De Roofvogelwerkgroep Het Gooi/Utrecht is een organisch geheel. Een deel is lid van de Vogelwerkgroep het Gooi en omstreken. Anderen zijn lid van bijvoorbeeld de Vogelwerkgroep Utrecht, het IVN of de landelijke Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN). De kern van actieve mensen bestaat vooral uit inventariseerders en daarnaast een aantal klimmers en ringers.
Sinds 1998 doet de Roofvogelwerkgroep gericht onderzoek naar roofvogels: men zoekt en inventariseert nesten, volgt het broedsucces en als het enigszins mogelijk is worden de eieren geteld en de jongen gewogen, gemeten en geringd. Daarnaast licht de werkgroep het publiek voor over roofvogels en hun rol in de natuur. Verder wordt het steeds belangrijker om op te komen voor de belangen van de roofvogels. Zo hebben Hanneke en Helen onder de vlag van de WRN – in samenwerking met Vogelbescherming, de Kerkuilenwerkgroep, STONE en de Oehoewerkgroep – een flyer “Roofvogels en uilen zijn niet voor de show” gemaakt. Ze hebben hiervoor allerlei organisaties benaderd; een aantal is daarna ook met de shows gestopt.
Opkomen voor de roofvogels kan ook betekenen dat je een goed contact hebt met de boswachters van de terreinbeheerders. Hierdoor kun je hen opmerkzaam maken welke bomen van belang zijn omdat er een nest zit of als foerageergebied fungeeert. Zo kan voorkomen worden dat ze gekapt worden. De tijdsbesteding bepaal je zelf. Sommigen gaan elke dag het bos in, anderen misschien één keer per week. Deze activiteiten houden op als de jongen uitgevlogen zijn. De leden van de werkgroep volgen behalve roofvogels vaak ook uilen en Raven.
Meer weten?
Lees het artikel uit de herfst Korhaan van 2022.
Meedoen?
Er is vooral behoefte aan mensen die inventariseren. Dat moet je leren door eerst met iemand mee te lopen en vooral ook door het een tijd lang te doen. Dan kom je erin en ga je het begrijpen. Van februari tot en met de zomer kun je ermee bezig zijn. In juni vliegen er al jonge Buizerds, Haviken, Slechtvalken en Raven. Daarna volgen Sperwers en Torenvalken, terwijl Boomvalken en Wespendieven nog later uitvliegen. Klimmers zijn altijd welkom. Ook kan de werkgroep je goed gebruiken, als je voorlichting op bijvoorbeeld scholen wilt geven.
Als je je wilt aanmelden of als je vragen of ideeën hebt, kun je contact opnemen met:
Hanneke Sevink | hannekesevink@freeler.nl