Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerkoereigers

r

ZZLklOp 18 februari 2017 organiseert de vogelwerkgroep voor de tweede maal een ringhunt. Dit is een competitie met als doel om op één dag zo veel mogelijk gekleurringde ganzen en zwanen correct af te lezen binnen ons werkgebied. Het verslag van de eerste ring hunt vorig jaar kun je hier lezen. Iedereen kan aan deze wedstrijd deelnemen als single of als team van 2 personen. We richten ons op 15 soorten ganzen en zwanen, waarvan individuen zijn voorzien van een gekleurde halsband of pootring. *** Lees nu de uitslag ***

 Uitslag Ringhunt 18 februari 2017

Rob Moolenbeek is winnaar geworden met 7 afgelezen ringen van Kolganzen in de Aetsveldse en Overscheense Polder: 

- zwart DYH (geringd op 28 juli 2008  in Taimyr Rusland)

- zwart PZN (13 jaar oud)

- zwart RC9

- zwart 6K9, 6R4 en 6R6 (1 familie)

- wit 05 (dit is een gezenderde gans waarvan je de locatie hier live kunt volgen)

 

Teleurstellend tweede werd Dirk Prop die niet verder kwam dan 1 aflezing in de Eempolder:

- lichtgroen T28

 

 

Behalve dat het aflezen een spannende bezigheid is, is het ook interessant om te zien op welke plaatsen en tijden de door jou afgelezen gans eerder is waargenomen.

Als je je waarnemingen opvoert via www.geese.org dan krijg je een lijst met alle andere waarnemingen van de vogel te zien en een kaartje waarop de waarnemingen zijn geplot. Je kunt een gans treffen die in Archangelsk is geringd en gedurende zijn leven eerder is waargenomen in Letland, Finland, Polen, Duitsland en op diverse plaatsen in Nederland.

Aan het eind van de dag komen we bij elkaar in het café om te bepalen wie de winnaar is van deze competitie.

  geringdekolgans

Kolgans met zwarte halsband met inscriptie GU3 (foto: Kees Koffijberg)

 

Wat zijn de regels?

Vooraf

Aanmelden

Meld je aan via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef hierbij op:

• Naam

• Adres

• Telefoonnummer

• Eventuele medewaarnemer

• Als je nog geen waarneempartner hebt en je wilt het liefst samen meedoen, geef dat dan op zodat we zo mogelijk een match kunnen maken met een andere waarnemer.

 

Overige voorbereidingen

Bekijk op www.geese.org op welke manier de ganzen zijn geringd en hoe de code van de ringen genoteerd moet worden. Let vooral op de Kolgans want hier zul je vooral mee te maken hebben.

Maak een account aan in www.geese.org Via dit account kun je achteraf de waarnemingen opvoeren en de tracklist van de door jouw team waargenomen ganzen te bekijken. 

 

Tijdens

Welke soorten

De volgende in het wild voorkomende ganzen- en zwanensoorten tellen mee: Knobbelzwaan, Wilde Zwaan, Kleine Zwaan, Zwarte Zwaan, Canadese Gans, Brandgans, Kolgans, Rotgans, Rietgans, Kleine Rietgans, Grauwe Gans, Dwerggans, Nijlgans, Keizersgans en Casarca.

 

Welke  ringen

Het gaat om kleurringen om de hals of poten. Kolganzen, bijvoorbeeld dragen halsringen en Brandganzen pootringen. Aluminium ringen en ringen van uit (sier-)collecties ontsnapte vogels tellen niet mee. 

 

Wat noteer je per waarneming

Per waarneming noteer je de volgende gegevens:

• Soort

• Ringcode

• Kleur van de ring

• Bj pootring ook linker/rechter poot

• Plaats  (bij benadering, hoeft niet op de 10 meter nauwkeurig)

• Samenstelling van de groep (soort en aantalsschatting)  waarin de gans zit (niet verplicht)

• Eventuele partner van de geringde gans (niet verplicht)

 

Alleen correcte aflezingen 

Noteer de code alleen, waarvan je 100% zeker bent dat je deze goed hebt afgelezen. Als je 2 letters hebt afgelezen en de derde letter bijna (Is het een G of een E?) en de hele groep ganzen vliegt op, dan is het niet de bedoeling dat je de laatste letter gokt. Deze waarneming telt dan niet mee. Pech. De reden van deze strikte regel is dat de gegevens in geese.org niet "vervuild" mogen worden met incorrecte aflezingen, omdat dit afbreuk zou doen aan de bruikbaarheid van de data voor wetenschappelijk onderzoek. 

 

Periode

Uitsluitend de waarnemingen die het team op 18 februari heeft gedaan tellen mee. Voor je score is het gunstig om een hele dag waar te nemen, maar dit is uiteraard niet verplicht. De aanvangstijd bepaal jezelf..

 

Score

Elke goed afgelezen vogel met ring(en) telt voor 1 punt. Een geringd individu telt eenmaal mee, ook als je hetzelfde exemplaar meer dan 1 x afleest. 

Elke soort telt voor 5 punten. Voorbeeld: Je hebt 9 ringen van Kolgans gelezen en 1 van Brandgans. Dit levert 5 + 5 + 9 + 1 = 20 punten op.

 

Team

Een team bestaat uit 1 of 2 personen. Het team mag zich niet opsplitsen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat één teamlid het oostelijk werkgebied voor zijn rekening neemt en het andere teamlid het westelijk deel.

 

Vervoer

Vrij te kiezen, maar het is aan te bevelen om de ganzen vanuit de auto waar te nemen omdat dit de minste verstoring geeft.

 

Waarneemgebied

Het werkgebied van onze vogelwerkgroep. Zie dit kaartje voor de begrenzing.

 

Optiek

Om de kleurringen af te lezen is een telescoop noodzakelijk. Een team moet dus minimaal over één telescoop beschikken of een fototoestel met sterke telelens.

 

Afsluiting

Ter afsluiting verzamelen we op zaterdag 18 februari om  16:30 bij Moeke Spijkstra in Blaricum. We bepalen de score van elk team en roepen de winnaar uit. Als het niet lukt hier aanwezig te zijn, kun je je score ook telefonisch of via mail doorgeven. Thuis voert elk team de waarnemingen in via www.geese.org. Jij en je medeteller kunnen dan direct het individuele trackrecord van de gans of zwaan zien. Als je nog geen ervaring hebt met het aflezen van ringen, overleg dan eerst met de ervaren waarnemers. Dit om te voorkomen dat onjuiste combinaties worden geregistreerd.

Er zal een verslag van de dag worden gemaakt met een overzicht van alle waargenomen geringde vogels.

 

Contactpersoon:

Dirk Prop

0644734989

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 geringde nijlganzen

 Nijlgans met pootringen (foto: Ana Buren)