Inloggen

banner 3origineel20170118

bannercasarca

voorlandStichtsebrugHet voorland Stichtse Brug is misschien niet het meest fraaie, maar zonder overdrijving wel het meest bijzondere natuurgebied van het Gooi. Het terrein heeft nog steeds kenmerken behouden van de zoute kwelders en zo kun je er bijvoorbeeld Moeraszoutgras aantreffen, als een relict van de  Zuiderzee van weleer. Maar het gebied is zeker niet alleen interessant voor de gespecialiseerde ecoloog. Spectaculair zijn de ongeëvenaarde aantallen orchideeën die er vanaf juni bloeien tussen de andere planten van natte duinvalleien zoals Parnassia, Ogentroost en Zonnedauw.  In 2015 hebben we dit gebied op verzoek van Staatsbosbeheer geïnventariseerd op broedvogels onder coördinatie van Dick Jonkers. Zou ook de broedvogelsamenstelling zo apart zijn? Het antwoord is te lezen in het recent uitgekomen rapport.

 

Maar liefst 63 broedvogelsoorten zijn vastgesteld, hetgeen aangeeft hoe gevarieerd dit relatief kleine gebied is: weidevogels zijn aanwezig met Kievit, Tureluur en Gele Kwikstaart en zelfs enkele paren Visdief; opvallend veel bosvogels waaronder ook Buizerd; rietvogels met 74 Kleine Karekieten en, uniek in het Gooi, de Baardman;  volop struikzangers zoals Tuinfluiter, Tjiftjaf en de zeldzame Spotvogel; in het oostelijk deel veel watervogels met 100-den Grauwe Ganzen en Brandgans en zelfs het eerste in het Gooi vastgestelde broedgeval van de Indische Gans. Topper vormen de 15 territoria van Nachtegaal die in mei een luidruchtig orkest vormen in de dichte Duindoornstruwelen.

 

klaprozen

Uiteraard wordt dit unieke natuurgebied met de grootste zorg omgeven. Niet dus. Vooral in het deel ten westen van de A27 treedt nogal wat verstoring op. Hoewel het gebied alleen betreden mag worden op de paden,  beschouwen sommige mensen het als een uitlaatplek voor hun hond. Het aanlijngebod wordt door de meesten genegeerd, vooral vanaf mei wanneer honden op het aangrenzende badstrand niet meer zijn toegestaan. Op warme avonden strijken er partygangers neer, die soms na afloop hun  barbecue-uitrusting laten staan en duidelijk geen benul hebben dat ze in een kwetsbaar natuurgebied verblijven. Het gebied was door Staatsbosbheer afgesloten met een stevige houten balk maar deze is gesloopt en in een kampvuur verbrand zodat de weg vrijgemaakt is voor motoren die met diepe bandensporen de natte vegetatie hebben doorploegd.

 

Gelukkig is de schade als gevolg van deze “recreatieve” activiteiten slechts plaatselijk en blijft de natuurlijke waarde van het gebied nog dominant aanwezig. Met extra beschermende maatregelen en met meer toezicht zouden de verstoringen sterk gereduceerd kunnen worden, zodat meer recht wordt gedaan aan de status als natuurgebied.

 

Maar helaas, het kan nog erger, want een veel ernstiger bedreiging wordt gevormd door Blaricum dat zijn oog heeft laten vallen op het westelijk deel voor de ontwikkeling van een jachthaven, om de zo lang gewenste ontsluiting naar het Gooimeer te realiseren. De naam die dit van oorsprong boerendorp er voor bedacht heeft is, hoe kan het anders, “Blaricum aan zee”. Wie wil weten waar een dergelijke ambitieuze visie toe kan leiden raad ik aan een wandeling te maken (houd het kort!) langs de Zomerkade van de buurgemeente Huizen. De lelijkheid is ongelooflijk en toch is ook deze vernieling herinrichting van onze Gooimeerkust uitgevoerd met de volledige instemming van de gemeenteraad en de welstandscommissie.

 

zomerkade

 

Het is te hopen dat het voorland Stichtse Brug de expansieve ambities van Blaricum bespaard zal blijven.

 

Het rapport van de broedvogelinventarisatie in 2015 is pdfhier te lezen.

 

Dirk Prop

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:16-08-2018 16:51

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel195218-08-2018 10:35
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.

Reacties

 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Juun de Boer 16.08.2018 17:12
  Prachtig verslag Dirk en mooie foto's van Iwan en Buddy. Heel benieuwd wat het volgend seizoen ons ...

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Susan Hageman 28.07.2018 21:35
  Wat een succes voor dier en mens, gefeliciteerd.S usan

  Lees meer ...

   
 • Zeearend broedt in Eemmeer

  Hugo Weenen 27.07.2018 07:54
  Fantastische ontwikkeling, dank voor mooi verslag!

  Lees meer ...