Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

Gaai

Als kind vond ik eens een mooi blauw veertje in het bos, tot mijn verwondering. Ik had toen nog geen idee van welke vogel die veer was, maar het kon niet anders dan een heel mooi vogeltje. Ik fantaseerde dat het een vogel uit ‘Verweggiestan’ zou zijn, en dat bleek te kloppen. Een boswachter die ik er naar vroeg vertelde me dat een Vlaamse gaai de trotse drager was geweest van het veertje. Dat woord ‘Vlaamse’ betekende voor mij als kind een oord heel ver weg. Na wat zoeken in het Rizla-vogelplaatjesboek van mijn opa zag ik dat het om een vrij grote grijsbruine vogel ging gaaimet een witte stuit en een grote zwarte snavel op een wat lichtere kop, met een zwarte baardstreep in het verlengde van die snavel. Dat blauwe veertje hoort bij de vleugels van de gaai, waarin ook nog veel zwart, wit en diep bruin voorkomt. En dan dat ‘Garrulus glandarius’, je zult jezelf zo maar mogen noemen; als je echter de vrije vertaling ervan leest, namelijk ‘voortdurend krassende eikelzoeker’, dan is de glans er wel in ene weer een beetje vanaf.

Inmiddels weet ik beter, al was het maar doordat de Vlaamse gaai genationaliseerd is en tegenwoordig gewoon ‘gaai’ genoemd moet worden. Desalniettemin blijf ik het een prachtige vogel vinden. In de winter is een gaai in staat om precies in een dag de rits pel pinda’s van een halve meter geheel leeg te eten. Vaak zijn ze met drie of vier tegelijk bezig, krijsend dat het een lieve lust is; in de opwinding van het moment zetten ze vaak een prachtige kuif op. Hun gebruikelijke schuwheid laten ze dan geheel vallen. Hoe anders stellen deze slimme rakkers zich op als ik ze in het bos vanuit een schuilhut poog te fotograferen; ze hebben me ondanks alle camouflage haarfijn in de smiezen en houden gepaste afstand, zoals eigenlijk alle kraaiachtigen. Door hun alarmerend geschreeuw, dat ver draagt in het bos, zijn ook meteen alle andere vogels op de hoogte van de tweevoetige indringer in hun leefgebied en zie ze dan nog maar weer in het vizier te krijgen.

Gaaien eten zo ongeveer alles, dierlijk en plantaardig. Ze maken zich geliefd door het opeten van knaagdieren en gehaat omdat ze ook nog wel eens een klein vogeltje uit het nest trekken en op peuzelen. Sorry vogelaars, degenen met een goed inbeeldingsvermogen worden nu wellicht helemaal wee als ze zich dat tafereel voorstellen, maar is het nou zo heel veel anders dan een sperwer die een nest houtduiven verorberd of een merel met een bek vol wurmen, laat staan een bonte vliegenvanger met allemaal van die lieve groene rupsjes in de snavel. Beseft u daarnaast ook dat er zonder de gaai geen prachtige eikenbossen zouden bestaan, voordat u er nu en masse op uit trekt om die in uw ogen gevleugelde massamoordenaar te gaan verdelgen. Want ik zou deze prachtige vogel toch niet graag willen missen. Op Lesbos fotografeerde ik een gaai, met zo’n vaag gevoel van ‘er klopt iets niet’. Pas ’s avonds zag ik op de foto wat het was; de vogel had een zwarte kopkap en was een exemplaar van de ondersoort Garrulus glandarius anatoliae.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...