Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerwitstuitbarmsijs

zeearend4klEen tweede zeearendpaar heeft zich gevestigd in Noord-Holland en wel in de Baai van Ballast, het uiterste noordwestelijke puntje van ons werkgebied. In tegenstelling tot het paar in het Eemmeer is dit paar in 2023 succesvol want het ziet er naar uit dat binnenkort twee jongen uit gaan vliegen. Meer hierover is hier te lezen. Bijzonder is dat er met dit broedgeval een merkwaardig grensconlict boven water komt.

De Vogelwerkgroep Amsterdam claimt dat het broedgeval binnen hun werkgebied ligt, maar in de statuten van onze vogelwerkgroep VWG staat dat het Amsterdam-Rijnkanaal de westgrens van ons werkgebied is en dat Weesp en het eiland waar de arend broedt dus tot ons gebied behoren. Ook in de monumentale avifauna van de VWG uit 1987 staat deze begrenzing duidelijk gedocumenteerd. Echter, de titel van het boek luidt ‘Vogels tussen Vecht en Eem’, in plaats van ‘Vogels tussen Amsterdam-Rijnkanaal en de Eem’. Uit het oogpunt van alliteratie en bondigheid is het begrijpelijk dat de redactie voor de andere titel heeft gekozen, maar de verwarring over de exacte grens is hiermee wel versterkt.

Hoe dan ook, het zal de zeearenden om het even zijn. En ze zijn in goede handen bij de Amsterdammers, die zelfs een lichtelijk overbezorgde indruk maken in hun vrees dat een jong te water zal belanden  en verdrinken. Nu, dat zal wel meevallen. Natuurlijk zijn er volop andere risico’s,  maar er is alle reden om de komende periode extra naar boven te kijken op zoek naar langs zwevende zeearenden.

 

Tekst: Dirk Prop