Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerijsvogel3

spreeuwklMUS? Mussen tellen? Ja, en ook alle andere stadsvogels. MUS staat voor Meetnet Urbane Soorten, het is een al langlopend SOVON onderzoek. Per postcode gebied worden op acht tot twaalf willekeurig geselecteerde punten, gedurende vijf minuten, alle vogels geteld. Dat gebeurt drie keer per jaar; twee keer in het voorjaar, ’s morgens rondom zonsopgang, en de laatste keer op een zomeravond. 
 

Ik ben al lang geleden met MUS begonnen, toen ik nog in Rotterdam woonde. Door de tellingen ging ik systematisch kijken – en dat leverde me elke keer wel verrassingen op. Na mijn verhuizing naar Hilversum was de MUS telling dan ook een logische manier om mijn nieuwe habitat te leren kennen. Zo ontdekte ik de vaste stek van een stel gaaien, en dat een grote bonte specht niet alleen holen in bomen maar ook een ventilatieopening van een flatgebouw reuze interessant vond.  Volop gierzwaluwen in Hilversum, dankzij de vele oude huizen met hun hoekjes en gaatjes.  Mijn eigen straat bleek de hotspot van het postcodegebied, ik telde er een groep van achttien en vond zelfs een paar nesten. En opvallend stil was het nog bij de nieuwe ingemetselde gevelstenen op het voormalig Lucent terrein, die speciaal voor gierzwaluwen aangebracht zijn. 

MUS heeft als doel om aantallen en verspreiding vast te leggen van min of meer algemene ‘stadsvogels’, in aanvulling op de andere broedvogeltellingen. Dit draagt bij aan publicaties van SOVON zoals het jaarlijkse vogelbalans rapport. Bijvoorbeeld de afname van merels door het Usutu-virus kon door MUS in kaart gebracht worden. 

Ook binnen de gemeente Hilversum is het plan om MUS te benutten, als een van de manieren om te monitoren of de biodiversiteit in Hilversum toeneemt. Myrte Mijnders, beleidsadviseur natuur, landschap en ecologie van de gemeente Hilversum geeft aan dat de aanwezigheid van stadsvogels een goede graadmeter is voor biodiversiteit en de kwaliteit van het groen in de gemeente.  ‘Vogels staan hoog op de voedselpyramide, dus kun je veronderstellen dat bij een toename in vogels, het ook beter gaat met kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen, vlinders, geleedpotigen en insecten. En daarmee ook bodemleven zoals mossen, schimmels en algen. Omdat al deze dieren voedsel, vocht en veiligheid, zoals schuilplekken, nodig hebben is het aantal vogels ook een indicatie voor de ecologische kwaliteit van openbaar groen, bomen en tuinen. Kortom als het aantal stadsvogels in Hilversum de aankomende jaren toeneemt weten we dat we op de goede weg zijn om de biodiversiteit te stimuleren.’

 

Doe ook mee met MUS, nuttig, leuk en lekker dichtbij huis!  Je kunt je aanmelden via de website van Sovon en daar dan een vrij postcodegebied claimen. In Hilversum zijn nog vijf postcodegebieden vrij en ook voor andere gemeenten in Het Gooi laat de kaart nog volop lege plekken zien.

 

Jeanelle Breemer

In samenwerking met:

  • Myrte Mijnders, beleidsadviseur natuur, landschap en ecologie van de gemeente Hilversum 
  • Han Westendorp
  • Rolf Bruijns, stadsvogeladviseur.

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-06-2022 09:55

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel229627-06-2022 12:13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.