Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerijsvogel

rietzanger2Toen we op 15 maart een rietzanger uit het net haalden kwam er gelijk bericht dat dit een nieuw record voor Nederland was. Tot dit jaar was die eerste vangstdatum weggelegd voor de Oostvaardersplassen op 24 maart 2014. Dat is dus negen dagen eerder dan in voorgaande jaren. Deze week hebben we in drie dagen tijd zelfs 18 rietzangers kunnen verwelkomen, waaronder een vogel met een verse Belgische ring. De afgelopen 10 jaar werd de rietzanger gemiddeld pas voor het eerst in de tweede week van april bij de Gooimeerkust gemeld.


Op 8 april viel er weer een fenologisch record toen we de eerste kleine karekiet vingen. Dat was niet alleen de vroegste voor dit jaar maar ook de vroegste die ooit op een Nederlands ringstation gevangen was. Deze keer scheelde dat maar een dag met de vogel die in 2011 in het Friese Burgumermeer gevangen werd en in 2009 bij Almere, maar toch. Voor het Gooi was dit twee weken eerder dan gebruikelijk. Overigens was er nog een allervroegste melding van een kleine karekiet en wel op 1 januari 2012 bij Oud Naarden. Dat was helemaal een unicum waarbij men zich kan afvragen of dat een hele late dan wel een hele vroege vogel was.
Ook de sprinkhaanzanger die op 5 april werd gevangen bleek de eerste van dit jaar voor Nederland te zijn. Dat was maar net even later dan het eerdere record van 3 april 2005 in Castricum. Op 8 april vingen we de tweede terwijl er op die dag bij Oud Valkeveen op drie plaatsen sprinkhaanzangers te horen waren.
Ook de snor kwam zich dit jaar al vroeg melden. Onze vangst van 7 april was wederom de eerste van het jaar voor Nederland. Wanneer we naar voorgaande jaren kijken dan blijkt dat hij alleen eerder in Saeftinghe op 2 april 2014 gevangen was en tevens op 4 april 2011 bij de Oostvaardersplassen. Overigens kregen we wel bericht dat dit jaar de snor al een week eerder op een aantal plaatsen in het Gooi te horen was.
Maar wat dan te denken van de grote aantallen zwartkoppen die langs kwamen? Op 5 april vingen we de eerste vijf, twee dagen later hingen er zelfs 35 in de netten maar ook de 25 zwartkoppen die we op 8 april vingen mochten er zijn. Nooit eerder kregen we in het Gooi zo vroeg in het jaar zo veel zwartkoppen. Opvallend was wel dat het vrijwel allemaal doortrekkers waren omdat er maar weinig werden terug gevangen. Een van die vogels was eerder in België geringd. Wat ook heel erg opviel was dat er veel meer vrouwtjes (45) waren dan mannetjes (20). Bij ons ringstation werden in deze zonovergoten week veel meer zwartkoppen gevangen dan elders in het land.

 

Rudy Schippers

 

Vogelringstation het Gooi

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:06-10-2020 17:11

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel217217-10-2020 21:56
Koekoek11424-04-2020 20:16
Torenvalk1112-04-2020 08:34
IJsvogel127-05-2019 13:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.