Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartesten

r

ZZLklOp 17 februari 2018 organiseert de vogelwerkgroep voor de derde maal een ringhunt. Dit is een competitie met als doel om op een ochtend zo veel mogelijk gekleurringde ganzen en zwanen correct af te lezen binnen ons werkgebied. Het verslag van de eerste ring hunt vorig jaar kun je hier lezen. Iedereen kan aan deze wedstrijd deelnemen als single of als team van 2 personen. We richten ons op 15 soorten ganzen en zwanen, waarvan individuen zijn voorzien van een gekleurde halsband of pootring. Behalve dat het aflezen een spannende bezigheid is, is het ook interessant om te zien op welke plaatsen en tijden de door jou afgelezen gans eerder is waargenomen.

In tegenstelling tot de twee vorige keren, beperken we ons ditmaal tot de ochtend, tot 11 uur. Je kunt kiezen uit één van de twee waaarneemgebieden, namelijk het werkgebied van de VWG ten oosten of ten westen van de Utrechtse Heuvelrug.

Aan het eind van de ochtend kun je de andere teams ontmoeten in de Theetuin van Eemnes of in Stadszigt bij het Naardermeer. 

  geringdekolgans

Kolgans met zwarte halsband met inscriptie GU3 (foto: Kees Koffijberg)

 

Wat zijn de regels?

Vooraf

Aanmelden

Meld je aan via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef hierbij op:

• Naam

• Mailadres

• Telefoonnummer

• Eventuele medewaarnemer

• Als je nog geen waarneempartner hebt en je wilt het liefst samen meedoen, geef dat dan op zodat we zo mogelijk een match kunnen maken met een andere waarnemer.

 

Op de dag voor de ringhunt ontvangen de teams een bevestiging met informatie over de andere deelnemende teams.

 

Overige voorbereidingen

Bekijk op www.geese.org op welke manier de ganzen zijn geringd en hoe de code van de ringen genoteerd moet worden. Let vooral op de Kolgans want hier zul je vooral mee te maken hebben.

Maak een account aan in www.geese.org Via dit account kun je achteraf de waarnemingen opvoeren en de tracklist van de door jouw team waargenomen ganzen te bekijken. 

 

Welke soorten

De volgende in het wild voorkomende ganzen- en zwanensoorten tellen mee: Knobbelzwaan, Wilde Zwaan, Kleine Zwaan, Zwarte Zwaan, Canadese Gans, Brandgans, Kolgans, Rotgans, Rietgans, Kleine Rietgans, Grauwe Gans, Dwerggans, Nijlgans, Keizersgans en Casarca.

 

Welke  ringen

Het gaat om kleurringen om de hals of poten. Kolganzen, bijvoorbeeld dragen halsringen en Brandganzen pootringen. Aluminium ringen en ringen van uit (sier-)collecties ontsnapte vogels tellen niet mee. 

 

Wat noteer je per waarneming

Per waarneming noteer je de volgende gegevens:

• Soort

• Ringcode

• Kleur van de ring

• Bj pootring ook linker/rechter poot

• Plaats  (bij benadering, hoeft niet op de 10 meter nauwkeurig)

• Eventuele partner en aantal jongen van de geringde gans (niet verplicht)

 

Alleen correcte aflezingen 

Noteer de code alleen, waarvan je 100% zeker bent dat je deze goed hebt afgelezen. Als je 2 letters hebt afgelezen en de derde letter bijna (Is het een G of een E?) en de hele groep ganzen vliegt op, dan is het niet de bedoeling dat je de laatste letter gokt. Deze waarneming telt dan niet mee. Pech. De reden van deze strikte regel is dat de gegevens in geese.org niet "vervuild" mogen worden met incorrecte aflezingen, omdat dit afbreuk zou doen aan de bruikbaarheid van de data voor wetenschappelijk onderzoek. 

 

Periode

Uitsluitend de waarnemingen die het team op 17  februari voor 11 uur heeft gedaan.

 

Score

Elke goed afgelezen vogel met ring(en) telt voor 1 punt. Een geringd individu telt eenmaal mee, ook als je hetzelfde exemplaar meer dan 1 x afleest. 

Elke soort telt voor 5 punten. Voorbeeld: Je hebt 9 ringen van Kolgans gelezen en 1 van Brandgans. Dit levert 5 + 5 + 9 + 1 = 20 punten op.

 

Team

Een team bestaat uit 1 of 2 personen. Het team mag zich niet opsplitsen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat één teamlid het oostelijk werkgebied voor zijn rekening neemt en het andere teamlid het westelijk deel.

 

Vervoer

Vrij te kiezen, maar het is aan te bevelen om de ganzen vanuit de auto waar te nemen omdat dit de minste verstoring geeft.

 

Waarneemgebied

Je kunt kiezen uit één van de twee volgende waarneemgebieden:

  • De zone ten oosten van de Urechtse Heuvelrug (van Eemmeer t/m de A1)
  • De zone ten westen van de Utrechtse Heuvelrug (van Muiderberg t/m Breukelen / Tienhovens Kanaal).

Verder gelden de begrenzing van het werkgebied van onze vogelwerkgroep. Zie dit kaartje.

 

Optiek

Om de kleurringen af te lezen is een telescoop noodzakelijk. Een team moet dus minimaal over één telescoop beschikken of een fototoestel met sterke telelens.

 

Afsluiting

Ter afsluiting verzamelen we op zaterdag 17  februari 11 uur bij de Theetuin in Eemnes (voor de teams in de oostelijke zone) of in Stadzigt bij het Naardermeer (voor teams van de westelijke zone). Je kunt dan de waarnemingen uitwisselen met de andere teams.

Geef de waarnemingen via mail of telefonisch door naar het onderstaande adres.

De ringwaarnemingen voer je ter plaatse in via BirdRing of later via www.geese.org. Jij en je medeteller kunnen dan direct het individuele trackrecord van de gans of zwaan zien. Als je nog geen ervaring hebt met het aflezen van ringen, overleg dan eerst met de ervaren waarnemers. Dit om te voorkomen dat onjuiste combinaties worden geregistreerd.

Een verslag met de uitslag van de ringhunt zal op deze website gepubliceerd worden.

 

Contactpersoon:

Dirk Prop

0644734989

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 geringde nijlganzen

 Nijlgans met pootringen (foto: Ana Buren)

 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

buttonautomatischincasso

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:29-05-2024 14:15

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel247416-07-2024 21:58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.