Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwespendief

Lezing Spanje: foto's en vogels

Categorie
Lezing
Datum
donderdag 15 februari 2018
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie
Infoschuur
Aanvangstijd
20.00 uur
Organisator(-en)
Feiko Prins

Spanje, een reis door steppes, sierra's en dehesa's, door en met foto's van Jan van der Geld.

Spanje is vooral een droog en zonnig land. De natuur en landschappen die je er vindt zijn dan ook verbonden aan dat klimaat. Dat levert bijzondere ontmoetingen op, vooral als vanaf half april ook de trekvogels uit Afrika terug zijn. Steppes, sierra's en dehesa's zijn natuurlijk een bezoek waard. Vooral in een nat voorjaar zijn de steppes bont gekleurd van de bloemen. Grote- en kleine trappen, grielen,  bijeneters, scharrelaars, grauwe kiekendieven, steenuilen en diverse soorten leeuweriken bevolken de steppes. Dehesa's zijn eigenlijk steppes, beplant met steen- of kurkeiken om de bodem tegen zonnestralen te beschermen. De eiken leveren eikels voor de hier overwinterende kraanvogels en zijn een broedplaats voor hoppen, kuifkoekoeken, blauwe eksters, grijze wouwen, monniksgieren, arenden, maar ook kleine zangvogels als merel, wielewaal, putter, roodkopklauwier en nog veel meer. In de sierra's kun je de vale gieren niet missen, maar hier vind je ook met gemak blauwe rotslijster, zwarte tapuit, rotszwaluw, grijze gors, aasgier, zwarte ooievaar en met een beetje geluk een oehoe

 

Spanje, een reis door steppes, sierra's en dehesa's

Spanje is vooral een droog en zonnig land. De natuur en landschappen die je er vind zijn dan ook verbonden aan dat klimaat. Dat levert bijzondere ontmoetingen op, vooral als vanaf half april ook de trekvogels uit Afrika terug zijn.

In het grootste deel van Spanje is er wel één of andere vorm van agrarisch gebruik mogelijk. Door middel van bevloeiing (rijstbouw) of beregening (akkerbouw en fruitteelt) zoekt men op veel plaatsen de grenzen met de stenige ondergrond op. Dit geeft mooi gekleurde landschappen en, op de niet bruikbare plaatsen, aan armoede gerelateerde natuur op.

Dan blijven er nog steppes, sierra's en dehesa's over. Deze gebieden zijn natuurlijk een bezoek waard. Vooral in een nat voorjaar zijn de steppes bont gekleurd van de bloemen. Grote- en kleine trappen, grielen,  bijeneters, scharrelaars, grauwe kiekendieven, steenuilen en diverse soorten leeuweriken bevolken de steppes. Dehesa's zijn eigenlijk steppes, beplant met steen- of kurkeiken om de bodem tegen zonnestralen te beschermen. De eiken leveren eikels voor de hier overwinterende kraanvogels en zijn een broedplaats voor hoppen, kuifkoekoeken, blauwe eksters, grijze wouwen, monniksgieren, arenden, maar ook kleine zangvogels als merel, wielewaal, putter, roodkopklauwier en nog veel meer. In de sierra's kun je de vale gieren niet missen, maar hier vind je ook met gemak blauwe rotslijster, zwarte tapuit, rotszwaluw, grijze gors, aasgier, zwarte ooievaar en met een beetje geluk een oehoe.

Als ons voorjaar nog koud en nat is, kunt u in Spanje al genieten van zon, warmte en overweldigende natuur. Ik kom u er verslag van doen, ik heb het al meerdere malen uitgeprobeerd.

 
 
 

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:07-10-2018 15:47

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel197118-10-2018 23:08
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.