Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerprikkeldraad

RaamslachtofferIeder jaar komen door menselijk toedoen zeer veel vogels om het leven. Het verkeer eist zijn tol, er zijn (prikkel)draad-, stookolie-, en nog veel meer soorten slachtoffers. Er is ook een categorie raamslachtoffers, beter gezegd vogels die een aanvaring met een transparante voorziening niet hebben overleefd.

Ons lid André van Soest heeft een fotoboek uitgegeven over raamslachtoffers. André begon zich te interesseren voor vogels die door een botsing met ramen om het leven kwamen, toen hij voor het eerst een raamslachtoffer aantrof bij zijn huis. Hij besloot om er voortaan foto’s van de verongelukte vogels te gaan maken en hierdoor kwam een prachtige uitgave tot stand.

Raamslachtoffer

De slachtoffers, enkele tientallen vogelsoorten, zijn met zorg afgebeeld tegen een neutrale achtergrond. Zij liggen er netjes bij, om in begrafenisondernemerstaal te spreken. Bij elke soort is een korte tekst opgenomen. Het zal niemand verbazen dat bekende raamslachtoffers in dit boek zijn afgebeeld, zoals sperwer, houtduif , houtsnip en ijsvogel. Een bijzonder geval was de kokmeeuw , die een traumahelikopter op zijn weg vond. Een raar incident vond plaats, toen een aalscholver tegen de voorruit van een auto knalde. Zo staan er nog wel meer vreemdsoortige ongelukken vermeld. Deze publicatie besluit met een bijdrage over transparante barrières en vogels en de oplossing van het probleem: vogelwerend glas.

Het boek kan ik van harte aanbevelen.

Dick Jonkers