Inloggen

banner 3origineel20170118

bannerzwartespecht2

ZwartkopmeeuwDe verrassingen zijn de wereld nog niet uit, dacht ik bij het lezen van Nieuwsbrief 144 waarin de VWG werd uitgenodigd voor een vaartocht op het IJ-meer. Zondagavond 15 juni was het zover en stond de schipper van De Lis ons (25 leden van de VWG) samen met haar maat enthousiast op te wachten. Ze had een mooie tocht uitgestippeld van Muiden langs de kust richting Durgerdam en dan via Pampus en de eilandjes de Drost, Warenar en Hooft weer terug.

De Groene Draeck was net teruggekeerd. Prinses Beatrix had de route verkend en met deze Koninklijke goedkeuring trokken we de haven uit. Nieuwsgierig wat het ons zou brengen. Net voorbij het Muiderslot kregen de verrekijkers het druk. Tientallen krooneenden dobberden op het water in de luwte van de dijk, veelal in de rui maar met de onmiskenbare rode snavels, schitterend in het licht.

De tocht ging verder langs de kust en de schipper vertelde over de geschiedenis van de tjalk en waar de naam De Lis voor stond. Lis, vertelde ze, was de afkorting van Land in Strijd. Voor de afsluiting van de Zuiderzee moet je vanaf het water voortdurend het beeld hebben gehad van Land in Strijd met het water. Ook nu merk je eenmaal buitengaats gelijk de kracht van de wind. De strijd is inmiddels wel beslecht. Voor IJburg veel opspoten land, klaar om bebouwd te worden en dan IJburg zelf; een betonnen muur voor degene die nog twijfelt wie de strijd heeft gewonnen.

De noordenwind zorgde ervoor dat de vogels hun heil elders hadden gezocht. Richting Durgerdam werd het anders. Een kolonie kleine mantelmeeuwen zorgde voor veel vertier. Toen we de gele poten hadden gezien wisten we het zeker. Tussen de mantelmeeuwen hadden lepelaars hun intrek genomen. Meestal zie je ze met twee poten op de grond lepelend in het water. Nu zagen we dat het ware evenwichtskunstenaars zijn, die zelfs op kleine takjes kunnen blijven staan.

Vanaf het water kregen we het op een presenteerblaadje aangeboden en het tableau was nog niet compleet. Waren het kokmeeuwen of zwartkopmeeuwen. Het waren allebei en we gingen er eens goed voor zitten. Dit was de kans ze te vergelijken. Rood versus bloedrood, grijszwart versus zwart en vaalwit versus wit. Na even oefenen haalde iedereen er de zwartkopmeeuwen uit.

Op naar Pampus. Onderweg konden we onder het genot van een kop koffie even bijkomen van deze spoedcursus meeuwen. De zon zocht de kim op. Voorzover je dat nog niet gedaan had, was het nu wel tijd om een jas aan te trekken. Bij de eilandjes Warenar en Hooft zocht een zwartkop naar podium. Zijn gezang schalde over het water. Het is te hopen dat het niet niets was.

En toen zagen we de krooneenden al weer en naderde het einde van de tocht. Wouter bedankte met een boek (over vogels) de schipper voor deze speciale tocht. Een unieke ervaring op zo maar een zondagavond.

Wobbe Kijlstra

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Programmakalender

Uitgelicht

 Excursiepromo

  ©Jessica Pieren

Banner

De banner boven de website wisselt maandelijks. Bekijk hier de vorige banners en lees hoe je je eigen foto in kan zenden. Wil je ook een foto inzenden, zorg er dan voor dat de foto 1200px breed is en 275px hoog.

 

Bert Roelofs

ransuil2BR

Alle colums van Bert Roelofs, die eerder zijn gepubliceerd in de Korhaan zijn hier op de website te lezen. De laatst toegevoegde columns gaan over Brandgans Goudvink, Kraanvogel, Kwak, Ransuil en Waterhoen.

 IJsvogels

Klik hierDe ijsvogelwerkgroep van Jelle Harder heeft een DVD gemaakt "Broedwanden maken voor ijsvogels". Meer informatie over de DVD en hoe je deze kunt bestellen vind je hier. Op die pagina staat ook de IJsvogelhandleiding. Voor het opvoeren of raadplegen van actuele waarnemingen klik je op de button hiernaast. Onder het kopje waarnemingen zie je het tijdstip van de laatste waarneming.

 

Meld je aan als lid

U kunt zich hier op eenvoudig wijze aanmelden als lid. U ontvangt dan vier maal per jaar ons verenigingsblad de Korhaan.

 

Vogelringstation

ijsvogels 1

Het ringstation heeft zijn verslag van het najaar van 2014 gepubliceerd. Opnieuw een interessant vangperiode bij het vangstation aan het Gooimeer. Alle rapporten zijn hier te lezen.

 

Waarnemingen

Waarnemingen in het Gooi en omstreken bekijken en opvoeren:

waarneming.nl

 

 Waarnemingen van de 14 daagse Eempoldertellingen:

Eempoldertellingen

Laatst bijgewerkt:25-09-2018 17:52

 

 Waarnemingen in het plasje bij de Maatpolder:

Plasje Maatpolder

Laatst bijgewerkt:08-04-2018 16:46

 

IJsvogel koekoek torenvalk
Melden   Melden
Overzicht Overzicht Overzicht
SoortAantalLaatste
IJsvogel196621-09-2018 22:07
Koekoek11304-08-2017 17:24
Torenvalk703-04-2018 00:02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Onze Nieuwsbrief wordt ongeveer 1 maal per maand via mail verzonden. De nieuwsbrief bevat wetenswaardigheden waaronder ook de bijeenkomsten die op stapel staan. Heel handig voor degenen die niet dagelijks deze website bekijken en toch op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de werkgroep. U kunt zich op de nieuwsbrief abonneren door uw naam en mailadres op te geven. En wilt u de nieuwsbrief opzeggen dan gaat dat ook net zo gemakkelijk via een knop onderaan de nieuwsbrief.