Dinsdag 18 februari 2025, keek ik uit mijn raam de voortuin in en zag wat mussen en vinken scharrelen tussen de Rudbeckia planten. Daartussen zag ik een vaal vogeltje die zowel op de grond als de stengels in klom, afwijkend qua kleur en gedrag met betrekking tot de…
Hoe gaat het met de roofvogels in ons werkgebied? Klopt het dat je steeds minder haviken en buizerds ziet? Hanneke Sevink (roofvogelwerkgroep VWG) maakte een overzicht van het aantal broedgevallen van de roofvogels in de terreinen van het Goois Natuurreservaat. De Havik De Havik heeft in 2024 zeven…
Vwggooi.nl is geheel vernieuwd! Voor deze operatie was een technische aanleiding, namelijk verouderde programmatuur die niet meer geüpgraded kon worden, maar van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ook verschillende andere verbeteringen door te voeren: de site oogt moderner, de evenementenmodule is gewijzigd en de werkgroepen hebben een…
De tijdelijke adviescommissie heeft de opdracht ‘Verken de mogelijkheden voor verbetering van de leefomgeving van vogels in het Gooi’ op zich genomen. Tevens is hen gevraagd om richting te geven aan een effectieve benutting van de financiële gelden van het Dineke Sluijters Vogelfonds (DSF). Met deze opdracht zijn…
In de afgelopen jaren was het gebruikelijk de agenda van de algemene ledenvergadering bekend te maken in de Lente uitgave van De Korhaan. Dit gaf regelmatig problemen in verband met het zeer vroegtijdig moeten aanleveren van kopij en de zorg om De Korhaan tijdig (dus ruim voor de…
De torenvalk is door Sovon en Vogelbescherming NL gekozen tot vogel van het jaar 2025 en wij als vogelwerkgroep sluiten ons hierbij aan. In Nederland was de Torenvalk lange tijd de talrijkste broedende roofvogel. Tegenwoordig is die plek ingenomen door de Buizerd. Meer informatie vind je op deze…
Rudy Schippers heeft het jaarverslag gemaakt met de resultaten van het ringstation Valkeveen in 2024. Extreme weersomstandigheden zorgden voor de nodige ongemakken. Opnieuw werden er diverse monsters van vooral merels en zanglijsters positief op Usutu getest. Bij een roodborst werd het nog vrij onbekende Sindbis virus vastgesteld. In…
Aan beheerders, waarnemers en belangstellenden heeft de werkgroep broedvogels op 14 decenber de resultaten gepresenteerd van de broedvogelinventarisaties in ons werkgebied in 2024. In deze gebieden van Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, Waternet en Zonnestraal stelden we meer dan 80 broedvogelsoorten vast. De rapporten zijn nu op de website te…
Als jonge mezen zijn uitgevlogen uit de nestkast in de achtertuin verkondigen we al snel dat het een goed jaar was voor de mezen of als er geen jongen zijn grootgebracht dat het een beroerd mezenjaar was. Het generaliseren van deze anekdotische tuinwaarnemingen heeft echter een nogal smalle…
Marc van Houten heeft in 2024 broedvogelinventarisaties uitgevoerd in de vijf natuurreservaten van Natuurmonumenten langs de Eem (pdf) en het buitendijkse deel van de Maatpolder (pdf). Totaal zijn meer dan 30 broedvogelsoorten vastgesteld waaronder 4 territoria van de Roerdomp (record!) en een kolonie van 20 Kluut in de…
Gert Bieshaar en Ger-Jan van Loenen hebben het verslag van de weidevogelbescherming in de Eempolder 2024 gepubliceerd. Landelijk gaat het snel bergafwaarts met kievit, grutto, tureluur en scholekster, maar in de Eempolders blijven de aantallen op een hoog niveau. In de gehele Eempolder werden totaal 1814 nesten en…
Om de oeverzwaluwen te beschermen heeft het Goois Natuurreservaat (GNR) in de Groeve Oostermeent een voswerend raster geplaatst en de steilwand verhoogd. Ook al is predatie door de vos niet helemaal gestopt en laten de camerabeelden de grote sprongkracht en behendigheid van de vos zien, het broedsucces van…
Jurist en bioloog P. Bogaers heeft het boek ‘Wij zagen de tak af waarop wij zitten, de teloorgang van de natuur door de rechtstaat’ gepubliceerd. Het boek analyseert de besluitvorming van drie gemeenteraden (Gooise Meren, Hilversum en Laren) en de wijze van totstandkoming van het vaststellingsbesluit Bestemmingsplan Buurtschap Crailo-2021. ‘Gedetailleerde informatie…
Met drones en lasers zullen vanaf 2 januari 2024 ganzen verjaagd worden uit de Eempolder onder de hoede van de Faunabeheereenheid Utrecht. De Gooi en Eemlande wijdt hier een artikel aan. Uiteraard participeren de boeren graag in dit project, maar het verlies van biodiversiteit en biomassaliteit is een forse verschraling van de natuurwaarden…
Op naar het bejaardentehuis’ dachten veel vogelaars uit het Gooi en daar buiten toen bekend was geworden dat voor het seniorencomplex het Anker in Huizen een hop was neergestreken. De vogel is er bijna twee weken gebleven en heeft naast een ongekende toeloop naar het Anker gezorgd voor een…
Een tweede zeearendpaar heeft zich gevestigd in Noord-Holland en wel in de Baai van Ballast, het uiterste noordwestelijke puntje van ons werkgebied. In tegenstelling tot het paar in het Eemmeer is dit paar in 2023 succesvol want het ziet er naar uit dat binnenkort twee jongen uit gaan vliegen….
Vorige week schreven we over de oeverzwaluwkolonie in de Groeve Oostermeent, waar massaal nestholtes worden uitgegraven. Een cameraval fotografeerde een vos voor de steilwand, zodat duidelijk was welke predator hier achter zit. De oeverzwaluwen in de fraai gevormde steilwand worden door de bezoekers van het natuurgebied hoog gewaardeerd…
Tussen Blaricum en Huizen ligt het natuurgebied Groeve Oostermeent. Het terrein is van postzegelformaat maar is gevarieerd met een interessante natuur, die bestaat uit een vochtig heidegebied en een droog schraal deel. De grens tussen de twee zones wordt gevormd door een enkele meters hoge steilwand, die een…
In 2018 heeft de zeearend zich gevestigd op de Dode Hond in het Eemmeer. Het eiland ligt in ons werkgebied dus we mogen dit ‘onze’ zeearend noemen. De eerste jaren was het paar zeer succesvol: het bracht in 2018, 2019, 2020 een jong groot en in 2021 zelfs…
‘Er zijn ganzen gevangen’ hoort Engbert van Oort op zijn telefoon. Hij pakt onmiddellijk zijn spullen bij elkaar en rijdt naar de Eempolder waar ganzenflapper Tonnie Loman zes Kolganzen onder zijn net heeft gekregen. Ik mag ditmaal mee omdat ik regelmatig ringen aflees en wil wel eens zien…
Net als in veel andere natuurgebieden worden in de Eempolder opvallend veel dode en zieke watervogels gezien. De vogelgriep lijkt ook hier toegeslagen te hebben. Beheerder Jan Roodhart van Natuurmonumenten meldt dat hij nog nooit eerder zoveel dode brandganzen in zijn gebied heeft meegemaakt. Vele tientallen brandganzen zijn…
Voor het vierde jaar op rij heeft het zeearendpaar in het Eemmeer succesvol een jong grootgebracht. Boswachter Klaas van den Berg van Staatsbosbeheer die op 2 juni aanwezig was bij het ringen van de jonge vogel, informeerde ons hierover. De vogels bleken dit jaar verhuisd. Het oude nest…
Koning winter heeft eindelijk kans gezien om sneeuw en ijs op ons af te sturen. Heel mooi om dat buiten en in de natuur te zien! Veel dieren worden daar wat minder gelukkig van. IJsvogels in het bijzonder, als er ijs is. We weten het intussen allemaal, als…
Deze maand is in het tijdschrift Limosa een artikel verschenen over de ruiplaatsen van de casarca in Nederland. Vanuit heel Midden-Europa verzamelt een groot deel van deze eendensoort zich in de zomer in ons Eemmeer. Ze vinden hier rust en voedsel in een kritieke periode van hun leven…
De Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN) is opgericht in 1980 en bestaat in 2020 40 jaar. Bij de SVN zijn 14 regionale Vogelwerkgroepen aangesloten. De SVN is van grote waarde gebleken, bijvoorbeeld toen de Vogelwerkgroepen de jacht op de Smienten in Noord-Holland wilde tegenhouden. Ter gelegenheid van het jubileum…
In navolging van de nieuwe maatregelen van het kabinet worden alle activiteiten van onze vogelwerkgroep opgeschort tot 1 juni 2020. Wij zullen je via de nieuwsbrief en op de website informeren als er weer mogelijkheid is om activiteiten te ontplooien. Onze partners zoals Sovon en de Vogelbescherming geven…
Waternet organiseert jaarlijks een excursie voor de vrijwilligers van de Amsterdamse Waterleiding duinen en Loenderveen. Ook wij, inventariseerders van de broedvogels in Loenderveen, zijn uitgenodigd. Het thema is elk jaar anders, ditmaal de wisenten in het Kraansvlak. Dit gebied ligt in de Zuid-Kennemerduinen en is in beheer bij…
Een tiental jaar jaren geleden zijn onder bruggetjes in de Eempolder plankjes aangebracht die bedoeld zijn als broedplaats voor boerenzwaluwen. Met succes want veel zwaluwen bouwen hier inmiddels hun nest. Huiszwaluwen echter maken er geen gebruik van; voor hen zijn de bruggetjes blijkbaar te laag. Dick Jonkers heeft…
Dit jaar heeft een zeearend succesvol in het Gooi gebroed. De vestiging van deze toppredator is de natuurlijke bekroning van het ecosysteem van Eemmeer en aangrenzende Eempolder. Met de kolonisatie van de Cetti’s zanger waren we al blij, maar de komst van de zeearend valt in een buitencategorie…
Het komt niet vaak voor dat ons werkgebied wordt gekoloniseerd door een nieuwe zangvogelsoort, maar dit jaar lijkt het toch serieus het geval te zijn bij de Cetti’s zanger. Het aantal territoria van deze soort is toegenomen tot minstens 13 territoria terwijl er in voorgaand jaren hooguit 3…
Onze Eempolders is het beste bewijs dat Nederland zich vanaf de jaren ’90 heeft ontwikkeld tot ganzenland. Enorme hoeveelheden ganzen maken dankbaar gebruik van de graslanden om de winter door te komen. Jan Mooij heeft hier verschillende keren over geschreven en in zijn artikelen naast de ontwikkelingen over…
Op 17 februari 2018 organiseert de vogelwerkgroep voor de derde maal een ringhunt. Dit is een competitie met als doel om op een ochtend zo veel mogelijk gekleurringde ganzen en zwanen correct af te lezen binnen ons werkgebied. Het verslag van de eerste ring hunt vorig jaar kun…
De vogelwerkgroep bestaat 50 jaar en dat is een goede aanleiding om de balans op te maken van de veranderingen van de broedvogelpopulatie binnen ons werkgebied. Gedurende dit halve mensenleven blijken er ware aardverschuivingen in de vogelpopulatie te zijn opgetreden. Sommige soorten zijn verdwenen, zoals wulp, wielewaal en…
Waarschijnlijk aangetrokken door de waterplanten die bij het schonen van de sloot zijn opgehaald, is er sinds 19 augustus een Ralreiger neergestreken in de Eempolders. Hij laat zich hier soms mooi zien en soms ook horen. Een zeer bijzondere waarneming in onze regio die door fotograaf Caspar Huurdeman…
Na het mooie broedsucces van de velduilen met 4 nesten in 2014 waren we blij en enigszins verrast dat de velduil in 2017 opnieuw in de Eempolder is gaan broeden. De velduil is in Nederland een zeer zeldzame broedvogel en ook in de Eempolder moeten we, naast de…
De Naarder Eng is een aantrekkelijk coulissenlandschap tussen de de bebouwde kom van Huizen en het Gooimeer. Het Goois Natuurreservaat (GNR) houdt bij het beheer rekening met vogels onder andere door het gewas op een aantal akkers in het najaar niet te oogsten. Door enkele leden van onze…
Een mijlpaal op 5 juli aan de Gooimeerkust in Huizen. Eerst werd op het parkeerterrein aan het begin van de pier een informatiebord over de natuur bij de vogeleilanden onthuld. Vervolgens ondertekenden de betrokken partijen (gemeente, Staatbosbeheer, Nardinclant Landschapsbeheer en onze vogelwerkgroep) een overeenkomst over het beheer van…
Het voorjaar is afgelopen, maar toch kunnen we ook in juli nog verrassende nieuwe territoriale broedvogels ontdekken, zoals Carel de Vink bewees toen hij op 1 juli tijdens een rondje Naardermeer in de gras-/pitrusvelden van de Hilversumse Bovenmeent tussen de zang van de rietzanger, sprinkhaanzanger, rietgors en kleine…
Enkele karpervissers hebben de kolonie lepelaars op de Natte Hond verstoord. Zij hebben hier in april herhaaldelijk met bootjes gevist en zelfs hun tent bij de kolonie opgezet. De lepelaars hebben deze plek inmiddels verlaten. De schade die deze vissers hebben aangericht is aanzienlijk. De eilandjes, die gezamenlijk…
Het is een spannend moment bij Moeke Spijkstra in Blaricum als de twee teams elkaar treffen die deelgenomen hebben aan de Gooise Ring Hunt. Beide teams hebben op 13 februari 2016 het Gooi en omstreken doorkruist met als doel zo veel mogelijk kleurringen van ganzen en zwanen af…
Vroeg opstaan kán leuk zijn. Wat minder in de wintermaanden, donker, koud, maar zelfs dan kan het als je eenmaal op pad bent, mooie momenten opleveren. Neem nou afgelopen zaterdag 9 januari. Toen velen nog op één oor lagen waren de ondergetekenden op weg naar drie telpunten rond…
Op deze donkere, regenachtige ochtend van 2 januari 2016 heb ik mij opgesteld bij de Stichtse brug omdat ik een beeld wil krijgen van de dagelijkse trek van de ganzen van de Flevopolder naar het Gooi en omstreken. Deze vogels zijn echte forenzen: ze slapen in de polder…
De ganzenjacht van begin 2014 was met 9 verschillende soorten een groot succes. Met een ‘volgende keer op naar 10 soorten’ had het gezelschap toen aan het eind van de middag afscheid genomen. Zou het inderdaad mogelijk zijn het aantal te overtreffen en wat zou dan de beste…
In de bijna 50 jaar dat we bestaan heeft onze vogelwerkgroep veel onderzoek en inventarisaties uitgevoerd, en de resultaten ervan in rapporten beschreven. De meeste leden zijn echter onbekend met de inhoud omdat het een ondoenlijke opgave was om zo’n rapport in te kunnen zien: eerst moest je…
Vanaf een duinkam kijkt een duo damherten verschrikt naar de sliert van 75 fietsers die zich door het Amsterdamse Duinwaterleidinggebied naar het vogelringstation beweegt. De dieren hoeven zich echter geen zorgen te maken over dit voorbij pendelende peloton: het zijn vrijwilligers van Waternet die deze ochtend zijn uitgenodigd…
We waarderen in de natuur vooral de bijzonderheden. Kijk maar eens op www.waarneming.nl en je ziet dat daar vooral de schaarse soorten worden gemeld. Zitten er op een weiland duizenden brandganzen met één roodhalsgans er tussen, dan vind je op waarneming.nl meestal alleen de roodhalsgans terug. Dat kan…
Tot verbazing van vele vogelaars verschenen er in 1995 Casarca’s in het Eemmeer en Eempolder, die jaarlijks in aantal toenamen In 2013 was het aantal opgelopen tot 800. Hun herkomst was tot nu toe een groot mysterie. Om hier antwoord op te geven is twee jaar geleden een…
Voor het eerst sinds 40 jaar zijn er weer broedgevallen van de Velduil in de Eempolder vastgesteld. Of het nu gaat om een doorgewinterde vogelaar of een toevallige passant, de aanblik van de geruisloze vlucht van een Velduil laat een onvergetelijke indruk na, en omdat deze soort bovendien…
Vrijdag 4 april 2014 namen een 60-tal VWG leden deel aan een bosuil excursie in het Spanderswoud. De jonge uilen in een nestkast in het Spanderswoud werden gemeten, gewogen, geringd en … gefotografeerd! Harry de Rooij vertelde dat er dit jaar tot nu toe 23 bosuil nesten in…
De zang van rietvogels is voor veel mensen moeilijk uit elkaar te houden: Rietzanger, Kleine Karekiet, Blauwborst en Bosrietzanger lijken een beetje op elkaar, zeker als ze elkaar gaan imiteren. De zang van de Snor is gelukkig geheel afwijkend, maar deze lijkt dan weer sprekend op een andere…
De drie jonge bosuilen laten zich beduusd wegen en ringen door Harry de Rooij en Pascal Gijsen van de roofvogelwerkgroep. 28 leden van de VWG uit het hele Gooi zijn naar de Wakkere Dijk gereden om deze gebeurtenis bij te wonen. Het scheelde niet veel of de ringsessie…
250 soorten? Om in een kalenderjaar 150 verschillende vogelsoorten te zien in ons werkgebied is heel wat. Zie je er 200, dan is het een topprestatie. Onmogelijk is het om meer dan 250 te zien. Toch heeft Hans van Oosterhout in 2012 een poging gewaagd. En of het…
Het is grappig dat Huizen als voormalige vissersplaats aan de Zuiderzee nog steeds een aantrekkingskracht heeft op typische kustvogels. Bekend is natuurlijk de Eider die jaarlijks overwintert bij de pier van Huizen en deze week zijn twee Sneeuwgorzen neergestreken op de Gooise Zomerkade. Sneeuwgorzen broeden in noordelijke rotskusten…
Op 2 juni heeft de werkgroep roofvogels een nest met Kerkuilen geringd bij de boerderij van Harry van der Wardt in de Eempolder, onder het toeziend oog van 35 belangstellenden. De zes uilskuikens verschilden sterk in kleur en grootte. De jongste zat nog volop in de donsveren, terwijl…
Roodborsttapuit, Boomleeuwerik en Boompieper blijven het uitstekend doen op de heidevelden van het Goois Natuurreservaat (GNR), zo blijkt uit de inventarisatie in 2010. Het inventarisatierapport van deze drie Gooise heidevogels is nu hier te lezen. Niet minder dan 130 waarnemers hebben hier een bijdrage aan geleverd door…
Hieronder de lijst met soorten die zijn gezien door de twee teams die deelgenomen hebben aan de Big Day op 13 mei 2010 Team 1: Hans van Oosterhout, Marijn Prins, Christian Brinkman en Frank Derriks Team 2: Hugo Weenen, Dirk Prop en Frans van Lier Soort Hans Hugo Soort…
Vandaag, 31 januari 2010 heeft er een massale sneeuwtrek van Kramsvogels over het Gooi plaatsgevonden. In de Eempolder zijn 3100 voorbij trekkende vogels geteld in anderhalf uur. De Kramsvogels vlogen laag over de grond in groepen van soms meer dan 200 vogels. En niet alleen hier, maar in…
Het Goois Vogelnet is opgehouden, maar waarneming.nl blijft natuurlijk bestaan. Sterker nog, het aantal meldingen neemt spec- taculair toe. Ook dit jaar heeft Hans van Ooster- hout een jaaroverzicht gemaakt op basis van de waarne- mingen die via waarneming.nl zijn ontvangen. Het totaal aantal soorten bedroeg 238. Net…
De Grote Zilverreiger werd deze winter in de Eempolder sterk aangetrokken door groepen Kolganzen. Voor het vogeltijdschrift Limosa heeft Dirk Prop een artikel geschreven met een verklaring voor dit bijzondere gedrag. Het volledige artikel in Limosa is nu hier te lezen. Door verschillende mensen zijn foto’s ingestuurd van de ganzen…
Katten zijn grappige dieren, zoals te zien is in het onuitputtelijke reservoir van YouTube. Mijn favoriete filmpje is de poes die op een kleedje bij een Labrador zit en eindeloos kopjes geeft aan de hond die hier onverstoorbaar onder blijft. Of misschien nog grappiger is de poes die…
Lid worden
Heeft u hart voor de natuur? Word lid en sluit u aan bij een actieve gemeenschap van vogel- en natuurliefhebbers. U ontvangt vier keer per jaar ons verenigingsblad De Korhaan en krijgt toegang tot lezingen, excursies en andere activiteiten.