Inloggen

banner 3origineel20170118

bannergrauwevliegenvanger

Nationale VogelweekVogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek organiseren de Nationale Vogelweek van 17 t/m 25 mei. In elke provincie zijn er vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere leuke vogelactiviteiten, onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen. U zult vogels ontdekken die u nooit eerder heeft gezien of nog nooit van zo dichtbij. Iedereen kan meedoen de activiteiten op www.vogelweek.nl zijn gratis.

*** Update straatwandeling met Jelle Harder en bezoek aan de oeverzwaluwwand Huizen ***

1. Avondbezoek aan Oeverzwaluwwand Huizen op 22 mei

Op donderdagavond 22 mei is er weer gelegenheid de broedwand van de oeverzwaluwen met eigen ogen te bekijken. Dat kan op de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) nabij de Oude Haven.

Oeverzwaluwwand (foto: Anja Schuitema)In 2013 is hier een grote oeverzwaluwwand gebouwd. In dat jaar waren direct 118 van de 120 nestgaten bewoond. Op dit moment zijn de zwaluwen weer terug uit Afrika. U kunt deze boeiende vogels nu van dichtbij bekijken.

De 22 meter lange broedwand is niet het enige wat in 2013 is gerealiseerd. Er zijn ook maatregelen genomen om ijsvogels, vleermuizen, insecten en vele andere dieren en planten een onderdak te bieden. Ook dit is tijdens de rondleiding te aanschouwen; begeleiders van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken geven uitleg.

Rondleidingen

De RWZI vindt u aan de IJsselmeerstraat 7 in Huizen. Dankzij de toestemming van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is bezoek op dit normaal afgesloten terrein mogelijk. Rondleidingen op donderdagavond 22 mei om 19.00 uur en 20.00 uur. Wees op tijd, na de start sluit het hek weer.

2. Expositie Vogels van het Gooi

Zondag 18 mei om 11 uur wordt een expositie geopend met als thema ‘Vogels van het Gooi’ in het Meenthuis, Deltazijde 301, Blaricummer Meent, Blaricum. De fraaiste foto’s van 10 van onze leden zullen hier worden geëxposeerd. De foto’s zullen hier ongeveer twee maanden blijven hangen. Voorafgaand aan de opening is er een openbare wandelexcursie, die begint om 8 uur vanaf het parkeerterrein bij het Meenthuis. De Blaricummermeent is een erg interessant gebied geworden met de nieuwe waterpartijen, pioniersvegetatie etc. Ook het Gooimeer en de Voorlanden van de  Stichtse Brug zijn erg leuk in deze tijd.  Locatie: Omdat de Deltazijde een nieuw adres is kan het zijn dat uw TomTom dit adres niet kan vinden. U kunt dan het beste navigeren naar: Stichtseweg 1 te Blaricum. Dit is het adres van de tennisbaan, vanaf daar kunt u het Grand Café Restaurant zien liggen.

3. Avondwandeling Heidevogels van het Gooi

Op 23 mei is er een openbare avondwandeling met als thema de heidevogels van 't Gooi bij Hilversum. We gaan een ontspannen wandeling maken over natuurgebied De Snip. Daar hebben we kans op de bonte vliegenvanger en de gekraagde roodstaart. Dan over natuurbrug naar de Westerheide en de Aardjesberg. Tegen die tijd hebben de Roodborsttapuit en veel andere vogels geen verrassingen meer. Vertrek vanaf restaurant Robert aan de Bussumergrindweg om 19.30u.

4. Wandelexcursie in de Eempolders

Zondag 25 mei wordt een openbare wandelexcursie georganiseerd in de Eempolders rond de weidevogels en hun bescherming. Onderweg hopen we ook nog een kijkje te nemen bij een kolonie huiszwaluwen. Vertrek vanaf 10u vanaf de Theetuin in Eemnes.

We hopen dat u er bij bent. Opgeven voor deze excursie kan gratis via www.vogelweek.nl. U krijgt dan een bevestigingsmail met plaats en tijdstip van vertrek. Wees er snel bij, want vol is vol!

5. Wakker worden met de vogels?!

Een bericht voor de Oude Amersfoortseweg nr. 1-77 en nr. 6-68

Weet u welke vogels er in onze straat leven?
Bent u wel eens vroeg opgestaan om naar de vogels te luisteren?
Nee? Dan is dit uw kans op zondag 18 mei aanstaande. (Ook gehouden op 9 mei 2013).

Wat gebeurt er?

Op zondag 18 mei kunt u net als vorig jaar vanaf het licht worden meewandelen over de Oude Amersfoortseweg (vanaf de spoorlijn), een stukje Emmastraat, Sophialaan en Stadhouderslaan.

Tijdens die rustige wandeling van circa 1,5 uur horen en zien we de vogels in de straten. U krijgt de gelegenheid een aanwezige vogel te noteren op een plattegrond van de straat (alleen Oude Amersfoortseweg). Na afloop heeft u een overzicht van de meeste vogels die er op dit moment in onze straat voorkomen.

Natuurlijk heeft u de kans om nieuwe vogels te leren herkennen op zicht en op geluid. Wellicht herkent u deze de volgende dag ook weer.

Wat moet ik doen als ik mee wil?

  • Zorg dat u op 18 mei om 05.30 uur op de hoek O. Amersfoortseweg/Stadhouderslaan staat.
  • Meenemen:
    • pen
    • een stuk hard karton/board/o.i.d. waarop een halve of hele A4 past om de plattegrond op te doen (de kaart krijgt u ter plekke)
    • 2 elastiekjes om de plattegrond vast te zetten op het karton/board
    • een verrekijker als u die heeft

Gaat de excursie altijd door?

Ja, alleen niet als het ’s morgens vroeg regent.

Graag tot ziens op 18 mei.
Jelle Harder
Oude Amersfoortseweg 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-33318985

Poster Meenthuis