Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartesten

r

brandganzen4Net als in veel andere natuurgebieden worden in de Eempolder opvallend veel dode en zieke watervogels gezien. De vogelgriep lijkt ook hier toegeslagen te hebben. Beheerder Jan Roodhart van Natuurmonumenten meldt dat hij nog nooit eerder zoveel dode brandganzen in zijn gebied heeft meegemaakt. Vele tientallen brandganzen zijn getroffen waarvan een deel voor onderzoek is opgestuurd. (Update 15-01-2022: het totaal aantal slachtoffers zal zeker in de 100-den lopen). Bij andere soorten gaat het meer om enkelingen: smient, kolgans, wintertaling en wilde eend. In Eempolder en Eemmeer verblijven tienduizenden watervogels, dus procentueel gaat het (nog) om een gering aantal.

In de menselijke terminologie is het code geel: waakzaamheid is geboden. Nu houden vogels zich niet aan codes, dus de klassieke regel ‘survival of the fittest’ geldt; de individuen met het beste afweersysteem overleven. Het is een harde wereld maar dat betekent niet dat sterfte bij deze vogels minder dramatisch is dan bij ons mensen. Zoals bekend blijft een ganzenpaar bij elkaar tot de dood hen scheidt. Een gepaarde vogel zal zien dat de geïnfecteerde partner eerst rare kopbewegingen maakt. Dit wordt gevolgd door een periode van toenemende lusteloosheid en op een gegeven moment lukt het de zieke vogel niet meer om met de grote groep ganzen mee te vliegen. De partner blijft trouw naast hem of haar staan. Zo'n tragisch duo is tegenwoordig door het afwijkend gedrag in het veld goed te herkennen. Pas als de creperende vogel uiteindelijk nauwelijks meer van zijn plaats kan komen, zal de partner zich bij de grote groep voegen. Het is lastig om je te verplaatsen in de emotionele wereld van een gans maar wanneer je een jarenlange band hebt gehad, samen vele tienduizenden kilometers hebt gevlogen en verschillende tomen met kuikens hebt grootgebracht in het Arctisch gebied dan moet zo’n breuk een intense gebeurtenis zijn.

Als je een zieke of dode vogel ziet dan kun je deze het beste laten liggen en aan de beheerder overlaten of hij de vogel wil ruimen.
Je kunt de waarneming van dode vogels melden bij het Dutch Wildlife Heath Centre