Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerbosuil

birdlifeIn september hadden we Arjan Dwarshuis op bezoek. Arjan vertelde ons over zijn Big Year, waarmee hij aandacht vraagt voor het uitsterven van vogelsoorten. Hij organiseert een sponsoractie om het Preventing Extinctions Programme van Birdlife International te steunen. Van alle vogelsoorten wordt 13 % met uitsterven bedreigd. Om hiertegen wat te doen steunt Birdlife projecten om met uitsterven bedreigde vogelsoorten te beschermen en de kans op uitsterven te verkleinen.

Wereldwijd worden vogels bedreigd door een steeds intensiever gebruik van de aarde door de mens zoals bijvoorbeeld overbevissing van de oceanen.

Op South Georgia, eilanden de zuidelijke Atlantische Oceaan, zijn nog kleine kolonies van  Greyheaded Albatros (Thalassarche chrysostoma), Wenkbrauwalbatros (T. melanophris), Wandering Albatros (Diomedea exulans) en Witkinstormvogel (Procellaria aequinoctialis). De aantallen van de Grauwe Albatros alleen al zijn in de afgelopen 11 jaar met 44% afgenomen. De oorzaak is vooral als bijvangst van de visserij.  Albatrossen vangen vis op dezelfde plaatsen waar de commerciële visserij – uiteraard – ook vist.  Door deze bijvangst van zeevogels in vistuig sterven jaarlijks honderdduizenden vogels.

Dankzij actie van Birdlife International, waar ook Vogelbescherming Nederland aan mee heeft gedaan, zijn de meeste vissers op een andere manier gaan vangen. Dat klinkt eenvoudig, maar er is heel veel inspanning voor nodig geweest om met lokale vissers en overheden deze afspraken te maken. Deze actie heeft wel succes: met veel soorten gaat het inmiddels veel beter. Het aantal slachtoffers van de visserij is teruggedrongen van 100.000 naar zo’n 5.000 à 10.000 per jaar. Maar andere bedreigingen zijn er nog steeds zoals de voor veel vogel- en vissoorten desastreuze hoeveelheden plastic die in de oceanen ronddrijven. De vaak onbewoonde eilanden waar albatrossen hun jongen groot kunnen brengen, moeten vooral vrij blijven van ratten en muizen, die de kuikens opvreten.

Door projecten uit het Preventing Extinctions Programme zijn nu de kansen voor tenminste 25 soorten gekeerd. Deze soorten hebben nu een redelijke kans om te overleven. Nu de andere 197 soorten nog. Arjan Dwarshuis roept ons op om het uitsterven van vogelsoorten niet zomaar te laten gebeuren. Wij willen hem daarin ondersteunen door dit voorjaar een fondswervingsactie te houden onder de leden van de Vogelwerkgroep.

Bij de lezing van Ricardo van Dijk 11 april 2019 zal er een pot staan waar u uw donatie kwijt kunt. U kunt uw bijdrage ook storten op bankrekening NL17 TRIO 0391 1047 99 ten name van de Vogelwerkgroep het Gooi e.o. onder vermelding van “donatie PEP”

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:20-11-2019 11:55

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel206611-12-2019 14:28
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk1017-11-2019 11:11
IJsvogel127-05-2019 13:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

 • Geen berichten om weer te geven.

Reacties

 • Column Kang 5: Kattenfilmpjes en meer

  Hannes 30.11.2019 10:37
  Hoi Jannes. 99% van het vlees dat wij eten is gefokt voor onze consumtie (en voor de consumptie van de ...

  Lees meer ...

   
 • Column Kang 5: Kattenfilmpjes en meer

  Jannes 30.11.2019 06:29
  Wat jij hier over katten schijft kun je ook over mensen die onnodig (veel) vlees eten schrijven.

  Lees meer ...

   
 • Overgang naar nieuw systeem: contributies via automatisch incasso

  Ledenadministratie 18.11.2019 11:39
  Margreet, De Vogelwerkgroep bankiert al lang bij de TRIODOS bank, zie de website en De Korhaan voor het ...

  Lees meer ...