IJsvogelnestkast wordt gecontroleerd (l)  -   IJsvogel  |  Jurriën Uiterwijk  -  Jelle Harder voor IJsvogelwand (r)
IJsvogelnestkast wordt gecontroleerd (l) – IJsvogel | Jurriën Uiterwijk – Jelle Harder voor IJsvogelwand (r)

Werkgroep IJsvogels

Het aantal IJsvogel broedparen in de regio Gooi en Vechtstreek is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2023 was onze regio zelfs goed voor tien procent van de broedpopulatie in Nederland. Het is dan ook een echte hotspot voor deze vogels. Dat komt niet in de laatste plaats door het werk van de Werkgroep IJsvogels. Onder bezielende aanvoering van Jelle Harder houdt deze werkgroep zich bezig met het maken, onderhouden en monitoren van nestlocaties.

De werkgroep heeft als doel om de populatie IJsvogels in stand te houden en te vergroten, en doet dit door het verbeteren en onderhouden  van broedmogelijkheden en het leefgebied. Vanwege een tekort aan natuurlijke vestigingsmogelijkheden is er een groot aantal broedwanden gemaakt. Ongeveer 65% van alle broedparen blijkt daarvan gebruik te maken. Het verbeteren van het leefgebied kan bijvoorbeeld inhouden dat rust wordt gecreëerd, of dat er takken of een paaltje worden geplaatst waar de vogel op kan zitten. Ook worden nestgangen voorgeboord met een diepte van ongeveer 30 cm schuin omhoog (zodat de poep gemakkelijker weg loopt). De broedplekken moeten ook worden onderhouden. De werkgroep heeft circa zeventig actieve leden en er is een netwerk van ruim driehonderd mailadressen van degenen die ooit een  waarneming hebben gemeld. Elk jaar wordt in februari in de Infoschuur ’t Gooi een bijeenkomst georganiseerd.

Meer weten? Lees hier de artikelen uit de herfst Korhaan van 2024.

Meedoen?
De werkgroep heeft behoefte aan vrijwilligers die bestaande wanden willen monitoren en onderhouden. Daarvoor moet je minimaal viermaal een bezoek brengen aan de locatie: de eerste keer in januari – februari voor onderhoud. Dat duurt ongeveer tien minuten. Daarna driemaal om te monitoren: in mei, juli en augustus. Het belangrijkste is om te zien of er wordt gebroed. Dat kost misschien vijf minuten per plek. Dat is het minimum; meer kan ook, dan kun je bijvoorbeeld ook kijken of de jongen zijn uitgevlogen. Als je je daarvoor aanmeldt, probeert Jelle Harder je een leuke plek te geven met een grote kans dat er gebroed wordt. Jelle: “Het is een kleine inspanning, maar wel heel leuk, en je komt soms op plekken waar niemand komt”. Wel is het belangrijk dat je jezelf de plicht oplegt om te gaan kijken. En je moet redelijk ter been zijn en in het water durven staan. Daarnaast zijn mensen die willen helpen met het verzamelen en bewerken van gegevens zeer welkom.

Jelle Harder  | 06 3331 8985 |  jelleharder@hetnet.nl

 

Vogelherkenningscursus

Wilt u vogels leren herkennen? Meld u aan voor onze vogelcursus! U leert de basis van vogelherkenning tijdens informatieve theorieavonden en praktijkexcursies. Perfect voor iedereen die wil starten met vogels kijken en de natuur bewuster wil beleven.

Werkgroepen

Wilt u zich actief inzetten voor vogels en hun leefomgeving? Sluit u aan bij een van onze werkgroepen! Of u nu geniet van veldwerk, kennis wilt delen of liever achter de schermen bijdraagt, er is altijd een werkgroep die bij uw interesses past. Samen werken we aan onderzoek, bescherming en educatie, uw inzet maakt het verschil!