Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

goudenlepelaarGert Bieshaar heeft met de uitreiking van de Gouden Lepelaar landelijke erkenning gekregen voor alles wat hij heeft gedaan voor de weidevogels in de Eempolder. In zijn dankwoord benadrukt Gert dat de resultaten vooral te danken zijn aan de inzet van de boeren en het vele werk van de vrijwilligers, en dat mag zo zijn, maar op 6 juli zijn de schijnwerpers gericht op Gert. En terecht, want hij is het gezicht van de weidevogelbescherming in onze regio, zowel bij de betrokken boeren als de vrijwilligers.

 

Vogelbescherming Nederland reikt de Gouden Lepelaar uit sinds 1974. De onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich op uitzonderlijke wijze jarenlang heeft ingezet voor het beschermen van vogels.

 

 

Meer dan dertig jaar heeft Gert zich ingezet om de vogels in de Eempolder te beschermen.

Landelijk is het snel bergafwaarts gegaan met de weidevogels, maar in de Eempolder is het tij gekeerd zodat er nog steeds vele honderden kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters broeden. Samen met het Collectief Eemland van Wilhelm Bos coördineert Gert de inventarisaties en gerichte bescherming van de nesten en kuikens in het gebied ten westen van de Eem.

Op de ochtend van de uitreiking is Gert nietsvermoedend gelokt naar de boerderij van Jan Roodhart, de beheerder van Natuurmonumenten. Daar wordt hij onthaald door een groot gezelschap waaronder de twee vertegenwoordigers van de Vogelbescherming die aan Gert de prijs uitreiken. Een lied wordt aangeheven, taart en drank aangerukt en een buffet. Vanuit de vijver kijken een bergeend en roodhalsgans verbaasd toe hoe deze feestelijkheden in de polder zich ontrollen. Een indruk geven de beelden hieronder.

 

Tekst: Dirk Prop

 

Foto’s: Hugo Weenen

 

opspelden

Marcel LIgthart speldt namens de Vogelbescherming de Gouden Lepelaar op.

 

 

wethouder

Ellen Hondeveld (Vogelbescherming), wethouder René ten Have, Gert Bieshaar en Marcel Ligthart (vlnr).

 

 

toast

Toast op Gert en de weidevogels

 

 

vrouwdochter

Gert met vrouw en dochter

 

 

taart

Taart van Joke van Velsen

 

 

aquarel

Aquarel van lepelaar, gemaakt en uitgereikt door oud-weidevogelbeschermer Henk van Bork