Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

geoorde fuutklDe Groene Jonker is een waterrijk natuurgebied met grote plas, rietkragen en natte graslanden. Het is in 2008 aangelegd en verbindt de Vinkeveense plassen en de Nieuwkoopse plassen. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte om te overleven. Een paradijs voor moerasvogels en weidevogels, vertelt Peter Jansen ’s ochtends bij het vertrek. Het gebied maakt al bijna vast onderdeel uit van het excursieprogramma. Lepelaars zijn vaste prik, die broeden er zelfs.

Bij de excursie van 2014 was er zelfs een klein waterhoen gezien. Meer hadden we als inleiding niet nodig om enthousiast op pad te gaan. Zelfs de dreigende regen die zich na de tropische vrijdag aankondigde mocht de pret niet drukken. Bij de Groene Jonker sloten zich nog een paar leden bij ons aan zodat we met z’n 15en het gebied gingen verkennen.   Doordat de waterstanden in de Groene Jonker meer natuurlijk zijn, is het gebied geschikt voor vogels die in de Nieuwkoopse Plassen minder ruimte krijgen. De waterstanden wisselen met seizoen, hoog en dus nat in de winter en laag dus door in de zomer. Gelijk op de eerste plas stonden de lepelaars ons al op te wachten, enkele met jongen, die werden gevoerd.

geoorde fuut 130615 Achter een eilandje met riet doken plotseling een aantal tropische verrassingen in melk en pure chocolade op. Zwarte ibissen, zich absoluut niet bewust van de aandacht die wij voor ze hadden, waren druk met het vullen van hun magen en het leek wel ook druk met elkaar. Zelfs nu het licht niet zo geweldig was, kon je hun kleuren goed zien. In het Engels spreken ze over glossy ibis en dat doet de kleurenrijkdom beter recht dan het Nederlandse ‘zwart’. Inmiddels konden de wolken zich niet meer inhouden en was het zachtjes aan het regenen. De rietvogels trotseerden de regen en bleven zingen. Rietgors, rietzanger, kleine karekiet en ook de blauwborst, trots met borst vooruit, prachtig in beeld en op de plas een paartje kemphaan, waarvan het mannetje met nog een prachtige zwarte kraag. Het zijn niet de vogels waar de gemiddelde bird twitcher van wakker zal liggen, wel die rijkdom van de ‘Nederlandse natuur’ bepalen. En de Groene Jonker had nog meer voor ons in petto. Na de koffie hield de regen het voor gezien en zagen we een bosruiter. Veel kleiner dan de tureluur, bruinig en met duidelijke oogstreep. Dat zijn van die momenten dat een excursie heerlijk is. Peter en Antje schudden haast achteloos alle kenmerken uit hun mouw. En nu hadden we mazzel dat we de bosruiter scharrelde tussen de tureluurs zodat we de verschillen ook echt konden zien. In totaal hebben we bijna 50 soorten gezien. Een mag er in dit verslag zeker niet ontbreken en dat is de geoorde fuut. Zo dichtbij en zo mooi dat iedereen met fototoestel zeker zijn rode oog te pakken heeft.  De Groene Jonker is zeker de moeite waard (stel je routeplanner is op Hogedijk 6, 2435 Zevenhoven en binnen 45 minuten ben je er).

 Wobbe Kijlstra

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.