Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerkleinebarmsijs

verstoringDoordat het steeds drukker wordt in natuurgebieden wil Vogelbescherming Nederland beleid formuleren voor een verantwoorde manier van recreëren zodat verstoringen op de natuur en vogels zoveel mogelijk worden beperkt.
En daarbij hebben we jullie hulp nodig! 
Onderstaande oproep geeft aan hoe je kunt helpen.
Wij hopen als vogel werkgroep het Gooi dat er veel meldingen binnen komen van onze leden bij de Vogelbescherming.
 
Met een goede inrichting van recreatie in een gebied, of door recreanten op de juiste wijze te sturen, is het mogelijk om de verstorende effecten van recreatie te beperken. Hier zijn in de literatuur veel voorbeelden van te vinden. Omdat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan een verantwoorde manier van recreëren in Nederland, wil Vogelbescherming graag een overzicht van mogelijke en effectieve maatregelen.  
We doen daarom een oproep om voorbeelden aan te dragen van maatregelen die goed werken of die juist helemaal niet werken.  Foto’s zouden daarbij ter illustratie zeer welkom zijn!  
Het kan gaan om communicatie (ter plaatse of op andere wijze) en / of ruimtelijke ingrepen. Waar denken wij aan?  
  • (Niet) effectief beïnvloeden van hondenbezitters. Hoe kan je verstoring verminderen in gebieden waar honden (bedoeld of onbedoeld) niet worden aangelijnd? Bijvoorbeeld plaatsen van duindoorn of bramen;   
  • Verstandige / minder verstandige zonering / geografische verspreiding van functies. Bijvoorbeeld bewust positioneren parkeerterrein. Delen onder water zetten. Wel/geen koffiehuizen etc. 
  • Creatieve combinatie van functies. Bijvoorbeeld het inzetten van Schotse Hooglanders die enerzijds voor een natuurlijke begrazing zorgen, en anderzijds door hun aanwezigheid hangjongeren weren.  
  • Dynamische zonering. Bijvoorbeeld alleen wandelen op bepaalde tijden in de dag of in het seizoen etc. 
  • Communicatie van gedragsregels. 
 
Voorbeelden of suggesties met foto’s en een duidelijke locatiebeschrijving kunnen worden gemaild naar Marijke van de Staak,  bereikbaar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties   

0 #1 Ton van Bedijk 07-02-2021 23:19
Praten we hier nu over een algemene trend
of over de trend in covid-19 tijd.
In covid-19 tijd: mensen kunnen nergens
(veilig) naartoe dan alleen naar buiten.
Ik zou alleen beleid maken op de algemene
trend, niet op de huidige - dat is verspilde
energie omdat vanaf sept? 2021 die trend
ombuigt
Citeer
+1 #2 Simon Holzenspies 08-02-2021 17:26
Reactie op uw oproep:

Bij de natuurreservate n in het Gooi zijn in de afgelopen jaren steeds meer en steeds grotere parkeerplaatsen aangelegd.
Deze parkeerplaatsen zijn een uitnodiging om met het aautootje de hond te gaan uitlaten of te gaan recreëren in deze natuurgebieden. Als het erg druk wordt, worden de parkeerterreine n vergroot en worden er extra of nieuwe of verbreedde toegangswegen aangelegd door de terreinen heen. Natuurgebieden worden door deze uitnodigingen recreatieparken in een overbevolkte omgeving, met een bevolking die graag van de mogelijkheden gebruik maakt.
Bij Oud-Naarden, bij de Oud-Bussummerwe g bij de Langerhuizenweg en elders, overal is die uitnodiging aanwezig en zijn de parkeerplaatsen bezet en worden er daarom gedienstig door de jaren heen verbeterde en grotere voorzieningen gecreëerd.
Het wordt algemeen belang genoemd steeds weer nieuwe wegen door de natuur aan te leggen. Het lijkt me duidelijk wat er gedaan moet worden. Kun je ergens niet met het aautootje komen, dan zie je daar bijna niemand.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen