Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

De kraanvogel   De (Europese of Euraziatische) kraanvogel (Grus grus) is één van de 15 soorten van de familie van de kraanvogels (Gruidae) uit de orde van de kraanvogelachti-gen (Gruiformes). In totaal zitten 10 van deze 15 soorten in het geslacht Grus. Mooi overzichtelijk, zou je denken. De in centraal, noord en oost Europa voor-komende kraanvogel is naar verluidt een ondersoort, namelijk Grus grus grus. Zo wordt het al weer wat ingewikkelder. Grus grus lilfordi is te vinden vanaf Turkije tot in het zuidwesten en oosten van centraal Azië en de derde ondersoort, Grus grus archibaldi is te vinden in Zuidwest Armenië. En het wordt nog veel complexer. Taxonomisch vormen de kraanvogelachtigen voor de wetenschappers volgens mij namelijk een heus hoofdpijndossier. Welke families behoren tot de orde en waar moet de orde geplaatst worden in de ont-staansgeschiedenis van de hedendaagse vogels? Vroeger werden vogels vooral onderverdeeld op grond van zichtbare kenmerken in lichaamsbouw, anatomie, gedrag, voedsel en biotoop. Het vergelijkend DNA-onderzoek van Sibley-Ahlquist zorgde zo rond 1990 voor een omwenteling in het wetenschappelijk denken: de vechtkwartels, bleshoenders, zonneral, kagoe, seriema’s, gierzwaluwen, kolibries en de steltrallen werden allemaal uit de tot dan toe traditionele orde van de kraanvogelachtigen verwijderd en op heel andere plekken in het taxonomisch systeem geplaatst. Momenteel behoren volgens de meest recente IOC World Bird-list 5.4 naast de kraanvogels de volgende families tot de orde Gruiformes:  Aramidae (1 Koer-lan), Heliornithidae (3 Fuutkoeten), Psophiidae (3 Trompetvogels), Rallidae (156 Rallen, porseleinhoentjes, waterhoentjes en koeten) en Sarothruridae (12 Donsstaartrallen), maar deze 6 families vormen een zeer heterogene groep en lijken slechts weinig natuurlijke verwantschap met elkaar te hebben. En met de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmethoden werden en worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Een kerngroep van kraanvogels en ral-len, hoentjes en koeten met daarbij de koekoeken en op enige afstand ook de trappen (waarbij u niet moet denken aan draai- of vlizotrappen) blijken volgens het DNA-onderzoek van Hackett et al.(2008) wel een zekere mate van verwant-schap te hebben en dus mogelijk een natuurlijke groep te vormen. Staat u er dus niet gek van te kijken als over enige tijd de volgorde in de vogelgidsen weer wordt veranderd.

kraanvogelBR

De meeste kraanvogels zien Nederland vooral als een land om snel aan de oost-zijde overheen te vliegen, maar soms verblijven kleinere groepen een tijdje in Brabant, noord Limburg en Overijssel. Sinds 2001 broeden enkele paartjes in het Fochtelooerveen met in 2003 een eerste jong, in 2012 was er een eerste broedgeval in het Dwingelderveld en momenteel worden er pogingen onderno-men de kraanvogels naar de Natuurpark Lelystad te lokken. Het aantal jongen dat per broedsel uit vliegt is echter zeer laag, waarbij een belangrijke rol speelt dat Grus grus zeker te kenschetsen is als een hoog sensitieve persoonlijkheid. Als je er relatief dichtbij veel wilt zien, dan moet je naar het Duitse Diepholz of het Franse Lac-du-Der. De kraanvogel heeft een imposante spanwijdte van 200 tot 220/230 centimeter, maar iets smaller dan de zeearend, dus is wellicht ‘vliegende kraan’ wel een toe-passelijke bijnaam. De volwassen vogel is grijs van kleur met op de rug bruinige vlekken. Deze vogel heeft een zwarte nek en kop, een langwerpige witte vlek op zij- en achterkant van de nek en een kale rode kruin. In vergelijking met ooie-vaars en reigers is de snavel relatief kort. Het lijkt of de vogel een afhangende staart heeft, als gevolg van verlengde armpennen. Een juveniel is in het geheel bruiner getint dan de volwassen vogels en heeft een bruine kop en nek. In de vlucht worden nek en poten gestrekt. De vleugelslag is rustig en krachtig en de kraanvogel kan ook langdurig zweven. Al in de aanzet tot de landing bungelen de poten onder het lijf, vaak met gespreide tenen. Ook in de lucht wordt er veel-vuldig trompetterend onderling gecommuniceerd, terwijl de kraanvogels in lange linten of V-formaties over komen. De kraanvogels zijn vermaard om hun spectaculaire en luidruchtige baltsdansen, waarbij het paar met gestrekte vleugels om elkaar heen en meters hoog de lucht in springt. Ze broeden het liefst midden in hoogveenmoerassen, moeilijk bereik-baar voor predatoren en verstorende menselijke activiteit. Een paartje heeft dik-wijls maar één jong, dat meteen na het uitkomen uit het ei uit veiligheidsover-wegingen aan de wandel gaat. Zeker zolang het jong nog niet kan vliegen voeren de ouders het bij. Kraanvogels voeden zich in hun zomer- en winterresidenties bij voorkeur met dierlijk voedsel (wormen, grote insecten en amfibieën) en tij-dens de trek naar vooral Spanje foerageren ze vaak op akkerbouwlanden naar oogstresten (granen, mais, aardappels en eikels).

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...