Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwespendief

darwinNormaal melden we op deze website alleen regionaal vogelnieuws. Soms maken we echter een uitzondering en dat doen we graag voor Jan Nijhof, die van tijd tot tijd boeiende artikeltjes over vogels schrijft. Het onderwerp is deze keer het soortbegrip bij vogels en wat hier mee samen hangt.

Na de break zijn de andere artikelen van Jan Nijhof opgenomen namelijk over potjeslatijn bij vogels en over struisvogels.

* * * Nieuw artikel over de Hamerkop toegevoegd * * *

 Eerder schreef Jan Nijhof de volgende artikelen over vogels:

Iedereen die Afrika ten zuiden van de Sahara bezoekt kan hem haast niet missen: de hamerkop. Deze vogel vormt in zijn eentje een aparte familie dank zij zijn onduidelijke verwantschappen. Bovendien vertoont hij verbazingwekkend gedrag: een paartje bouwt meerdere nesten per jaar van meer dan 40 kg en met een omtrek van zo'n 1,5 m.

 

Jan Nijhof heeft de herkomst van de latijnse vogelnamen herleid en heeft deze in overzichtelijke lijst gepubliceerd.

 

Vogelboeken die de inhoud systematisch ingericht hebben, beginnen met struisvogels. Dat betekent dat ze onderaan de vogelstamboom staan. Dat is al reden genoeg om ze eens nader te bekijken, ook al zijn het geen inheemse vogels. Een andere reden is schuldgevoel;, de mens heeft ze namelijk behoorlijk kwaad gedaan. Ze zijn buitengewoon goed aangepast aan hun onaangename leefomgeving. Eind vorige eeuw werden ze nog als één soort beschouwd, nu splitst men ze in twee.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:07-10-2018 15:47

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel197118-10-2018 23:08
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.