-
Bescherming van oeverzwaluwen in Groeve Oostermeent 2024
Om de oeverzwaluwen te beschermen heeft het Goois Natuurreservaat (GNR) in de Groeve Oostermeent een voswerend raster geplaatst en de steilwand verhoogd. Ook al is predatie door de vos niet helemaal gestopt en laten de camerabeelden de grote sprongkracht en behendigheid van de vos zien, het broedsucces van…
-
Wij zagen de tak af waarop wij zitten
Jurist en bioloog P. Bogaers heeft het boek ‘Wij zagen de tak af waarop wij zitten, de teloorgang van de natuur door de rechtstaat’ gepubliceerd. Het boek analyseert de besluitvorming van drie gemeenteraden (Gooise Meren, Hilversum en Laren) en de wijze van totstandkoming van het vaststellingsbesluit Bestemmingsplan Buurtschap Crailo-2021. ‘Gedetailleerde informatie…
-
Ganzen verjaagd uit Eempolder
Met drones en lasers zullen vanaf 2 januari 2024 ganzen verjaagd worden uit de Eempolder onder de hoede van de Faunabeheereenheid Utrecht. De Gooi en Eemlande wijdt hier een artikel aan. Uiteraard participeren de boeren graag in dit project, maar het verlies van biodiversiteit en biomassaliteit is een forse verschraling van de natuurwaarden…
-
Vogel van de maand: de Hop
Op naar het bejaardentehuis’ dachten veel vogelaars uit het Gooi en daar buiten toen bekend was geworden dat voor het seniorencomplex het Anker in Huizen een hop was neergestreken. De vogel is er bijna twee weken gebleven en heeft naast een ongekende toeloop naar het Anker gezorgd voor een…
-
Tweede broedgeval van zeearend in Noord-Holland
Een tweede zeearendpaar heeft zich gevestigd in Noord-Holland en wel in de Baai van Ballast, het uiterste noordwestelijke puntje van ons werkgebied. In tegenstelling tot het paar in het Eemmeer is dit paar in 2023 succesvol want het ziet er naar uit dat binnenkort twee jongen uit gaan vliegen….
-
Oeverzwaluwen in gevarenzone (2)
Vorige week schreven we over de oeverzwaluwkolonie in de Groeve Oostermeent, waar massaal nestholtes worden uitgegraven. Een cameraval fotografeerde een vos voor de steilwand, zodat duidelijk was welke predator hier achter zit. De oeverzwaluwen in de fraai gevormde steilwand worden door de bezoekers van het natuurgebied hoog gewaardeerd…
-
Oeverzwaluw in gevarenzone
Tussen Blaricum en Huizen ligt het natuurgebied Groeve Oostermeent. Het terrein is van postzegelformaat maar is gevarieerd met een interessante natuur, die bestaat uit een vochtig heidegebied en een droog schraal deel. De grens tussen de twee zones wordt gevormd door een enkele meters hoge steilwand, die een…
-
Zeearend in het Eemmeer 2023
In 2018 heeft de zeearend zich gevestigd op de Dode Hond in het Eemmeer. Het eiland ligt in ons werkgebied dus we mogen dit ‘onze’ zeearend noemen. De eerste jaren was het paar zeer succesvol: het bracht in 2018, 2019, 2020 een jong groot en in 2021 zelfs…
-
Ganzen, flappers, ringers, lezers en lasers
‘Er zijn ganzen gevangen’ hoort Engbert van Oort op zijn telefoon. Hij pakt onmiddellijk zijn spullen bij elkaar en rijdt naar de Eempolder waar ganzenflapper Tonnie Loman zes Kolganzen onder zijn net heeft gekregen. Ik mag ditmaal mee omdat ik regelmatig ringen aflees en wil wel eens zien…
-
Brandganzen getroffen door ziekte
Net als in veel andere natuurgebieden worden in de Eempolder opvallend veel dode en zieke watervogels gezien. De vogelgriep lijkt ook hier toegeslagen te hebben. Beheerder Jan Roodhart van Natuurmonumenten meldt dat hij nog nooit eerder zoveel dode brandganzen in zijn gebied heeft meegemaakt. Vele tientallen brandganzen zijn…
-
Zeearend Eemmeer 2021 opnieuw succesvol
Voor het vierde jaar op rij heeft het zeearendpaar in het Eemmeer succesvol een jong grootgebracht. Boswachter Klaas van den Berg van Staatsbosbeheer die op 2 juni aanwezig was bij het ringen van de jonge vogel, informeerde ons hierover. De vogels bleken dit jaar verhuisd. Het oude nest…
-
Actie HAK een WAK februari 2021
Koning winter heeft eindelijk kans gezien om sneeuw en ijs op ons af te sturen. Heel mooi om dat buiten en in de natuur te zien! Veel dieren worden daar wat minder gelukkig van. IJsvogels in het bijzonder, als er ijs is. We weten het intussen allemaal, als…
-
Casarca’s in het Eemmeer (2020)
Deze maand is in het tijdschrift Limosa een artikel verschenen over de ruiplaatsen van de casarca in Nederland. Vanuit heel Midden-Europa verzamelt een groot deel van deze eendensoort zich in de zomer in ons Eemmeer. Ze vinden hier rust en voedsel in een kritieke periode van hun leven…
-
Samenwerkende vogelwerkgroepen Noord-Holland
De Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN) is opgericht in 1980 en bestaat in 2020 40 jaar. Bij de SVN zijn 14 regionale Vogelwerkgroepen aangesloten. De SVN is van grote waarde gebleken, bijvoorbeeld toen de Vogelwerkgroepen de jacht op de Smienten in Noord-Holland wilde tegenhouden. Ter gelegenheid van het jubileum…
-
Alle activiteiten van de vogelwerkgroep tot juni 2020 afgelast
In navolging van de nieuwe maatregelen van het kabinet worden alle activiteiten van onze vogelwerkgroep opgeschort tot 1 juni 2020. Wij zullen je via de nieuwsbrief en op de website informeren als er weer mogelijkheid is om activiteiten te ontplooien. Onze partners zoals Sovon en de Vogelbescherming geven…
-
18 okt 2019: Wisenten op het Kraansvlak
Waternet organiseert jaarlijks een excursie voor de vrijwilligers van de Amsterdamse Waterleiding duinen en Loenderveen. Ook wij, inventariseerders van de broedvogels in Loenderveen, zijn uitgenodigd. Het thema is elk jaar anders, ditmaal de wisenten in het Kraansvlak. Dit gebied ligt in de Zuid-Kennemerduinen en is in beheer bij…