Fuut bij de Lambertszkade op 6 maart 2025 door Rob Prinzen

Nieuws

  • ‘Och, och, onze arme beestjes’

    In de bijna 50 jaar dat we bestaan heeft onze vogelwerkgroep veel onderzoek en inventarisaties uitgevoerd, en de resultaten ervan in rapporten beschreven. De meeste leden zijn echter onbekend met de inhoud omdat het een ondoenlijke opgave was om zo’n rapport in te kunnen zien: eerst moest je…

    Lees verder

  • 17 okt 2015: excursie Waternet in de Amsterdamse Waterleiding Duinen

    Vanaf een duinkam kijkt een duo damherten verschrikt naar de sliert van 75 fietsers die zich door het Amsterdamse Duinwaterleidinggebied naar het vogelringstation beweegt. De dieren hoeven zich echter geen zorgen te maken over dit voorbij pendelende peloton: het zijn vrijwilligers van Waternet die deze ochtend zijn uitgenodigd…

    Lees verder

  • Te veel dieren

    We waarderen in de natuur vooral de bijzonderheden. Kijk maar eens op www.waarneming.nl en je ziet dat daar vooral de schaarse soorten worden gemeld. Zitten er op een weiland duizenden brandganzen met één roodhalsgans er tussen, dan vind je op waarneming.nl meestal alleen de roodhalsgans terug. Dat kan…

    Lees verder

  • Casarca’s in het Eemmeer (2015)

    Casarca’s in het Eemmeer (2015)

    Tot verbazing van vele vogelaars verschenen er in 1995 Casarca’s in het Eemmeer en Eempolder, die jaarlijks in aantal toenamen In 2013 was het aantal opgelopen tot 800. Hun herkomst was tot nu toe een groot mysterie. Om hier antwoord op te geven is twee jaar geleden een…

    Lees verder

  • Velduilen in de Eempolder

    Voor het eerst sinds 40 jaar zijn er weer broedgevallen van de Velduil in de Eempolder vastgesteld. Of het nu gaat om een doorgewinterde vogelaar of een toevallige passant, de aanblik van de geruisloze vlucht van een Velduil laat een onvergetelijke indruk na, en omdat deze soort bovendien…

    Lees verder

  • Succesvol broedseizoen bosuilen in 2014

    Succesvol broedseizoen bosuilen in 2014

    Vrijdag 4 april 2014 namen een 60-tal VWG leden deel aan een bosuil excursie in het Spanderswoud. De jonge uilen in een nestkast in het Spanderswoud werden gemeten, gewogen, geringd en … gefotografeerd! Harry de Rooij vertelde dat er dit jaar tot nu toe 23 bosuil nesten in…

    Lees verder

  • Soort van de maand: Grote Karekiet

    Soort van de maand: Grote Karekiet

    De zang van rietvogels is voor veel mensen moeilijk uit elkaar te houden: Rietzanger, Kleine Karekiet, Blauwborst en Bosrietzanger lijken een beetje op elkaar, zeker als ze elkaar gaan imiteren. De zang van de Snor is gelukkig geheel afwijkend, maar deze lijkt dan weer sprekend op een andere…

    Lees verder

  • Bosuilen ringen in de Eempolder

    Bosuilen ringen in de Eempolder

    De drie jonge bosuilen laten zich beduusd wegen en ringen door Harry de Rooij en Pascal Gijsen van de roofvogelwerkgroep. 28 leden van de VWG uit het hele Gooi zijn naar de Wakkere Dijk gereden om deze gebeurtenis bij te wonen. Het scheelde niet veel of de ringsessie…

    Lees verder

  • Goois Vogelen 2012: the next level

    Goois Vogelen 2012: the next level

    250 soorten? Om in een kalenderjaar 150 verschillende vogelsoorten te zien in ons werkgebied is heel wat. Zie je er 200, dan is het een topprestatie. Onmogelijk is het om meer dan 250 te zien. Toch heeft Hans van Oosterhout in 2012 een poging gewaagd. En of het…

    Lees verder

  • Soort van de maand: sneeuwgors

    Soort van de maand: sneeuwgors

    Het is grappig dat Huizen als voormalige vissersplaats aan de Zuiderzee nog steeds een aantrekkingskracht heeft op typische kustvogels. Bekend is natuurlijk de Eider die jaarlijks overwintert bij de pier van Huizen en deze week zijn twee Sneeuwgorzen neergestreken op de Gooise Zomerkade. Sneeuwgorzen broeden in noordelijke rotskusten…

    Lees verder

  • Kerkuilen in de Eempolder

    Kerkuilen in de Eempolder

    Op 2 juni heeft de werkgroep roofvogels een nest met Kerkuilen geringd bij de boerderij van Harry van der Wardt in de Eempolder, onder het toeziend oog van 35 belangstellenden. De zes uilskuikens verschilden sterk in kleur en grootte. De jongste zat nog volop in de donsveren, terwijl…

    Lees verder

  • Drie Gooise heidevogelsoorten in 2010

    Drie Gooise heidevogelsoorten in 2010

      Roodborsttapuit, Boomleeuwerik en Boompieper blijven het uitstekend doen op de heidevelden van het Goois Natuurreservaat (GNR), zo blijkt uit de inventarisatie in 2010. Het inventarisatierapport van deze drie Gooise heidevogels is nu hier te lezen. Niet minder dan 130 waarnemers hebben hier een bijdrage aan geleverd door…

    Lees verder

  • Soortenlijst Big Day 2010

    Hieronder de lijst met soorten die zijn gezien door de twee teams die deelgenomen hebben aan de Big Day op 13 mei 2010 Team 1: Hans van Oosterhout, Marijn Prins, Christian Brinkman en Frank Derriks Team 2: Hugo Weenen, Dirk Prop en Frans van Lier Soort Hans Hugo Soort…

    Lees verder

  • 31 jan 2010: Sneeuwtrek van ganzen en kramsvogels

    31 jan 2010: Sneeuwtrek van ganzen en kramsvogels

    Vandaag, 31 januari 2010 heeft er een massale sneeuwtrek van Kramsvogels over het Gooi plaatsgevonden. In de Eempolder zijn 3100 voorbij trekkende vogels geteld in anderhalf uur.  De Kramsvogels vlogen laag over de grond in groepen van soms meer dan 200 vogels.  En niet alleen hier, maar in…

    Lees verder

  • Goois jaaroverzicht 2009

    Het Goois Vogelnet is opgehouden, maar waarneming.nl blijft natuurlijk bestaan. Sterker nog, het aantal meldingen neemt spec- taculair toe. Ook dit jaar heeft Hans van Ooster- hout een jaaroverzicht gemaakt op basis van de waarne- mingen die via waarneming.nl zijn ontvangen. Het totaal aantal soorten bedroeg 238. Net…

    Lees verder

  • Zilverreigers: zakkenrollers tussen de ganzen

    Zilverreigers: zakkenrollers tussen de ganzen

    De Grote Zilverreiger werd deze winter in de Eempolder sterk aangetrokken door groepen Kolganzen. Voor het vogeltijdschrift Limosa heeft Dirk Prop een artikel geschreven met een verklaring voor dit bijzondere gedrag. Het volledige artikel in Limosa is nu hier te lezen. Door verschillende mensen zijn foto’s ingestuurd van de ganzen…

    Lees verder

Lid worden

Heeft u hart voor de natuur? Word lid en sluit u aan bij een actieve gemeenschap van vogel- en natuurliefhebbers. U ontvangt vier keer per jaar ons verenigingsblad De Korhaan en krijgt toegang tot lezingen, excursies en andere activiteiten.

Blijf op de hoogte

Mocht u zich liever alleen willen laten informeren, dan kunt u zich kosteloos inschrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Vogelherkenningscursus

Wilt u vogels leren herkennen? Meld u aan voor onze vogelcursus! U leert de basis van vogelherkenning tijdens informatieve theorieavonden en praktijkexcursies. Perfect voor iedereen die wil starten met vogels kijken en de natuur bewuster wil beleven.