Inmiddels is duidelijk hoe dit gaat uitpakken: In lokale media wordt nu aangegeven dat er in het vroege voorjaar eieren zullen worden behandeld en dat er in de zomer ganzen vergast zullen gaan worden. Het is teleurstellend at ik dit nu in een krantenbericht moet lezen en geen concreet antwoord krijg op de vraag aan NM over de manier waarop de ganzenpopulatie beperkt moet worden.
Hieronder de tekst van het nieuwsbericht dat op deze website te lezen is:
paper.naardernieuws.nl/open/257b304e/3a-...aan-vergassen-#print
De tekst van het nieuwsbericht roept ook weer vragen op: de jagers stellen verbaasd te zijn over de aanpak, terwijl de faunabeheereenheid (= de jagers) de aanvraag voor de vergunning hebben gedaan.
Verder wordt er gesteld dat de Purperreiger er last van heeft, maar vooral landelijk gaat het juist enorm goed met de purperreiger:
www.sovon.nl/nl/soort/1240
Ook NM zelf heeft een stijgende trend van purperreigers gecommuniceerd in 2009 terwijl de ganzen toen ook al flink in aantal toenamen:
www.natuurmonumenten.nl/over-natuurmonum...rond-het-naardermeer
MUIDEN - Het loopt de spuigaten uit met de ganzen in het Naardermeer. De populatie van de vogels is enorm en daarom wil Natuurmonumenten de beesten vanaf volgend jaar gaan vangen en vergassen. Om hoeveel ganzen het precies gaat, is niet duidelijk. Het aantal zal in de duizenden lopen. Het doel is dat andere vogels in het Naardermeer hierdoor weer een kans krijgen.
De ganzenkolonies groeien enorm de laatste jaren, een provinciaal probleem. Probleem is dat de ganzen vooral het malse gras eten bij de boeren in de omgeving en vervolgens slapen in het Naardermeer. Boeren die schade hebben kunnen vervolgens wel weer een vergoeding krijgen uit het Faunafonds, maar omdat de schade toeneemt en de kosten voor het fonds hoger worden, brokkelt het maatschappelijk draagvlak voor die vergoedingen af, zo zegt Natuurmonumenten.
Eieren behandelen De provincie Noord-Holland heeft begin vorige maand ontheffing gegeven aan de Faunabeheereenheid voor de aanpak van de grauwe gans, brandgans, nijlgans, Canadese gans, kolgans en rietgans in het natuurgebied van Natuurmonumenten. Van 1 maart tot 1 mei mogen de eieren van de ganzen worden behandeld tegen uitkomen en van 15 mei tot 15 juli mogen de ganzen worden gevangen als ze in de rui zijn. Dan zijn ze weerloos. Het gaat daarbij specifiek om ganzen die niet overwinteren in het Naardermeer.
Een woordvoerder van Natuurmonumenten bevestigt de plannen voor het Naardermeer. "Er is op dit moment draagvlak voor de bestrijding van de ganzen. Het afvangen van de vogels in de rui is volgens ons de meest diervriendelijke methode." Vooral de aalscholver, purperreiger, zwarte stern, snor en grote karakiet moeten baat hebben bij het terugbrengen van het aantal ganzen. Die vogels hebben last van de ganzen en de populaties in het Naardermeer slinken. Er worden minder broedparen geteld.
Verzet Binnen de jaagwereld wordt er met gefronste wenkbrauwen gekeken naar het plan. De jagers stellen dat het vangen van grote hoeveelheden weerloze ganzen in de rui heel wat anders is dan het jagen op ganzen die wel wegvliegen. Een jager schiet tot een tiental ganzen per dag op een goede jacht, maar met het afvangen van ganzen in de rui gaat het om honderden per dag die worden opgedreven en in netten worden gevangen om vergast te worden. Dat mag pas sinds kort. Tegen de methode is landelijk verzet, onder meer door de Dierenbescherming die pleit voor meer diervriendelijke alternatieven.
Overigens wijst Gerard Buhr, lokale kenner van het Naardermeer en vogelaar, Natuurmonumenten aan als schuldige van de ganzenplaag. "Door overal in Nederland wetlands te creëren komen er steeds meer ganzen. De Nederlandse boeren hebben heel goed gras op hun weilanden en omdat er overal poeltjes water zijn, hebben ze broedplekken en genoeg te drinken."
Geen moeite Buhr heeft geen moeite met het vangen en vergassen van de ganzen. "Er werd ook afgeschoten. Dat vind ik ook niet altijd humaan. Met name op zaterdag zie je de aangeschoten ganzen uit de lucht naar beneden vallen. Ze zijn niet altijd in één keer dood. De ganzen liggen dan nog zo een half uur te klapwieken en te spartelen totdat de jager ze de nek omdraait. Vergassen vind ik op zich geen verkeerde ontwikkeling."
Vogelwerkgroep Ook de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken houdt de ontwikkelingen in het Naardermeer in de gaten en gaat in gesprek met Natuurmonumenten over de plannen.