De Werkgroep Zwaluwenonderzoek is er dankzij Dick Jonkers. Hij houdt zich van jongsaf aan al bezig met vogels, en heeft in zijn werk onder meer onderzoek gedaan naar vogels in relatie tot ecologie en samenleving. Op een gegeven moment heeft hij het initiatief genomen om broedgevallen van Huiszwaluwen te gaan tellen en heeft daarna in 1990 de werkgroep opgericht. Dat is uniek, meent Dick, want hij kent geen andere vogelwerkgroep met een aparte zwaluwengroep.
De werkgroep bekommert zich om de drie ‘echte’ zwaluwsoorten in ons gebied: de Huiszwaluw, de Boerenzwaluw en de Oeverzwaluw. Maar ook om de Gierzwaluw, ook al is dat geen ‘echte’ zwaluwsoort. Hij is wel verwant aan de mysterieuze Nachtzwaluw, die heel soms in ons gebied voorkomt. Allemaal kunnen ze extra aandacht goed gebruiken, want veel biotopen en nestgelegenheden in onze samenleving gaan achteruit of verdwijnen. Allerlei factoren spelen een rol. Door het opschonen van boerenerven en particuliere huizen is er minder nestmateriaal. Verder worden nesten weggestoken om overlast van uitwerpselen te voorkomen. Boerenstallen zijn steeds vaker afgesloten. En er is een enorme afname van het aantal insecten. Mogelijk spelen ook de klimaatverandering en de situatie in de overwinteringsgebieden een rol. De werkgroep wil de soorten beschermen tegen verdere achteruitgang. Daarom wordt er advies gegeven, gemonitord en helpt de werkgroep om de broedgelegenheid te behouden of aan te brengen.
Meer weten?
Lees hier de sfeerimpressie met foto’s en zwaluwverhalen in de zomer Korhaan van 2022.
Wat is er te doen?
Als zwaluwen je interesse hebben, is er van alles te doen.
- Zo kun je de nesten van Huiszwaluwen tellen; daarbij kun je aangeven in welke plaats je wilt tellen.
- Of je kunt bewoners voorlichten hoe ze bij bestaande nestgelegenheid overlast door uitwerpselen kunnen voorkomen.
- Voor de Oeverzwaluwen zijn in het voorjaar handen nodig om de broedplaatsen weer geschikt te maken. En als iemand een nieuwe kolonie ontdekt, geef het door!
- Bij de Boerenzwaluwen kun je meehelpen ervoor te zorgen dat er plankjes onder bruggen komen als nieuwe nestgelegenheid.
- Bij Gierzwaluwen is ook voorlichting broodnodig om bestaande nestgelegenheid te behouden of bij nieuwbouw broedgelegenheid aan te laten brengen.
Maar er is niet alleen veldwerk.
- Naast voorlichting kun je bijvoorbeeld contacten met gemeenten of andere instanties onderhouden in het kader van renovatieof herontwikkelingsprojecten
- Of telgegevens ordenen en analyseren en deze presenteren in De Korhaan, op een ledenavond
- Of artikelen over zwaluwen schrijven. Kortom voor ieder wat wils.
Meedoen?
Het kan dus gaan om een meer of minder uitgebreide bijdrage. Maak je wensen kenbaar, dan wordt in overleg gekeken hoe je aandeel het beste ingepast kan worden.
Om je aan te melden, voor vragen of ideeën, neem contact op met:
Han Westendorp | 06 5117 0036 | hanwestendorp@gmail.com