Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerkoereigers

r

casarcakl3Deze maand is in het tijdschrift Limosa een artikel verschenen over de ruiplaatsen van de casarca in Nederland. Vanuit heel Midden-Europa verzamelt een groot deel van deze eendensoort zich in de zomer in ons Eemmeer. Ze vinden hier rust en voedsel in een kritieke periode van hun leven gedurende welke ze bijna een maand niet kunnen vliegen vanwege het wisselen van de vleugelveren. Het aantal pleisterende vogels in het Eemmeer nam zelfs zo sterk toe dat het de totale geschatte omvang van de populatie overtrof en dit trok de aandacht van de wetenschappers. Waar komen deze vogels vandaan?

Het artikel begint:

Sinds halverwege de jaren negentig ruien toenemende aantallen Casarca’s op het Eemmeer. Het gaat om aantallen die vele malen groter zijn dan de betrekkelijk kleine broedpopulatie in Nederland. Het achterhalen van de herkomst van deze vogels en het doorgronden van de achtergronden van de toename en verdere uitbreiding van ruiplaatsen, vormden aanleiding om de Werkgroep Casarca Nederland op te richten. Hier presenteert de werkgroep de resultaten van haar onderzoek naar de aantalsontwikkeling, herkomst en ruiecologie van Casarca’s in Nederland.

In de zomermaanden worden jaarlijks toenemende aantallen Casarca’s Tadorna ferruginea gemeld in Nederlandse wateren. Al in de jaren negentig werd duidelijk dat het tenminste voor een deel gaat om vogels die zich net als Bergeenden in de zomer concentreren op geschikte locaties om er de vleugelrui door te maken. Aanvankelijk was vooral de Friese IJsselmeerkust favoriet, maar sinds 2001 vond een sterke uitbreiding plaats in het westelijk deel van het Eemmeer. De aantallen hier zijn veel groter dan de verwilderde Nederlandse broedpopulatie van 10-30 paren. Er is gesuggereerd dat mogelijk Duitse vogels naar Nederland komen om er de vleugelrui door te maken, maar ook de destijds bekende omvang van verwilderde broedpopulaties in Duitsland en andere West-Europese landen was te klein om de overzomerende aantallen te verklaren . Om die reden werd en wordt nog steeds volop gespeculeerd over de mogelijkheid dat het wilde vogels betreft uit ZuidoostEuropa of zelfs verder oostelijk.

casarca2

De conclusies van het onderzoek zal ik hier niet uit de doeken doen, daarvoor kunt u bijgaand pdfpdfl ezen, maar het artikel onderstreept in ieder geval de unieke waarde van het Eemmeer.

Het beeld is onjuist dat de natuur in onze overbevolkte Gooi en omstreken bestaat uit kruimelwerk, dat vooral dient als franje voor de recreanten. Dit onderzoek toont eens te meer aan dat er wel degelijk gebieden zijn met een hoge natuurwaarde. Deze gebieden zijn uniek en van cruciaal belang voor de overleving van in het wild levende dieren. Het is aan ons om dit zo goed mogelijk te beschermen.  

Het volledige artikel (met als co-auteur Dick Jonkers) is pdfhier te lezen.

 

limosa

 

Limosa is het tijdschrift van Sovon en de de Nederlands Ornithogische Unie en publiceert resultaten van onderzoek, tellingen en waarnemingen van in Nederland voorkomende vogelsoorten.

De teksten van de artikelen zijn zeer toegankelijk en een abonnement is voor onze leden een aanrader. Het abonnement kan worden gecombineerd met een lidmaatschap van Sovon.

Op de volgende pagina is te vinden hoe u dit aan kunt vragen:

 https://www.sovon.nl/nl/limosa

 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

buttonautomatischincasso

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:06-08-2024 11:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel250423-11-2024 12:12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.