,5 week uit. Wat betreft hun huisvestingseisen valt op dat ze van oorsprong  iets hebben met onherbergzame gebieden boven of rond de poolcirkel, maar dat ze in Nederland toch ook die eerder al genoemde onverschrokkenheid tonen door regelmatig te gaan broeden op kale eilanden, dus zonder al te veel dekking en bescherming tegen de elementen en belagers.   Zoals bij ganzen gewoon is eten ze veel gras, ook zeegras, mossen en ander groen. Maar wat me opviel bij het opzoeken van informatie over deze vogel is dat ze ook veel zaden blijken te nuttigen, en dat is nou net weer heel bijzonder voor een gans.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Oktober 2017
ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
9
10
12
13
14
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
30
31

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

  Eempoldertelling

bruinekiekendiefAl 40 jaar worden de vogels in de Eempolder geteld. Jan Mooij schrijft interessante artikeltjes over het voorkomen en verspreiding van de verschillende soorten.De laatste artikelen gaan over de Bergeen, Bruine Kiekendief en Kuifeend. Alle monografien zijn hier te lezen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan 5 maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:09-10-2017 09:00

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:22-10-2017 16:43

 

IJsvogel grotebontespecht koekoek
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel184022-10-2017 11:48
Grote Bonte Specht75816-08-2017 13:32
Koekoek11304-08-2017 17:24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Dick Jonkers ontvangt Gouden Lepelaar

  Jelle Harder 18.10.2017 18:11
  Beste Dick, Van harte gefeliciteerd met deze waardering! Groet, Jelle Harder

  Lees meer ...

   
 • Potjeslatijn voor vogelaars

  Tom Damm 14.10.2017 12:04
  Leuke lijst! Bij diagonaal doorkijken zag ik een paar dingetjes: spatie na komma achter aegyptiacus assimilis ...

  Lees meer ...

   
 • Verdwijnt de merel uit het Gooi door Usutu virus?

  vos 06.10.2017 12:41
  geen merel meer te bekennen in mijn Hilversumse wijk - 1213LM. Het virus heeft hier keihard toegeslagen.

  Lees meer ...