Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartesten

r

goudenlepelaarGert Bieshaar heeft met de uitreiking van de Gouden Lepelaar landelijke erkenning gekregen voor alles wat hij heeft gedaan voor de weidevogels in de Eempolder. In zijn dankwoord benadrukt Gert dat de resultaten vooral te danken zijn aan de inzet van de boeren en het vele werk van de vrijwilligers, en dat mag zo zijn, maar op 6 juli zijn de schijnwerpers gericht op Gert. En terecht, want hij is het gezicht van de weidevogelbescherming in onze regio, zowel bij de betrokken boeren als de vrijwilligers.

 

Vogelbescherming Nederland reikt de Gouden Lepelaar uit sinds 1974. De onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich op uitzonderlijke wijze jarenlang heeft ingezet voor het beschermen van vogels.

 

 

Meer dan dertig jaar heeft Gert zich ingezet om de vogels in de Eempolder te beschermen.

Landelijk is het snel bergafwaarts gegaan met de weidevogels, maar in de Eempolder is het tij gekeerd zodat er nog steeds vele honderden kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters broeden. Samen met het Collectief Eemland van Wilhelm Bos coördineert Gert de inventarisaties en gerichte bescherming van de nesten en kuikens in het gebied ten westen van de Eem.

Op de ochtend van de uitreiking is Gert nietsvermoedend gelokt naar de boerderij van Jan Roodhart, de beheerder van Natuurmonumenten. Daar wordt hij onthaald door een groot gezelschap waaronder de twee vertegenwoordigers van de Vogelbescherming die aan Gert de prijs uitreiken. Een lied wordt aangeheven, taart en drank aangerukt en een buffet. Vanuit de vijver kijken een bergeend en roodhalsgans verbaasd toe hoe deze feestelijkheden in de polder zich ontrollen. Een indruk geven de beelden hieronder.

 

Tekst: Dirk Prop

 

Foto’s: Hugo Weenen

 

opspelden

Marcel LIgthart speldt namens de Vogelbescherming de Gouden Lepelaar op.

 

 

wethouder

Ellen Hondeveld (Vogelbescherming), wethouder René ten Have, Gert Bieshaar en Marcel Ligthart (vlnr).

 

 

toast

Toast op Gert en de weidevogels

 

 

vrouwdochter

Gert met vrouw en dochter

 

 

taart

Taart van Joke van Velsen

 

 

aquarel

Aquarel van lepelaar, gemaakt en uitgereikt door oud-weidevogelbeschermer Henk van Bork

 

 

Aanmelden

Via de volgende knoppen kunt u zich aanmelden als lid of nieuwsbrief of u kunt zich inschrijven voor de vogelherkenningscursus.

 

Klik hier voor aanmelden lidmaatschap

buttonautomatischincasso

Klik hier voor aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor inschrijving vogelherkenningscursus

Programmakalender

Uitgelicht

Nieuwsbrieven groene Gooise organisaties

In de infoschuur werken zeven groene organisaties samen, waaronder onze Vogelwerkgroep. Bij al deze organisaties verschijnen regelmatig nieuwsbrieven. Hoe je je kunt abonneren op deze nieuwsbrieven vind je hier.

 

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

 

IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:29-05-2024 14:15

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel
Melden
Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel247416-07-2024 21:58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forumactiviteit

  • Geen berichten om weer te geven.