-
Huiszwaluwen onder de A27
Een tiental jaar jaren geleden zijn onder bruggetjes in de Eempolder plankjes aangebracht die bedoeld zijn als broedplaats voor boerenzwaluwen. Met succes want veel zwaluwen bouwen hier inmiddels hun nest. Huiszwaluwen echter maken er geen gebruik van; voor hen zijn de bruggetjes blijkbaar te laag. Dick Jonkers heeft…
-
Zeearend broedt in Eemmeer (2018)
Dit jaar heeft een zeearend succesvol in het Gooi gebroed. De vestiging van deze toppredator is de natuurlijke bekroning van het ecosysteem van Eemmeer en aangrenzende Eempolder. Met de kolonisatie van de Cetti’s zanger waren we al blij, maar de komst van de zeearend valt in een buitencategorie…
-
Cetti’s Zanger koloniseert Gooi en Vechtplassen
Het komt niet vaak voor dat ons werkgebied wordt gekoloniseerd door een nieuwe zangvogelsoort, maar dit jaar lijkt het toch serieus het geval te zijn bij de Cetti’s zanger. Het aantal territoria van deze soort is toegenomen tot minstens 13 territoria terwijl er in voorgaand jaren hooguit 3…
-
Ganzenexpeditie 4 feb 2018
Onze Eempolders is het beste bewijs dat Nederland zich vanaf de jaren ’90 heeft ontwikkeld tot ganzenland. Enorme hoeveelheden ganzen maken dankbaar gebruik van de graslanden om de winter door te komen. Jan Mooij heeft hier verschillende keren over geschreven en in zijn artikelen naast de ontwikkelingen over…
-
Ringhunt 17 februari 2018: geringde ganzen en zwanen aflezen
Op 17 februari 2018 organiseert de vogelwerkgroep voor de derde maal een ringhunt. Dit is een competitie met als doel om op een ochtend zo veel mogelijk gekleurringde ganzen en zwanen correct af te lezen binnen ons werkgebied. Het verslag van de eerste ring hunt vorig jaar kun…
-
Ontwikkelingen in het voorkomen van broedvogels in ’t Gooi gedurende 50 jaar
De vogelwerkgroep bestaat 50 jaar en dat is een goede aanleiding om de balans op te maken van de veranderingen van de broedvogelpopulatie binnen ons werkgebied. Gedurende dit halve mensenleven blijken er ware aardverschuivingen in de vogelpopulatie te zijn opgetreden. Sommige soorten zijn verdwenen, zoals wulp, wielewaal en…
-
Vogel van de maand: ralreiger
Waarschijnlijk aangetrokken door de waterplanten die bij het schonen van de sloot zijn opgehaald, is er sinds 19 augustus een Ralreiger neergestreken in de Eempolders. Hij laat zich hier soms mooi zien en soms ook horen. Een zeer bijzondere waarneming in onze regio die door fotograaf Caspar Huurdeman…
-
Velduil broedt in 2017 weer in Eempolder
Na het mooie broedsucces van de velduilen met 4 nesten in 2014 waren we blij en enigszins verrast dat de velduil in 2017 opnieuw in de Eempolder is gaan broeden. De velduil is in Nederland een zeer zeldzame broedvogel en ook in de Eempolder moeten we, naast de…
-
Effect van beheer van akkers in de Naarder Eng op wintervogels
De Naarder Eng is een aantrekkelijk coulissenlandschap tussen de de bebouwde kom van Huizen en het Gooimeer. Het Goois Natuurreservaat (GNR) houdt bij het beheer rekening met vogels onder andere door het gewas op een aantal akkers in het najaar niet te oogsten. Door enkele leden van onze…
-
Overeenkomst beheer vogeleilanden Huizen
Een mijlpaal op 5 juli aan de Gooimeerkust in Huizen. Eerst werd op het parkeerterrein aan het begin van de pier een informatiebord over de natuur bij de vogeleilanden onthuld. Vervolgens ondertekenden de betrokken partijen (gemeente, Staatbosbeheer, Nardinclant Landschapsbeheer en onze vogelwerkgroep) een overeenkomst over het beheer van…
-
Soort van de maand: Graszanger
Het voorjaar is afgelopen, maar toch kunnen we ook in juli nog verrassende nieuwe territoriale broedvogels ontdekken, zoals Carel de Vink bewees toen hij op 1 juli tijdens een rondje Naardermeer in de gras-/pitrusvelden van de Hilversumse Bovenmeent tussen de zang van de rietzanger, sprinkhaanzanger, rietgors en kleine…
-
Karpervissers verstoren lepelaarkolonie
Enkele karpervissers hebben de kolonie lepelaars op de Natte Hond verstoord. Zij hebben hier in april herhaaldelijk met bootjes gevist en zelfs hun tent bij de kolonie opgezet. De lepelaars hebben deze plek inmiddels verlaten. De schade die deze vissers hebben aangericht is aanzienlijk. De eilandjes, die gezamenlijk…
-
Gooise ringhunt 2016
Het is een spannend moment bij Moeke Spijkstra in Blaricum als de twee teams elkaar treffen die deelgenomen hebben aan de Gooise Ring Hunt. Beide teams hebben op 13 februari 2016 het Gooi en omstreken doorkruist met als doel zo veel mogelijk kleurringen van ganzen en zwanen af…
-
Waar slapen de Naardermeer ganzen?
Vroeg opstaan kán leuk zijn. Wat minder in de wintermaanden, donker, koud, maar zelfs dan kan het als je eenmaal op pad bent, mooie momenten opleveren. Neem nou afgelopen zaterdag 9 januari. Toen velen nog op één oor lagen waren de ondergetekenden op weg naar drie telpunten rond…
-
Forenzen uit de Flevopolder
Op deze donkere, regenachtige ochtend van 2 januari 2016 heb ik mij opgesteld bij de Stichtse brug omdat ik een beeld wil krijgen van de dagelijkse trek van de ganzen van de Flevopolder naar het Gooi en omstreken. Deze vogels zijn echte forenzen: ze slapen in de polder…
-
6 dec 2015: op ganzenjacht
De ganzenjacht van begin 2014 was met 9 verschillende soorten een groot succes. Met een ‘volgende keer op naar 10 soorten’ had het gezelschap toen aan het eind van de middag afscheid genomen. Zou het inderdaad mogelijk zijn het aantal te overtreffen en wat zou dan de beste…