Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

buizerdDe vogelwerkgroep bestaat 50 jaar en dat is een goede aanleiding om de balans op te maken van de veranderingen van de broedvogelpopulatie binnen ons werkgebied. Gedurende dit halve mensenleven blijken er ware aardverschuivingen in de vogelpopulatie te zijn opgetreden. Sommige soorten zijn verdwenen, zoals wulp, wielewaal en korhaan, die nu als een anachronisme nog in het logo van de vogelwerkgroep staat.

Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel, integendeel zelfs, met veel soorten gaat het goed. Zo hebben de roofvogels een geweldige comeback gemaakt na het dal in de zestiger jaren. Ganzen hebben zich overal gevestigd aan de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, zo zeer zelfs dat hun populariteit hier ernstig onder heeft te lijden.

verspreiding grauwe gans

 

Op de avond van 16 november zullen we de belangrijkste stijgers en de dalers onder deze vogelsoorten behandelen. In welke aantallen komen ze voor en wat zijn de oorzaken van hun spectaculaire af- of toename? Waar komen ze voor in het Gooi en wat zijn hun vijanden? Hoeveel meeuwen broeden er op de Natte Hond?
Dick Jonkers, Dirk Prop, Rien Rense, Piet Spoorenberg en Carel de Vink putten uit de resultaten van de vele broedvogelinventarisaties van de afgelopen 50 jaar, en aangevuld met andere bronnen zoals waarneming.nl, destilleerden zij de belangrijkste opwaartse en neerwaartse trends
De avond is interessant voor zowel de beginnende als de ervaren vogelaar.  

Ook niet-leden zijn welkom.

 

Kijk hier voor de locatie en tijdstip

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ¬©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.