Weidevogelbescherming in Westelijk Eemgebied met gebiedsregisseurs Gert Bieshaar en Henk Hilhorst
Weidevogelbescherming in Westelijk Eemgebied met gebiedsregisseurs Gert Bieshaar en Henk Hilhorst

Werkgroep Weidevogelbescherming

De Werkgroep Weidevogelbescherming begon in 1992 in het Westelijk Eemgebied. Marc van Houten begon toen met het zoeken en beschermen van nesten. In 1995 heeft Gert Bieshaar de coördinatie van hem overgenomen. Leren hoe je kunt zien waar kievitsnesten zitten, hoefde Gert niet meer, want dat wist hij al vanuit zijn jonge jaren toen hij met een vriendje vaak bij een boer kwam die twee percelen in het gebied had. In het begin waren er maar drie deelnemende boeren. Maar als Gert ergens nesten zag, ging hij naar de boeren toe die dan vaak belangeloos bereid waren om er omheen te maaien. Het aantal boeren dat meedoet is zo steeds verder gegroeid.

De werkgroep telt tussen de 45 en 50 vrijwilligers. Bij elke boer is er een vast groepje van 3 tot 5 vrijwilligers en per boer is één van hen het aanspreekpunt. Dat is iemand met wat meer ervaring, die één of meer vrijwilligers onder zijn of haar hoede neemt. De boer en de vrijwilligers kennen elkaar, drinken samen koffie en praten ook over andere dingen dan nesten. Het seizoen loopt van begin april tot half juni. Het gaat om de bescherming van weidevogels, zodanig dat de kuikens vliegvlug worden.

Weidevogels wil zeggen: Kieviten, Tureluurs, Grutto’s en Scholeksters. Maar ook nesten van eenden zoals Slobeenden, talingen en dergelijke worden beschermd. Er wordt alleen gezocht en door percelen gelopen als het droog is, want als het regent of zelfs maar miezert worden de eieren nat als de vogels van het nest afgaan. Leren om nesten te zoeken is niet eenvoudig en kost vaak veel tijd – soms jaren – want je moet het gedrag van de vogels kennen. Het is belangrijk om niet vlak voor je voeten te kijken, maar in de verte. Waar je dan vogels alarmerend op ziet vliegen, moet je vervolgens beter gaan zoeken. Het opleiden van vrijwilligers in de praktijk wordt door de leden van de werkgroep zelf.

Meer weten?
Lees voor een uitgebreide sfeerimpressie met foto’s en inhoudelijke werkzaamheden de herfst Korhaan van 2023.

Meedoen?
De werkgroep heeft momenteel vooral behoefte aan heel geïnteresseerde en ervaren mensen die het gedrag van vogels goed kunnen herkennen. Daarnaast moeten zij in de periode van 1 april tot half juni minimaal één dagdeel per week of meer beschikbaar zijn. Als je die ervaring niet hebt, maar wel graag wilt leren om nesten van weidevogels te zoeken en te beschermen, meld je dan bij Gert Bieshaar. Dan wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn om met een meer ervaren vrijwilliger mee te lopen zodat je die ervaring gaandeweg in de praktijk op kunt doen.

Gert Bieshaar  | 035 5311 002 | g.bieshaar1@kpnplanet.nl

 

Vogelherkenningscursus

Wilt u vogels leren herkennen? Meld u aan voor onze vogelcursus! U leert de basis van vogelherkenning tijdens informatieve theorieavonden en praktijkexcursies. Perfect voor iedereen die wil starten met vogels kijken en de natuur bewuster wil beleven.

Werkgroepen

Wilt u zich actief inzetten voor vogels en hun leefomgeving? Sluit u aan bij een van onze werkgroepen! Of u nu geniet van veldwerk, kennis wilt delen of liever achter de schermen bijdraagt, er is altijd een werkgroep die bij uw interesses past. Samen werken we aan onderzoek, bescherming en educatie, uw inzet maakt het verschil!