-
Soort van de maand: brandgans
De man kijkt verschrikt, als ik vertel dat het allemaal Russische vogels zijn, die massaal in het weidevogelreservaat van de Eempolder rondlopen. Hij voelt echter dat er weinig dreiging uitgaat van het geroezemoes van de vele duizenden brandganzen, en stapt weer op zijn fiets, mompelend: ‘Weer wat geleerd’….
-
Levendige ledenvergadering op 20 maart 2025
De ledenvergadering van 20 maart was een levendige bijeenkomst. De belangstelling was groot. Omdat de Infoschuur niet meer paste, moesten we zelfs uitwijken naar een grotere locatie. Ook bleek het een verstandige keuze om de presentatie van Folkert de Boer door te schuiven naar een latere datum, want…
-
Soort van de maand: Matkop
Nog niet zo lang geleden was de Matkop een vrij talrijke broedvogel in ons werkgebied. In Vogels tussen Vecht en Eem (Jonkers, 1987) staat een zorgeloos verhaal, waarin niets wijst op de dramatische ontwikkeling die zou volgen: In het Vechtplassengebied komt de soort algemeen voor, maar ook in…
-
Nieuwe nestpaal voor ooievaars bij Theetuin Eemnes
De wilg met het ooievaarsnest bij Theetuin Brave Hendrik is omgewaaid. De wortels waren door wroetende varkens zodanig aangetast dat de boom een heftige januari-storm niet kon doorstaan. Dankzijn de voortvarendheid van Dick Jonkers en de sponsoring door de Vrienden van het Gooi is er op 24 februari…
-
Mooiste vogelfoto’s in ons werkgebied
Binnen de fotogroep houden we elk jaar in januari een verkiezing van de ‘mooiste foto van het jaar’. Elk lid mag vijf foto’s tonen uit het werkgebied, die hij/zij het afgelopen jaar heeft gemaakt. Plenair wordt dan gekozen welke van de vijf foto’s men het mooiste vindt. Hierbij…
-
Geluk in de tuin
Dinsdag 18 februari 2025, keek ik uit mijn raam de voortuin in en zag wat mussen en vinken scharrelen tussen de Rudbeckia planten. Daartussen zag ik een vaal vogeltje die zowel op de grond als de stengels in klom, afwijkend qua kleur en gedrag met betrekking tot de…
-
Roofvogels in de terreinen van Goois Natuurreservaat
Hoe gaat het met de roofvogels in ons werkgebied? Klopt het dat je steeds minder haviken en buizerds ziet? Hanneke Sevink (roofvogelwerkgroep VWG) maakte een overzicht van het aantal broedgevallen van de roofvogels in de terreinen van het Goois Natuurreservaat. De Havik De Havik heeft in 2024 zeven…
-
Vernieuwde website
Vwggooi.nl is geheel vernieuwd! Voor deze operatie was een technische aanleiding, namelijk verouderde programmatuur die niet meer geüpgraded kon worden, maar van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ook verschillende andere verbeteringen door te voeren: de site oogt moderner, de evenementenmodule is gewijzigd en de werkgroepen hebben een…
-
Advies verbetering leefomgeving vogels in het Gooi
De tijdelijke adviescommissie heeft de opdracht ‘Verken de mogelijkheden voor verbetering van de leefomgeving van vogels in het Gooi’ op zich genomen. Tevens is hen gevraagd om richting te geven aan een effectieve benutting van de financiële gelden van het Dineke Sluijters Vogelfonds (DSF). Met deze opdracht zijn…
-
Agenda Algemene ledenvergadering (ALV) voortaan per email (of brief)
In de afgelopen jaren was het gebruikelijk de agenda van de algemene ledenvergadering bekend te maken in de Lente uitgave van De Korhaan. Dit gaf regelmatig problemen in verband met het zeer vroegtijdig moeten aanleveren van kopij en de zorg om De Korhaan tijdig (dus ruim voor de…
-
2025 Jaar van de torenvalk
De torenvalk is door Sovon en Vogelbescherming NL gekozen tot vogel van het jaar 2025 en wij als vogelwerkgroep sluiten ons hierbij aan. In Nederland was de Torenvalk lange tijd de talrijkste broedende roofvogel. Tegenwoordig is die plek ingenomen door de Buizerd. Meer informatie vind je op deze…
-
Vogelringstation Gooi in 2024
Rudy Schippers heeft het jaarverslag gemaakt met de resultaten van het ringstation Valkeveen in 2024. Extreme weersomstandigheden zorgden voor de nodige ongemakken. Opnieuw werden er diverse monsters van vooral merels en zanglijsters positief op Usutu getest. Bij een roodborst werd het nog vrij onbekende Sindbis virus vastgesteld. In…
-
Broedvogelinventarisaties in 2024 en 2025
Aan beheerders, waarnemers en belangstellenden heeft de werkgroep broedvogels op 14 decenber de resultaten gepresenteerd van de broedvogelinventarisaties in ons werkgebied in 2024. In deze gebieden van Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, Waternet en Zonnestraal stelden we meer dan 80 broedvogelsoorten vast. De rapporten zijn nu op de website te…
-
Nestkastverslag 2024
Als jonge mezen zijn uitgevlogen uit de nestkast in de achtertuin verkondigen we al snel dat het een goed jaar was voor de mezen of als er geen jongen zijn grootgebracht dat het een beroerd mezenjaar was. Het generaliseren van deze anekdotische tuinwaarnemingen heeft echter een nogal smalle…
-
Broedvogels in de natuurreservaten langs de Eem in 2024
Marc van Houten heeft in 2024 broedvogelinventarisaties uitgevoerd in de vijf natuurreservaten van Natuurmonumenten langs de Eem (pdf) en het buitendijkse deel van de Maatpolder (pdf). Totaal zijn meer dan 30 broedvogelsoorten vastgesteld waaronder 4 territoria van de Roerdomp (record!) en een kolonie van 20 Kluut in de…
-
Weidevogelbescherming (westelijke) Eempolders 2024
Gert Bieshaar en Ger-Jan van Loenen hebben het verslag van de weidevogelbescherming in de Eempolder 2024 gepubliceerd. Landelijk gaat het snel bergafwaarts met kievit, grutto, tureluur en scholekster, maar in de Eempolders blijven de aantallen op een hoog niveau. In de gehele Eempolder werden totaal 1814 nesten en…