Roofvogels in de terreinen van Goois Natuurreservaat

Sperwer (Hugo Weenen)

Hoe gaat het met de roofvogels in ons werkgebied?  Klopt het dat je steeds minder haviken en buizerds ziet? Hanneke Sevink (roofvogelwerkgroep VWG) maakte een overzicht van het aantal broedgevallen van de roofvogels in de terreinen van het Goois Natuurreservaat.

De Havik
De Havik heeft in 2024 zeven broedgevallen gehad bij het Goois Natuurreservaat. Van deze nesten waren er vijf succesvol, twee mislukten.
De ontwikkeling in de populatie Haviken zien er als volgt uit. In de periode 2013 tot en met 2024 is het aantal broedgevallen achteruit gegaan van 20-22-21-18-14-9-13-7-10-9-6-7. We kunnen dus wel stellen dat het niet goed gaat met de Havik, dat de situatie ronduit zorgelijk is. Er vlogen 13 jongen uit, acht mannen, vijf vrouwen. De gemiddelde broedselggrootte was 2,6

De Sperwer
De Sperwer heeft in 2024 9 nesten gehad bij het GNR. Van deze nesten waren er 6 succesvol, 3 mislukten. De ontwikkeling van de populatie Sperwers bij het GNR in de periode 2013 tot 2024 verloopt als volgt:
16-14-16-10-10-10-14-11-10-14-10-14-6-7-3-6-7-5-6-9
Na een enorme teruggang in populatiegrootte vanaf 2013 waren er het afgelopen jaar dus weer enkele paren aanwezig die al jaren niet meer hadden gebroed. Interessant is dat deze paren weer gebruik maakte van broedgebieden die intact waren gebleven. Voor het beheer is dat een belangrijke boodschap: houd broedgebieden intact. Speculerend over de oorzaak van deze toename (waarvan we nog niet weten of het tijdelijk is of blijvend , of het keerpunt is, of slechts een kleine opleving denken we aan mogelijke invloed van de sterke achteruitgang van de Havik. Haviken eten graag Sperwers. Misschien hebben Sperwers nu meer kansen.

De Boomvalk
In de gebieden van het GNR hebben we in 2024 vier broedgevallen Boomvalk gevolgd. Dit is een (kleine) toename waar we zeer verheugd mee zijn. Drie van de vier zaten in een Grove den, een in een douglas. Het is jaren geleden dat Boomvalken in grove dennen broedden. Mogelijk speelt ook hier de achteruitgang van de Havik een rol. Haviken eten behalve Sperwers ook graag Boomvalken (in zware tijden), het kan dus zijn dat Boomvalken nu meer mogelijkheden hebben en dat ze ook weer aandurven in grove dennen (meer open bomen die minder bescherming bieden) te broeden.

drie jonge boomvalken bij nest in Anna’s Hoeve (foto wildcamera) 

De Wespendief
We hebben twee broedgevallen Wespendief gevonden. (Wespendieven zijn heel moeilijk te inventariseren) Beide nesten waren succesvol, al is er bij Crailo kort na uitvliegen 1 jong gepredeerd.

De Buizerd
In 2024 zijn 11 nesten Buizerd gevolgd waarvan er 9 succesvol waren. Dit is een hele lage score. 2024 was een slecht jaar voor muizeneters, maar de achteruitgang is ook voor Buizerd al langer gaande. Het gemiddeld aantal jongen per succesvol nest was 1,50.

De Torenvalk
Er was 1 succesvol broedgeval bij de Warandabergen vlak naast de oeverzwaluwkolonie.

Tekst: Hanneke Sevink

Foto sperwer: Hugo Weenen

 


Reacties

Eén reactie op “Roofvogels in de terreinen van Goois Natuurreservaat”
  1. Caroline Kloosterboer avatar
    Caroline Kloosterboer

    Heel fijn deze update, dank!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lid worden

Heeft u hart voor de natuur? Word lid en sluit u aan bij een actieve gemeenschap van vogel- en natuurliefhebbers. U ontvangt vier keer per jaar ons verenigingsblad De Korhaan en krijgt toegang tot lezingen, excursies en andere activiteiten.

Blijf op de hoogte

Mocht u zich liever alleen willen laten informeren, dan kunt u zich kosteloos inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Vogelherkenningscursus

Wilt u vogels leren herkennen? Meld u aan voor onze vogelcursus! U leert de basis van vogelherkenning tijdens informatieve theorieavonden en praktijkexcursies. Perfect voor iedereen die wil starten met vogels kijken en de natuur bewuster wil beleven.