Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

BrandgansHet Hilversums Wasmeer is in 2012 door ons op broedvogels geinventariseerd. Grauwe Gans en Brandgans stelden ons aanvankelijk voor een raadsel. In april waren deze ganzen op een eilandje volop aan het nestelen. Maar waarom verschenen er in mei geen kuikens, zoals voorgaande jaren wel het geval was?

Dick Jonkers moest er het waadpak voor aantrekken en naar het eiland waden om er achter te komen wat hier aan de hand was: de Vos bleek de boosdoener, leeggeroofde nesten en kapotte eieren. Deze broedpogingen van grauwe gans en brandgans in relatie tot de aanwezigheid van vos, zorgen voor een dilemma in het beheer.

Boomvalk, foto: Ricardo van Dijk

Tijdens de broedvogelinventarisaite zijn er 36 verschillende broedvogelsoorten aangetroffen die in totaal goed waren voor 212 territoria. Een aantal soorten die goed ontwikkeld bos met een rijke kruid -en struiklaag prefereren zijn nog niet of slechts in kleine mate aanwezig. Het indertijd jonge bos wordt langzamerhand ouder en rijker wat aan deze soorten zeker ten goede zal komen. Een aantal indertijd karakteristieke en interessante broedvogels als dodaars, bergeend, kokmeeuw en geoorde fuut zijn verdwenen. Daartegenover zijn er ook een broedvogels bijgekomen, zoals kuifeend, zwarte specht en sijs.

Al met al kan geconcludeerd worden dat het gebied ondanks de grote aanslag die er op is gepleegd door de aanleg van de A27 nog steeds zeer de moeite waard is.

Lees pdfhier het volledige rapport.

Foto's: Juun de Boer en Ricardo van Dijk

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195117-08-2018 13:59
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...