Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerkleinebarmsijs

verstoringDoordat het steeds drukker wordt in natuurgebieden wil Vogelbescherming Nederland beleid formuleren voor een verantwoorde manier van recreëren zodat verstoringen op de natuur en vogels zoveel mogelijk worden beperkt.
En daarbij hebben we jullie hulp nodig! 
Onderstaande oproep geeft aan hoe je kunt helpen.
Wij hopen als vogel werkgroep het Gooi dat er veel meldingen binnen komen van onze leden bij de Vogelbescherming.
 
Met een goede inrichting van recreatie in een gebied, of door recreanten op de juiste wijze te sturen, is het mogelijk om de verstorende effecten van recreatie te beperken. Hier zijn in de literatuur veel voorbeelden van te vinden. Omdat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan een verantwoorde manier van recreëren in Nederland, wil Vogelbescherming graag een overzicht van mogelijke en effectieve maatregelen.  
We doen daarom een oproep om voorbeelden aan te dragen van maatregelen die goed werken of die juist helemaal niet werken.  Foto’s zouden daarbij ter illustratie zeer welkom zijn!  
Het kan gaan om communicatie (ter plaatse of op andere wijze) en / of ruimtelijke ingrepen. Waar denken wij aan?  
  • (Niet) effectief beïnvloeden van hondenbezitters. Hoe kan je verstoring verminderen in gebieden waar honden (bedoeld of onbedoeld) niet worden aangelijnd? Bijvoorbeeld plaatsen van duindoorn of bramen;   
  • Verstandige / minder verstandige zonering / geografische verspreiding van functies. Bijvoorbeeld bewust positioneren parkeerterrein. Delen onder water zetten. Wel/geen koffiehuizen etc. 
  • Creatieve combinatie van functies. Bijvoorbeeld het inzetten van Schotse Hooglanders die enerzijds voor een natuurlijke begrazing zorgen, en anderzijds door hun aanwezigheid hangjongeren weren.  
  • Dynamische zonering. Bijvoorbeeld alleen wandelen op bepaalde tijden in de dag of in het seizoen etc. 
  • Communicatie van gedragsregels. 
 
Voorbeelden of suggesties met foto’s en een duidelijke locatiebeschrijving kunnen worden gemaild naar Marijke van de Staak,  bereikbaar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:20-03-2023 16:19

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel236118-03-2023 19:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.