Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerpijlstaarten

Vossen afschieten voor de Grutto

Lees meer
24 feb 2017 18:02 #36 door Ricardo van Dijk
Uit de Gooi- en Eemlander:
22 februari 2017
Eemland behoort wat grutto’s betreft wereldwijd tot de top drie van vogelgebieden. Alles is er dan ook op gericht om de vogel te beschermen. Zelfs het afschieten van vossen.

Eemnesser Jan Roodhart wil er niet krampachtig over doen. „Al kan ik me voorstellen dat mensen zeggen, huh, natuur beschermen? En dan wel de vos afschieten? Maar we hebben echt geen keus. De vos rukt overal op, en grutto’s hebben we hier bij Eemnes met vele honderden. Pakken we de vos niet aan, wordt het dweilen met de kraan open. Dat kan het best desastreus worden voor de zeldzame vogels.”

Toch gaat het in Eemland helemaal niet slecht met de grutto. Maar dat is vooral dank zij de inzet van vele tientallen vrijwilligers en boeren, die nesten beschermen, het maaien uitstellen en het waterpeil hoger houden. Onder meer met kleine, door zonne-energie aangedreven gemaaltjes. Alleen die vos. Voor het dier zouden de vogelrijke polders een luilekkerland zijn, volwassen exemplaren maar zeker ook jongen en eieren zouden eraan gaan. „Dit zijn voor de vogels de laatste oases. Dus we zetten alles op alles om ze te helpen.”
Dat gaat zo ver dat de vos bejaagd wordt. Jagers hadden niet altijd een goed imago, maar Natuurmonumenten heeft ze nodig. „En het is tegenwoordig heel goed en streng geregeld”, weet Stef van den Bergh uit Blaricum, in het dagelijks leven hoefsmid maar dus ook in bezit van een jachtakte. „Sinds dit jaar moet elke jager lid zijn van een wildbeheereenheid in zijn regio, die aan faunabeheer doet”, legt hij uit.
Stichtse Brug

Afgelopen weekeinde kamden zo’n vijftien jagers en even zovele drijvers de rietlanden uit. Een stukje Noord-Holland vlakbij de Stichtse Brug, en in Utrecht onder meer het Raboes. In een lange rij, soms dicht opeen, zorgden ze ervoor dat geen vos ontkwam. Vier werden er geschoten, een rekel en een moer (man en vrouw) vlakbij de brug en ook bij het Raboes. Roodhart: „Het terrein is redelijk simpel te beheren omdat het zo vlak is. Juist daarom ook zijn er zoveel vogels, want met bomen en struiken in de buurt heb je al kraaien en roofvogels. En zelfs het riet maaien we op zo’n manier dat we de vos kunnen vinden als hij wordt opgejaagd.”
Niet voor de lol

Na afloop van de jacht was er voor de groep erwtensoep met brood. Waarbij Van den Bergh benadrukt dat de jacht echt niet voor de lol is. „Ook mij gaat het aan het hart om een vos te schieten. Langs de weg kijk ik er altijd naar uit. Leuk, zeg ik als ik er een zie. Maar hier kan het echt niet. Wij zijn allemaal jagers met binding met de eigen regio. We zetten ons graag in voor biodiversiteit, zorgen daarom dat soorten elkaar niet gaan overheersen.”

De twee wijzen op de grote inzet van tal van partijen voor de weidevogelstand in Eemland. „Boeren van hier, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waternet, provincie en vrijwilligers van het Collectief (voorheen agrarische natuurvereniging Ark en Eemlandschap). „We doen het met zijn allen. Veertig boeren zorgen voor plas-dras, met een relatief hoog waterpeil.”

De jager zien ze daarbij als hulp voor de beheerder. „We zijn nu klaar voor het broedseizoen, als het meezit komen vossen daarna pas weer van elders.” Roodhart hoopt dat de grutto-populatie minimaal stabiel blijft. „En dat nerts, bunzing, marter en hermelijn niet al te veel oprukken. Anders krijg je de discussie hoe je die inperkt.”

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
27 feb 2017 18:44 #37 door Dirk Prop
Beantwoord door Dirk Prop in topic Vossen afschieten voor de Grutto
Hi Ricardo, Bedankt voor posting. Ik heb een digitaal abonnement op de Gooi en Eemlander maar vergeet vaak om de digitale krant te openen en had daarom ook dit artikel gemist.
Mijn persoonlijke mening? Ik ben lang tegenstander geweest van dergelijke ingrepen maar ben daar toch deels van teruggekomen. Ik vind het verantwoord om in gebieden in de categorie Griend, Waddeneiland en , ja ook, Eempolder de grondbroeders te beschermen door vossen af te schieten. Voorwaarde is dat het gebied begrensd moet zijn met barrières die voorkomen dat er direct nieuwe instroom is van vossen. In de Eempolder is dat tot op zekere hoogte het geval , zolang er tenminste geen ecoduct wordt gebouwd tussen Huizen en de Kampen.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
18 mrt 2017 19:15 #38 door Ricardo van Dijk
Tsja, en dan valt vandaag het Natuurmonumenten ledenblad op de deurmat. Een special over weidevogels dit keer. En wat lees ik op pagina 12: " Alleen in gebieden die optimaal zijn voor weidevogels schieten we vossen" .
Nou, in dit geval zit er toch echt een A27 tussen de Wolfskamer (waar deze vossen geschoten werden) en de Eempolders. Theoretisch zou een vos via de Stichtse Brug de Eempolders kunnen bereiken vanuit dit deel van Huizen. Het is echter veel waarschijnlijker dat vossen dicht bij de stad Huizen hun kostje bij elkaar verzamelen uit vuilnisbakken, afval op de recreatiestranden en alle bakjes met kattenvoer die her en der in de achtertuinen van Huizen te vinden zijn.


(Vos rondslenterend op een terrasje in IJmuiden)

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
26 mrt 2017 15:56 - 26 mrt 2017 15:57 #39 door Dirk Prop
Beantwoord door Dirk Prop in topic Vossen afschieten voor de Grutto
Ricardo,

Ik heb het nog eens nagevraagd bij de beheerder van Natuurmonumenten, maar de vossen zijn toch echt in de Eempolder geschoten, bij het Raboes en de Valse Bosjes.
Dat is de prijs die we moeten betalen voor het (voorlopig) behoud van de weidevogels in de Eempolder. Als je het niet doet weet je zeker dat het binnen 10 jaar afgelopen is. Ik zou dat dramatisch vinden.
Ten westen van de A27 worden er voor zover bekend geen vossen afgeschoten.

Mooie terrasfoto trouwens.
Laatst bewerkt 26 mrt 2017 15:57 door Dirk Prop.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 feb 2018 17:48 #74 door Ricardo van Dijk
Gisteren, 10 februari 2018 leek er weer een vossenjacht plaats te vinden in de Eempolders. In de Kampen stonden twee vogelaars rustig te kijken naar de vogels op het Eemmeer. Komt er plots een veewagen aanrijden die ongeveer vijftien jagers afzette om in het stiltegebied te gaan jagen op de vos. Jagen dwars door de rietlanden, in het stiltegebied. Als vogelaar zou ik me behoorlijk geïntimideerd voelen als er plotseling een grote groep heren met geladen geweren om je heen komt staan.
Het zal in hun ogen vast nut hebben, maar ik twijfel daar sterk aan. Het territorium van een geschoten vos zal binnen no-time ingenomen worden door een andere vos.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.133 seconden