Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerdrieteenstrandloper

Ransuil. De ransuil wordt ruim 30 centimeter (31-38) groot en heeft een spanwijdte van 85-100 centimeter. Ze wegen twee tot ruim drie ons. Het lijf is met de bruine rug met lichtere vlekken en de lichtere wat gestreepte onderzijde zowel van boven als van onderaf prachtig gecamoufleerd. Ook hun hoge mate van onbeweeglijkheid draagt eraan bij dat je ze gemakkelijk compleet over het hoofd ziet. Maar als je ze dan eenmaal in beeld hebt zijn ze onmiskenbaar, vooral vanwege de kop. Die opvallende halve schotels aan weerszijden van het gezicht waarmee ze geluid naar de oor-openingen aan weerszijde van de kop leiden en die parmantige koppluimen boven op de kop (verwarrender wijze ook wel ‘oor’pluimen ge-noemd) zijn typerend voor deze uil. De ransuil komt in geheel Europa voor, behalve blijkbaar in IJsland; ik vermoed dat de oceaan een natuurlijke barrière vormt. Ook leven ze in Azië en de zuide-lijke helft van de Verenigde Staten en Canada. Ze komen dus voor in een brede band op het noordelijk halfrond, begrensd door Noord-Mexico en Noord-Afrika. Doorgaans blijven onze broedvogels gewoon in Nederland en zakken Noord-Europese vogels een stukje af naar onze streken om te overwinteren. De Nederlandse populatie laat helaas al geruime tijd een neerwaartse trend zien, waarbij een aantal factoren een rol spelen: zo zijn er minder verlaten nesten van kraaiachtigen om in te nestelen, is het vangen van muizen moeilijker door vergrassing van de bosbodem en zijn er beduidend meer haviken, die er niet voor terug deinzen zich te vergrijpen aan een ransuil.

RansuilBR

Uilen boeiden me als kind al. Zo kocht ik voor mijn moeder als souvenir van een brommertocht naar Valkenburg een stenen ransuil op ware grootte; helaas kwam de uil niet zonder kleerscheuren aan, want op de terugweg bedacht ik me bij Den Bosch spontaan even met bromfiets en al een uiltje te kunnen knappen in een sloot en knapte het uiltje helaas zijn rechter pluimpje. Maar in het wild had ik nog nooit een uil gezien. Tot die gedenkwaardige dag eind oktober 2008, een eerste kennismaking met een echte Asio otus die me nog helder voor de geest staat. Tijdens een wat druilerige excursie in het kader van de vogelherkennings-cursus op het terrein van de waterleidingmaatschappij bij Loenen hoorde ik, zui-ver bij toeval natuurlijk, twee van de excursieleiders smiespelend zeggen ‘ze zitten weer met zijn allen in die boom vooraan de ……..laan’, nadat iemand een in een boom zittende buizerd feilloos fout had benoemd als ransuil. In de pocket. Meteen na de excursie snel doorgereden naar genoemde blijkbaar ‘geheime’ lo-catie en na enig zoeken vond ik ze, met zijn zevenen, voor zover ik kon nagaan. Over en weer verbazing. Blijkbaar stond ik daar in een gestage regenstroom zo appelig de boom in te kijken dat een passerende automobilist stopte om te in-formeren of het wel goed met mij ging. Tja, wat zeg je dan? En die ransuilen zaten mij dood gemoedereerd aan te kijken met die bijna hypnotiserende grote oranje ogen. Pas na zo’n anderhalf uur toog ik tot op het bot nat en verkleumd, maar van binnen diep verwarmd huiswaarts. Sindsdien heb ik ze daar wel vaker gezien en ook op andere zogeheten roest (lees ‘rust’) plekken, waar ze zich van-af het najaar vaak groepsgewijs ophouden, overdag slapend dicht tegen de stam, om vanaf het schemer in omringende open landschap en tuinen te gaan jagen op muizen en kleine vogeltjes. Ook zag ik eenmaal een ransuil op de pier van IJ-muiden, waarover ik al eerder verhaalde in de Korhaan.

 

Tekst en foto: Bert Roelofs

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:05-11-2018 08:45

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel197406-11-2018 11:20
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Cursussen

  Niek Wieringa 31.10.2018 10:05
  Graag geef ik op voor de voorjaarscursus 2019 mevr. Wieringa de Waard tel 06-53974911 adres Zoddeland ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Francis Bakker 22.10.2018 14:12
  Dag Harm, De Voorjaarscursus start op dinsdag 5 maart 2019, duurt 6 weken en de tussenliggende weekends ...

  Lees meer ...

   
 • Cursussen

  Harm 22.10.2018 11:23
  Hallo, weten jullie al wanneer er een voorjaarscursus is? Of is er een wachtlijst zodat ik te horen krijg ...

  Lees meer ...