Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerijsvogel3

SpreeuwenIn deze tijd van het jaar ontstaan de grote slaapplaatsen, maar waar liggen ze precies? 2014 is landelijk het Jaar van de Spreeuw en één van de onderdelen daarvan is het zoeken en tellen van slaapplaatsen. Er zijn twee telmomenten: in juli en in oktober.

Wat en waarom?

Bij de julitelling willen we graag zoveel mogelijk slaapplaatsen in kaart brengen omdat we een landelijk dekkend verspreidingsbeeld van alle belangrijke slaapplaatsen nastreven. Bij de oktobertelling, als de doortrek op zijn hoogtepunt is, ligt de nadruk op een landelijke simultaantelling (weekend 25/26 oktober). Ook zijn we benieuwd in welke habitats de slaapplaatsen liggen en in hoeverre er sprake is van gescheiden zomer- en winterslaapplaatsen.

Julitelling

Eén telling ergens in juli volstaat. Meer tellingen zijn uiteraard welkom, maar als je meer tijd hebt geven wij de voorkeur aan het zoeken naar nieuwe slaapplaatsen boven het frequent tellen van één slaapplaats. Het beste kunnen de rondvliegende groepen boven de slaapplaats worden geteld, aangevuld met later arriverende vogels. Een speciale telinstructie is beschikbaar op de website: https://www.sovon.nl/publicaties/handleiding-slaapplaatsen-spreeuw.

Aanmelding

SOVON coördineert de telling op landelijk niveau maar als vogelwerkgroep willen we natuurlijk ook weten hoeveel spreeuwen binnen ons werkgebied slapen en waar. Vanuit de subgroep avifauna vragen we jullie daarom om mee te doen met deze telling en dit vooraf aan te melden:

  • op welke locatie je gaat tellen
  • geplande datum

En na de telling

  • aantal spreeuwen
  • en als je wilt nog een kort verslagje

Op deze manier hopen we dat we een volledig beeld krijgen van de slaapplaatsen binnen ons werkgebied. We zullen dan in augustus een verslagje maken van de resultaten en dit publiceren op de website www.vwggooi.nl.

Als uit de aanmeldingen blijkt dat slaapplaatsen dubbel geteld worden, dan zal ik vooraf contact opnemen met de tellers om te kijken wat zinvol is.

Dirk Prop
Subgroep Avifauna
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.