Geluk in de tuin

Dinsdag 18 februari 2025, keek ik uit mijn raam de voortuin in en zag wat mussen en vinken scharrelen tussen de Rudbeckia planten. Daartussen zag ik een vaal vogeltje die zowel op de grond als de stengels in klom, afwijkend qua kleur en gedrag met betrekking tot de mussen en vinken. Snel mijn camera gepakt en het ”vreemde vogeltje’’ vloog gelukkig in een paar rozenstengels, naast de tuin, in het net gesnoeide gemeente plantsoen. Nadat ik de foto’s had gemaakt, zag ik dat het om een braamsluiper ging..

Snel via de achterdeur omgelopen met camera, en een goede vogelaar die om de hoek woont gebeld. En de vogel ging van mijn tuin, richting mijn buren, at besjes daar en steeds een tuintje verder, omdat er weer volop gesnoeid werd, en takken versnipperd. Beide dachten we aan een Siberische braamsluiper. Nadat ik mijn foto’s op waarneming gezet had, bleek toch uit feedback van andere vogelaars, dat het om de Sylvia Althaea halimodendri ondersoort te gaan, de vale braamsluiper.

Het broedgebied is van het Kaspische Zeegebied en Kazachstan oost tot in Centraal-Azië en overwintert vermoedelijk van het Arabische Schiereiland oost tot in India. Dankzij DNA-onderzoek is vastgesteld dat dit taxon niet alleen ‘s winters in Nederland kan voorkomen, maar ook, vermoedelijk bijna jaarlijks elders in Noordwest-Europa. (bron: Dutch Avifauna)

Helaas werd de herrie van de snoeiwerkzaamheden in de straat, dusdanig dat de vogel weg vloog en zich niet meer liet zien. Nog een aantal keer goed wezen zoeken maar helaas.

In de avond een hoop foto’s vergeleken op internet en qua uiterlijk lijkt mij de Halimodendri het waarschijnlijkste. Echter om dat 100% goedgekeurd te krijgen moet dat via DNA, ontlasting en of een veertje. Los daarvan is het wel een hele gave waarneming om zo’n soort in de tuin tegen te komen, en te mogen vastleggen.

 

Tekst en foto’s: Jurriën Uiterwijk

Zie ook: waarneming.nl


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lid worden

Heeft u hart voor de natuur? Word lid en sluit u aan bij een actieve gemeenschap van vogel- en natuurliefhebbers. U ontvangt vier keer per jaar ons verenigingsblad De Korhaan en krijgt toegang tot lezingen, excursies en andere activiteiten.

Blijf op de hoogte

Mocht u zich liever alleen willen laten informeren, dan kunt u zich kosteloos inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Vogelherkenningscursus

Wilt u vogels leren herkennen? Meld u aan voor onze vogelcursus! U leert de basis van vogelherkenning tijdens informatieve theorieavonden en praktijkexcursies. Perfect voor iedereen die wil starten met vogels kijken en de natuur bewuster wil beleven.