Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerslangenarend

Kleuren en patronen bij vogels

 Registratie gesloten
 
50
Categorie
Lezing
Datum
donderdag 16 november 2023
Aantal plaatsen
50
Beschikbare plaatsen
Geen plaatsbewijzen meer voor deze datum
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie
Infoschuur, Naarderweg 103, Hilversum
Contact
Aanmelden verplicht via knop rechtsboven
Aanvangstijd
20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Organisator(-en)
Feiko Prins
Eindtijd (indicatief)
22.00 uur

Tijdens de evolutie van dinosauriërs naar vogels is ongeveer 150 miljoen jaar geleden de oervogel  Archaeopteryx  ontstaan. Deze had veren met het pigment melanine. Dat gaf deze dieren de kleuren zwart, grijs, beige en bruin. Rode en gele kleuren ontstonden “pas” 60 miljoen jaar geleden uit een groep pigmenten, de carotenoïden. Dit gebeurde vooral bij zangvogels. Een andere oude veerkleur is blauw. Dit is een zgn. structuurkleur die ontstaat door de interactie van licht met microscopisch kleine structuurtjes in de veer. Door deze veren onder verschillende hoeken te bekijken ontstaat weerschijn.

De kleuren en patronen hebben belangrijke functies in het leven van vogels, zoals pronken tijdens de balts, afschrikking, camouflage en mimicry.

Al deze aspecten zullen worden geïllustreerd in een PowerPoint demonstratie.

Hans Geuze schetste en tekende als kind al vogels en vlinders. Hij laat zich inspireren door het licht, kleuren en patronen van vogels en vlinders. Geuze’s favoriete schildertechniek is aquarelleren. Hij is een van de oprichters van Artist for Nature Foundation (ANF). Het ANF is een internationale groep van meer dan 100 schilders en beeldhouwers die zich laten inspireren door de natuur in de breedste zin van het woord.

 
 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:27-11-2023 14:41

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel242803-12-2023 11:17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.