Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerpijlstaarten

lezing 'Uilen en Valken in Bunschoten'

 Registratie gesloten
 
39
Categorie
Lezing
Datum
woensdag 16 februari 2022
Aantal beschikbare stoelen
45
Beschikbare stoelen
6
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie
De Drie Dorpen, Cannenburgerweg Ankeveen
Contact
AANMELDEN VERPLICHT via de knop 'registreren' (rechtsboven) 1 ticket per persoon, corona testbewijs verplicht
Aanvangstijd
20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Organisator(-en)
Feiko Prins

Op woensdag 16 februari geeft Wim Smeets een presentatie over broedende uilen en valken met veel door hemzelf gemaakte foto’s. Voorbijtrekkende of toevallige soorten zoals zeearend en slechtvalk komen maar kort aan bod. Hij schrijft ons het volgende.

De soort die lang was weggeweest als broedvogel in Bunschoten is de Velduil. In 2014 echter ging de soort op meerdere plaatsen in Bunschoten in de zomer tot broeden over. Dit was het resultaat van een zachte winter voorafgaand en een muizenrijk jaar. De velduil broedde toen op 4 plaatsen in Bunschoten en een succesrijk broedgeval daarvan heb ik gevolgd. Daarna heb ik de soort meermalen in de winterperiodes kunnen fotograferen.

 

De Ransuil broedt jaarlijks in de bebouwde kom van het dorp, meestal op 3-4 plaatsen. In het najaar zitten ze vaak roestend midden in het dorp en als ik ze waarschuw waar ze zitten gaan basisschoolklassen ernaar kijken. Vaak ben ik dan ter plaatse om de kinderen de uilen aan te wijzen.

In 2017 heb ik 13 weken lang, elke dag behalve op zondag, vanaf zonsopgang gefotografeerd aan een Steenuil die broedde in een nestkast op een boerenerf in Eemdijk. Vanuit een door mij geplaatst houten hut kon ik storingsvrij de steenuil waarnemen en naar voor mij geschikte fotografische plekken lokken. Bijna elke ochtend vergezeld door een medefotograaf of andere belangstellende die in een hutje kon plaats nemen, naast mijn houten hut.

De Kerkuil heb ik uitvoerig gefotografeerd in twee periodes van ieder 6 weken in mei tot in augustus 2019. Na eerst met wildcamera’s uitgezocht waar kerkuilen broedden en wat hun gewoonten waren. Daarna eerst op de Eemlandhoeve verlichting geïnstalleerd en daar 6 weken gefotografeerd van ongeveer 22 uur tot 0.30 uur. Met een onder breking van 1 week daarna gefotografeerd vanuit mijn auto op een boerderij aan de Fokjesweg met telkens een fotograaf of toeschouwer achter mij zittend. Hier ook gedurende 6 weken van 21 uur tot 0.30 uur.

Roofvogels fotograferen in de broedsituatie is een ander probleem, tenzij deze ook in een nestkast broeden of niet te hoog in een boom. De Boomvalk doen dat hoog in een boom en de Slechtvalk ver buiten het dorp, terwijl ze toch wel zo nu en dan in Bunschoten te zien zijn.

De Sperwer broedt regelmatig in het dorp op 3-4 plaatsen en meestal hoor ik dat achteraf. Zo nu en dan broedt de sperwer op het oude kerkhof en hier heb ik wat opnamen kunnen maken. Deze sperwer zoekt zijn voedsel in de tuinen van de huizen op jacht naar zangvogels en ook in mijn tuin.

Voor de Torenvalk hebben wij in Bunschoten in maart 2020 zes nestkasten opgehangen en een week later waren al deze kasten bezet. Door de grote muizenstand kwamen in al deze kasten jongen groot en kon ik vanuit mijn auto wekenlang fotograferen met een fotograaf of belangstellende achter mij zittend.

 

 
 

Programmakalender