Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

Er zijn van die zaken waar ik als vogelaar toch danig van de leg van kan raken. Zo is daar de goudvink (Pyrrhula pyrrhula), waar ik zelf helemaal niets goudkleurigs aan kan ontdekken, terwijl er ook een mooie goudgekleurde vink bestaat, maar die is gemakshalve appelvink genoemd. Wie het snapt mag het zeggen.

De ongeveer 14 tot 17 centimeter grote goudvink wordt door Engelstaligen “stierenvink” (bullfinch) genoemd, waarbij verwezen wordt naar de stevige, gedrongen bouw met de dikke stierennek van deze vink.

Hoewel de goudvink in Nederland een algemene broedvogel en standvogel is, moet ik eerlijkheidshalve toch bekennen dat ik pas onlangs deze vink voor het eerst heb mogen zien en kunnen fotograferen.

Ik schaam me overigens niet voor deze bekentenis, want overal in de boeken is leesbaar dat het een schuwe vogel betreft, die bij voorkeur een verborgen leven leidt in bosrijke gebieden met een dichte ondergroei, waarbij ze zelden ver uit de dekking komen en ook weinig beweeglijk zijn.

goudvinkBR

Je hoort ze dan ook eerder dan dat je ze ziet, maar erg luidruchtig zijn ze nou ook weer niet. Het is dan ook geen toeval dat ik ze pas zag toen ze door eetlust gedwongen het winterse bos moesten verlaten en in een stadspark eerst de laatste vruchten uit de struiken haalden en daarna de zachte blad- en bloemknoppen begonnen te verorberen, een voorkeur die ze vooral bij kwekers van fruitbomen weinig geliefd maakt. Verder voeden ze zich zowel met zaden en pitten als met insecten en larven. Hun stompe ronde snavel maakt het oppikken van zaden van de grond nagenoeg onmogelijk. De insecten zijn vooral bestemd als voedsel van hun jongen.

In het fraaie uiterlijk van deze soort is een duidelijk kleedonderscheid tussen de seksen zichtbaar.

Het mannetje is het meest kleurrijk, met oranje-rode onderdelen en zwarte, blauw-grijze en witte bevedering.

Het vrouwtje is weliswaar meer bedekt gekleurd met haar bruinige rug, maar de zwarte kop en roze-rode onderzijde geven ook haar een kleurenrijkheid die veel van haar seksegenoten van andere soorten niet hebben. Beide seksen hebben een korte, dikke, zwarte snavel. In de vlucht valt de witte stuit duidelijk op.

In de door mij geraadpleegde bronnen kwam ik als saillant detail tegen dat het mannetje en vrouwtje goudvink het gehele jaar bij elkaar zouden blijven, wat bij andere vinkensoorten niet zo gebruikelijk is. Vanaf eind april wordt er gedurende een kleine twee weken gebroed op doorgaans 4 of 5 eieren, waarbij het mannetje zijn vrouwtje voedt. De jongen worden daarna door beide ouders verzorgd en vliegen na ongeveer twee weken uit. Vaak hebben goudvinken twee broedsels per seizoen.

Zoals gezegd is ‘onze’ goudvink een standvogel; in sommige winters kunnen ook goudvinken uit noordelijker streken tijdelijk afzakken naar onze contreien, waarbij vooral onze duingebieden in trek zijn als verblijfplaats. Een aantal van deze Scandinavische vogels trekt soms nog verder zuidwaarts door.

Ter afsluiting mijn appelsap-ezelsbruggetje: de ‘Goudappeltjevink’ koppelt het goud aan de appelvink.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...