Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

Buizerd.

Je rijdt in Nederland op de snelweg en je ziet een roofvogel op een paaltje. Dan is de kans zeer groot dat je een buizerd ziet. Wetenschappelijk heet deze vogel ‘Buteo buteo’, wat lekker gemakkelijk te onthouden is. Zo’n paalzitter heeft het toch maar simpel. Gewoon wachten tot er een insect of vogel wordt aan gereden en dan is het snacken uit het vuistje. Op zichzelf is die bezigheid toch ook weer niet zo ongevaarlijk, want regelmatig zie je een buizerd nog helemaal in tact, maar wel morsdood op de vluchtstrook liggen. Die is dan echt niet van zijn paaltje gevallen. Waarschijnlijk is die vogel door een langs razende vrachtauto mee gezogen, waarbij de nek is gebroken. Het gevoel dat je hebt op de rand van het perron als er een intercity langs snelt.

buizerdWat ik altijd wel een beetje sneu vind om te zien is als deze prachtige roofvogel als een sippe merel op hoge poten door het weiland stapt op zoek naar wormen. Ikzelf zou zo niet gezien willen worden door mijn soortgenoten of andere toeschouwers.

Vooral in de winter laten de uit noordelijker streken gekomen en hier overwinterende buizerds zich vaak heel mooi benaderen. Ik heb wel op een meter afstand van een buizerd gestaan, die dood gemoedereerd in het gras staande met de ene poot een muis te grazen nam, met de scherpe snavel in een vloeiende beweging ontvelde en met de andere poot naar binnen werkte. Een en al souplesse.

Wat ik nou weer niet zo snugger vind is dat een buizerd zich zo vaak luid mauwend als een krolse kat door het luchtruim verplaatst; je zou toch denken dat een beetje muis zich dan wel op tijd uit de voeten weet te maken.

Wat een aantal buizerds met mij deelt is een grondige afschuw van mountainbikers en joggers; hilarisch vind ik de berichten dat een territoriale buizerd weer zo’n dwaalgast de schrik van het leven heeft bezorgd en het vel van de kop heeft gekrabd. Petje af, denk ik dan (snappen jullie hem, hihi).

Al die kleurvariatie vind ik overigens best lastig; je hebt heel donkere, een aantal is bijna geheel wit, sommige hebben een donkere buik met witte borst en weer andere combineren een lichte buik met donkere borst. Ik heb altijd wel houvast bij de determinatie aan wat ik ooit leerde bij de VWG-introductiecursus: ‘let op de burgemeestersketting!’ Bij deze doorgaans traag vliegende vogel valt het vluchtpatroon ook op: een paar rustige slagen worden dikwijls afgewisseld met een stukje glijvlucht. De lange en brede vleugels worden dan in een ondiepe V-vorm gehouden. De brede staart met vele strepen is ongeveer even lang als dat de vleugels breed zijn. In de lucht is dat ook weer een identificatiekenmerk. Zoals bij veel roofvogels is het vrouwtje groter dan het mannetje, wat eigenlijk alleen te zien is als ze gezamenlijk hun rondjes draaien in de lucht.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...