Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

Slaapplaatstelling ganzen in Eemmeer

Lees meer
13 jan 2018 18:02 #58 door Dirk Prop
Vanochtend de slaapplaatstelling van ganzen uitgevoerd in het Eemmeer. Als ik arriveer bij de kop van de Hardewijkerweg is het nog donker. Dit is het moment dat de smienten terugkeren van de foerageergebieden op weg naar de slaapplaats. Duizenden en duizenden smient vliegen boven mijn hoofd. Vanwege de duisternis moeilijk te zien maar hun gefluit is overweldigend.

Door de dichte bewolking blijft de schemering lang aanhouden en de trek van de ganzen komt daardoor pas laat op gang. Zoals gebruikelijk de kolganzen als eerste , de eerste grote groepen vanaf half negen. In totaal 2.400. Daarna de brandganzen die in grote groepen van vele 100-den langs komen vliegen. En ze blijven maar komen in grote golven vanuit de richting van de Natte Hond. De teller blijft steken op 8.000.
Grauwe ganzen heb ik slechts 200 geteld maar het is goed mogelijk dat ze in het geweld van de andere ganzen onderteld zijn.
Om 9 uur is de rust weer gekeerd.
Als ik terugrijdt zie ik dat de weilanden met plassen zwart gekleurd als bewijs van het nachtelijk bezoek door de smienten.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.115 seconden