Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerrietgors

Markerwadden VOL - OPGEVEN NIET MEER MOGELIJK

Categorie
Excursie
Datum
zondag 25 augustus 2019
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vertrekplaats
NS Bussum Zuid
Contact
OPGEVEN VÓÓR 1 JUNI (zie onderaan)
Aanvangstijd
NNTB: ochtend
Organisator(-en)
Feiko Prins
Eindtijd (indicatief)
eind van de middag

We gaan naar de Markerwadden, het eilandgebied in aanleg van Natuurmonumenten in het Markermeer. We rijden van station Bussum-Zuid naar Enkhuizen, waar we ons inschepen op het zeilschip Schuttevaer. We varen over het naviduct het Markermeer op, langs de natuurboog waar we speciaal letten op de verschillende soorten meeuwen.

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen en samen alle vogels bekijken. Tijdens de presentatie aan boord leggen we ook de route opties uit en geven we een update van waar je welke vogels kunt verwachten. Afhankelijk van de wind is het ongeveer 1,5-2uur varen naar het eiland. We blijven hier tot 4 uur in de middag, zodat we alle tijd hebben om het eiland en de omgeving van alle kanten te bekijken. Er zijn drie vogelhutten en een kijkscherm langs het wandelpad.

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met op sommige plaatsen de eerste begroeiing en veel zandbanken en slikken. Ook zijn de eerst aangelegde plekken al verder ontwikkeld. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland te kunnen zien in deze fase.

Augustus is een goede maand voor steltlopertrek. De vogels keren terug van hun broedgebieden en zijn op weg naar het zuiden. De volwassen vogels komen eerst door, en wat later ook de juvenielen. We verwachten soorten als kemphaan, krombekstrandloper, kleine strandloper, bonte strandloper, oeverloper en steenloper. Ook op soorten als grauwe franjepoot maken we een kans.

Afgelopen twee jaar maakten flinke groepen oeverzwaluwen gebruik van het eiland samen met de in augustus oplopende aantallen zwarte sterns, laag over het water joegen ze op dansmuggen. Tussen de zwarte sterns zoeken we naar witvleugelsterns, hoe later in het jaar hoe lastiger het te zien is, aangezien de vogels in de rui zijn naar hun winterkleed.

Er verbleven ook al veel soorten eenden, zoals bergeend, slobeend, krakeend, kuifeend, tafeleend en ook al smient. Ook maken we kans op soorten als slechtvalk, bruine kiekendief, Pontische meeuw, lepelaar, paapje, tapuit, boerenzwaluw, huiszwaluw en gele kwikstaart.

De boottocht is incl. soep met brood op de terugtocht. De kosten voor deze excursie zijn € 50 incl. de toegang tot het eiland.

Opgave verplicht, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgave van je naam, aantal personen en telefoonnummer. Stuur svp een kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ! Je krijgt van Debbie dan bericht over de betaling.

 

DE EXCURSIE IS VOLGEBOEKT. 

OPGEVEN IS NIET MEER MOGELIJK

JE KUNT JE OP DE WACHTLIJST LATEN ZETTEN BIJ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 
 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:26-07-2020 14:38

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel215203-08-2020 19:32
Koekoek11424-04-2020 20:16
Torenvalk1112-04-2020 08:34
IJsvogel127-05-2019 13:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

 • Geen berichten om weer te geven.

Reacties

 • Roofvogelwerkgroep OnAir

  Dirk Prop 31.07.2020 16:36
  Beste Agnes, wil je een foto van de vogel + een detailfoto van de ring opsturen aan Harry de Rooij ...

  Lees meer ...

   
 • Roofvogelwerkgroep OnAir

  Agnes Witte 31.07.2020 13:17
  Gisteravond heb ik aan het Smallepad in Amersfoort een vogellijkje gevonden. Het leek me een jonge ...

  Lees meer ...